Anunturi de Mica Publicitate
Abonament la editia electronica
Iasi Tv Life
TeleM
TVR Iasi Telejurnal
Abonament la editia tiparita

vineri, 29.03.2024

"Legendele din farfurie" - o carte unicat

GALERIE
michael astner
  • michael astner
- +

În noiembrie anul trecut, la fix pentru târgul de carte Gaudeamus, editura orădeană Ratio et Revelatio şi-a inaugurat o nouă colecţie - De re culinaria - cu o carte unicat (cel puţin în peisajul editorial românesc) semnată de ieşeanul Marius Cristian (Costăchel - a se vedea şi a sa „revistă virtuală de gastronomie reală” pe www.costachel.ro): Legendele din farfurie. Reţete celebre cu garnitură de poveşti, salată de mituri şi tacâmuri istorice.

Cum autorul şi-a încheiat a doua carte culinară (prima: Caietul cu reţete. Bucate şi vinuri asortate, Polirom 2003, scrisă împreună cu regretatul Bogdan Pavlov) cu „un fel de concluzie”, îl voi cita pe el pentru a vă spune ce vrea această carte: „Ideea de bază care m-a dus la realizarea acestui volum a fost aceea că bucătăria nu-i doar mijloc de a ne umple burta şi nici exclusiv artă culinară. Ci, mai presus de toate, este un important element al civilizaţiei umane. Ba chiar unul definitoriu.”

Practic, ce-a făcut Marius Cristian? Pornind de la constatarea simplă, dar cât se poate de corectă cum că „omul este singurul animal care găteşte” şi pe deasupra „îşi invită şi semenii la masă (vorba lui Păstorel: «Omul căruia îi place să mănânce singur nu mănâncă, se nutreşte»), autorul a purces la a realiza o mică istorie a mâncarurilor cu renume mondial adunând şi discutând o serie de reţete celebre de la originile lor până-n actualitate. Vorba aceea, „în spatele fiecărei reţete stau «oameni, fapte, întâmplări»”, iar Marius Cristian a încercat şi, spun fără reţinere, a reuşit să ofere „fiecărui cititor porţia care-l interesează. Poate că unii nu vor decât nişte variante verificate de reţete celebre (…). Alţii s-ar putea să nu dorească decât nişte poveşti spumoase, cât să provoace o minunată conversaţie la masă. În sfârşit, or mai fi câţiva interesaţi de nişte adevăruri istorice, eventual vag sociologice şi geopolitice.” În fine, pentru că tot se vorbeşte tot mai des de post-adevăr (post-truth fiind cuvântul anului 2016 după Dicţionarul Oxford!), termen pervers eufemistic pentru... minciună, ţin să citez şi o ultimă frază din „concluzia” autorului: „Numai să nu ajungem să credem că adevărul istoric e acela care n-are nevoie de altă dovadă în afara celebrei expresii«se ştie că...»”

Astea fiind spuse, haideţi să vedem cartea. Care carte se compune din 9 capitole mari şi, pe lângă „Un fel de concluzie”, dintr-un „Mic dicţionar de personaje”, o serioasă „Bibliografie selectivă” şi un cât se poate de binevenit „Indice alfabetic al reţetelor”, başca o anexă cu niscaiva fotografii care, spre regretul autorului, n-au apărut în interiorul cărţii la locul potrivit.

Evident, ca să vă faceţi o idee mai concretă despre carte, nu ezit să redau titlurile capitolelor: „Poveşti slow despre mâncăruri fast”, „Bârfe somnoroase la micul dejun”, „O porţie de mituri bine muiate-n sos”, „Salate de legendă, garnisite cu de toate”, „Micile şoapte ale marilor supe” (ehei, are şi vână poetică prietenul Marius Cristian!), „Parole despre pizza, parole despre pasta”, „Două vorbe să vă spui, despre pui”, „Basmele aristocratice ale muşchiului de vită” şi „Taclale dulci, cu cremă, frişcă, gem şi ciocolată”.

Şi, pentru că Dan Doboş, în cronica sa la cartea asta („Foamea de carte şi setea de cultură”, dandobos.ro, 18.12.16), a rezumat în mod reuşit întreprinderea autorului cărţii, îl voi cita: „Marius Cristian reuşeşte să adune în cartea lui controverse, etimologii, toponimii, snoave, traduceri, istorii, minciuni şi exagerări despre cele mai populare feluri de mâncare ale actualului sat planetar. Condimentează toate astea cu reţetele preparatelor, cumpănite şi explicate competent pentru trăitorul veacului XXI. Sunt peste 80. De la muşchiul Stroganov la maioneză şi de la hamburgher la Puiul a la Kiev, de la pizza Margherita, la ouăle Benedict şi tot aşa.”

Acum, ca să vă faceţi o idee despre felul cum şi-a împachetat autorul demersul cu referinţe politice, economice ori literare, nu mă pot abţine să nu citez un pasaj lămuritor: „Am auzit în premieră despre Chateaubriand(friptura, nu scriitorul!) la Marin Preda. Care, în Cel mai iubit dintre pământeni, povestind despre o întâlnire la cârciumă cu Ion Micu (Paul Georgescu) zice despre acesta că «ataca flămând Le Génie du Christianisme, care tocmai i se adusese, o bucată uriaşă de carne sângerândă, doar perpelită puţin pe deasupra, Chateaubriand-ul a cărui simplă vedere îmi făcea greaţă…»” Ocazie pentru autor de-a aminti niţel şi de Epoca de Aur, când „Geniul Creştinismului” reprezenta un fitil, iar pomenirea unui „măreţ muşchi de vită” o şopârlă...

Închei cu o remarcă pur filologică: dincolo de voitul stil mai oral-colocvial, Marius Cristian dă multor „academici” (mediocrităţilor patentate cu doctorate plagiate ori doar fără vreo noimă ştiinţifică) o lecţie de redactare a unei cărţi.

Michael Astner este poet, traducător şi publicist

© Drepturi de Autor (Copyright) - Acest articol este proprietatea Ziarul de Iasi (www.ziaruldeiasi.ro) si este protejat de Legea dreptului de autor si drepturilor conexe (8/1996). Preluarea acestui articol se poate face, potrivit reglementarilor in vigoare, doar în limita a maximum 500 de caractere, urmate obligatoriu de un link directionat catre acest articol! Orice incalcare a acestor prevederi va fi supusa procedurilor pentru intrarea in legalitate si recuperarea daunelor.

Ultima ora

editorial

Cine profită de madam Şoşoacă

Pavel LUCESCU

Cine profită de madam Şoşoacă

Campania care urmează la Iaşi nu trebuie să devină un circ de tip Şoşoacă, decât dacă vrem să ne batem joc de viitorul acestui oraş. Nu vreau să spun că madam SOS România ar trebui ignorată, ci că n-ar fi rău dacă am încerca să înţelegem mai mult ce are în cap când vine vorba de viitorul oraşului şi mai puţin ce vrea ea să ne vândă, adică scandal.

opinii

Distrugerea statuilor

Alexandru CĂLINESCU

Distrugerea statuilor

Frenezia negatoare woke e urmarea obscurantismului, a fanatismului şi a inculturii. Ideologii woke au cale liberă în mass-media, au pătruns în universităţi şi în şcoli. Acţiunile lor n-au nimic comun cu adevărul istoric. Ei pretind că fac dreptate celor ai căror strămoşi au fost umiliţi şi exploataţi, în realitate manipulează istoria şi adâncesc fracturile sociale.

De ce este atât de aspru Postul Mare?

pr. Constantin STURZU

De ce este atât de aspru Postul Mare?

Faţă de celelalte posturi de peste an, Postul Mare (care precede Sfintele Paşti) este considerat unul aspru, atât din punct de vedere alimentar, cât şi din alte puncte de vedere. De ce este – sau ni se pare a fi – Postul Mare atât de aspru? De ce, în genere, ne este atât de greu să postim? Din mulţimea de posibile răspunsuri, să reflectăm azi la trei dintre ele.

Roboţi

Codrin Liviu CUȚITARU

Roboţi

Robotul a trecut, treptat, de la „plimbarea” convulsivă pe coridoarele Universităţii, la alergarea „profesionistă”. Se arăta capabil să sară şi peste obstacole, plăcerea sa supremă fiind „să evite” deliberat, în viteză, femeile de serviciu îngenuncheate pe ciment şi prinse în efortul răzuirii gumelor de mestecat aruncate iresponsabil. Îngrijitoarele se speriau îngrozitor şi ţipau injurios după Robogică (foarte des îl numeau „pocitania dracului”!).

pulspulspuls

Un mare mister la liberalii ieşeni: cine va primi de la Bucale pâinea şi cuţitul listelor din toamnă?

Un mare mister la liberalii ieşeni: cine va primi de la Bucale pâinea şi cuţitul listelor din toamnă?

Un mare mister tace şi face pe piaţa politichiei locale în această perioadă, stimaţi electori: cine va face listele de candidaturi de la parlamentarele din toamnă la liberalii ieşeni? 

Caricatura zilei

La reciclat pet-uri și doze

Când Sistemul Garantie Colectare te pune pe gânduri

Cumpara editia digitala

Vremea in Iasi

Curs valutar

Parteneri

Intrebarea zilei

Vladimir Putin, presedintele Federatiei Ruse, a declarant intr-un interviu dat jurnalistului american Tucker Carlson ca nu va ataca niciun stat NATO. Credeti ca isi va respecta cuvantul dat?

vezi raspunsuri