Liberalii nu au votat bugetul, după ce li s-au respins toate amendamentele

miercuri, 05 aprilie 2017, 04:50
3 MIN
 Liberalii nu au votat bugetul, după ce li s-au respins toate amendamentele

Primăria are undă verde să lanseze licitaţiile pentru proiecte de dezvoltare. Consiliul Local (CL) a aprobat ieri bugetul pe anul 2017 într-o şedinţă extraordinară. Primul proiect care va putea fi implementat imediat este cel privind refacerea Splai Bahlui mal drept. În acest caz, licitaţia a fost deja făcută, iar executivul municipalităţii a aşteptat aprobarea bugetului pentru a putea semna contractul cu asocierea Conest – Viarom.

 Lucrările se vor desfăşura pe parcursul a doi ani şi au o valoare de circa 25 milioane lei, jumătate din această sumă fiind alocată pentru acest an. Aprobarea bugetului va debloca şi un alt proiect important, respectiv Planul Urbanistic General (PUG). În perioada următoare, municipalitatea va achiziţiona servicii de actualizare a documentului, fiind alocaţi în acest sens 370.000 lei.

 
Liberalii s-au abţinut
 
Bugetul local, cu cheltuieli estimate la 768 milioane lei, a fost aprobat cu votul consilierilor PSD, ALDE, PMP şi al independentului Andrei Postolache, în timp ce liberalii s-au abţinut. „Bugetul reprezintă o încercare a administraţiei Chirica de a coafa o realitate care nu ne avantajează în sensul că domnul primar a prezentat cu surle şi trâmbiţe faptul că avem 28% alocare pentru investiţii, dar asta nu înseamnă că Iaşul s-a dezvoltat şi s-au strâns mai mulţi bani la bugetul local, ci reflectă o incapacitate a dumnealui şi a angajaţilor de a cheltui banii în anii 2015 şi 2016”, a declarat liderul de grup al consilierilor PNL, Eduard Boz. Deficitul bugetului local este de 97 milioane lei, iar această sumă este acoperită integral din excedentul anilor trecuţi, fondurile fiind repartizate pentru diverse investiţii. Boz a mai spus că liberalii s-au abţinut la vot şi din cauza faptului că niciunul dintre amendamentele propuse de ei nu au fost aprobate în plen. Excepţia a fost alocarea a 500.000 lei pentru proiectarea unei săli polivalente, existând două amendamente în acest caz, dar cel care a fost aprobat a aparţinut viceprimarului Gabriel Harabagiu.

Boz a găsit şi un „lucru bun” în buget, respectiv construirea unui pod rutier peste râul Bahlui în zona Cicoarei. CL, prin voinţa alianţei de facto PSD-ALDE-PMP, a respins amendamente precum proiectarea unei noi căi de acces spre Aeroport, realizarea unor platforme subterane de colectare selectivă, prelungirea pasarelei Bucium sau realizarea unui skatepark la pârtia de schi. „Fiecare propunere îşi poate găsi oportunitatea la un moment dat. (…) Eu nu pot să critic propunerile consilierilor, fiecare are o viziune asupra dezvoltării, trebuie să culeg tot ceea ce este bun, trebuie să le mulţumesc când vin cu idei bune şi să le adun astfel încât oraşul să beneficieze şi de gândurile lor. Unele dintre ele au fost pur şi simplu populiste, alte nu-şi găseau oportunitatea pentru că se discută în alte etape, nu pe legea bugetului”, a menţionat primarul Iaşului. Un amendament care a trecut de plenul CL a fost propus de către PMP, respectiv suplimentarea cu 200.000 lei a sumei alocate pentru finanţarea proiectelor pe tineret, care a ajuns, astfel, la 1,2 milioane lei în 2017.

Din partea PSD, alte două amendamente au aparţinut consilierului Mihai Pintilei. Social-democratul a propus proiectarea unui Palat al Congreselor şi a unui Muzeu al Satului. Primarul a explicat că primul obiectiv ar putea fi realizat în Moara de Vânt, în timp ce oportunitatea celuilalt va fi studiată în strategia de turism care va fi elaborată în acest an. „Bugetul are o traiectorie de dezvoltare pentru că reuşim să mobilizăm 207 milioane lei pentru investiţii în autobuze, în poduri peste Bahlui, pentru modernizarea pasarelei peste liniile de tren din zona Gării, investiţii în educaţie, în sănătate şi desigur dezvoltarea unor proiecte majore de modernizare a aleilor şi trotuarelor dintre blocuri, precum şi reabilitarea de străzi”, a declarat primarul Mihai Chirica.  

Comentarii