Le-aţi dat votul şi i-aţi trimis în Parlament. Unii dintre ei s-au dovedit a fi chiulangii de lux

marți, 28 ianuarie 2014, 02:50
4 MIN
 Le-aţi dat votul şi i-aţi trimis în Parlament. Unii dintre ei s-au dovedit a fi chiulangii de lux

La Senat, multe absenţe au Varujan Vosganian şi Marin Burlea, iar la Camera Deputaţilor, Relu Fenechiu şi Sorin Iacoban.

Parlamentarii ieşeni merg la Camera Deputaţilor şi Senat ca la şcoală. Majoritatea deputaţilor şi senatorilor bifează conştiincios la capitolul prezenţă la vot. Reprezentanţii ieşenilor păcătuiesc însă în ce priveşte cheful de muncă, puţini aflându-se în topul parlamentarilor care şi fac legi, nu doar le votează pe ale altora. Institutul de Politici Publice şi-a lansat raportul de monitorizare a activităţii parlamentarilor pe anul trecut. Pe ici, pe colo, apar şi numele ieşenilor trimişi în Parlament în toamna lui 2012.

Capitolul la care parlamentarii ieşeni stau cel mai bine este cel al prezenţei la vot. În medie, deputaţii au fost prezenţi la 73% din voturile finale pe proiectele de lege. Media prezenţei ieşenilor este uşor superioară, deputaţii de Iaşi având o medie a prezenţei de 76,3%. Totuşi, ie­şenii se află abia pe locul 28 între judeţe în ce priveşte prezenţa deputaţilor săi la vot. Diferenţa dintre Putere şi Opoziţie la acest capitol este insignifiantă, prezenţa la vot a deputaţilor ieşeni din PDL sau PPDD fiind cu 1% mai mare decât a celor din USL. Cei mai activi deputaţi ieşeni au fost anul trecut Gheorghe Emacu (UNPR), Camelia Bogdănici (PDL), Anton Doboş (PNL) şi Cristina Nichita (PSD), care au votat la cel puţin 90% din proiectele de lege puse în dezbatere. La coada clasamentului se află Relu Fe­ne­chiu (PNL) şi Sorin Avram Iacoban (PSD), care au lipsit la cel puţin jumătate din voturi.

Ieşenii stau destul de bine şi la prezenţa la votul din Senat. În cazul acesta, datele prezentate de IPP acoperă doar patru luni de activitate. „Procentul de prezenţă este calculat la nivelul perioadei 1 septembrie – 31 decembrie 2013. Precizăm că în prima sesiune a anului 2013 nu există date“, au menţionat reprezentanţii IPP. Con­cret, aparatele de vot electronic nu erau suficiente pentru toţi senatorii, iar conducerea Senatului a amânat mult timp achiziţionarea unora suplimentare. Pentru cele 4 luni lua­te în calcul, media prezenţei la votul electronic în Senat se ridică la 49%. Ieşenii depăşesc cu mult această cifră, cei 7 senatori ieşeni fiind prezenţi în medie la două treimi din voturi. Ca urmare, în topul judeţelor, senatorii ieşeni se află pe locul 10. De departe, cel mai disciplinat a fost anul trecut senatorul PSD Sorin Lazăr. Acesta a votat 96% din proiectele de lege discutate în Senat. Topul este completat de Dumitru Oprea (PDL) şi Florin Cons­tan­ti­nescu (PSD), cu o prezenţă de peste 80% la votul final. Mult mai rar au ajuns în sala de plen senatorii liberali Marin Burlea şi Varujan Vosganian. Aceştia au fost pre­zenţi la mai puţin de 40% din şedinţele de vot. Conform legii, miniştrii care provin din rândurile parlamentarilor nu sunt obligaţi să participe la şedinţele camerei din care fac parte. Vosganian a îndeplinit până la începutul lunii oc­tombrie funcţia de ministru al Economiei, ceea ce ar putea explica parţial procentul mic de prezenţă la vot.

Movilă, pe locul 7 în topul Camerei la iniţiative legislative

Punctul slab al parlamentarilor ieşeni este reprezentat de numărul de iniţiative legislative depuse în decursul pri­mul an de mandat. Doar un deputat şi un senator ieşean apar în topul celor mai activi parlamentari din acest punct de vedere. Petru Movilă (PDL) se află pe locul 7 în topul Camerei Deputaţilor, cu un număr de 46 de iniţiative legis­lative depuse. „Sunt deputatul cu cele mai multe ini­ţia­ti­ve devenite legi, respectiv 35, din care 19 în primul mandat şi 15 în al doilea. Aici însă trebuie să mul­ţu­mesc tuturor celor care vin cu idei, mai ales celor din cabine­tul meu parlamentar. Partea proastă, şi cu asta s-au con­fruntat deseori şi colegii mei de la putere, este însă faptul că Guvernul dă aviz negativ la marea majoritate a proiectelor de lege iniţiate de deputaţi. Din 594 de pro­iecte înaintate de parlamentari, doar 34 au fost avi­zate favorabil. Culmea, Guvernul dă aviz negativ la o idee, pe urmă dă ordonanţă de urgenţă tocmai pe acea idee. E o modalitate de a fenta dezbaterile din Cameră“, a comentat Movilă. În ce-i priveşte pe senatori, doar nu­mele lui Sorin Lazăr se regăseşte în topul celor mai activi. În perioada decembrie 2012 – decembrie 2013, senatorul PSD a înaintat 20 de proiecte de legi, clasându-se pe lo­cul 11, la egalitate cu Viorel Chiriac, senator PSD de Braşov. Lazăr nu a putut fi contactat telefonic pentru a-şi comenta activitatea în Senat.

Comentarii