Liberalul Marius Bodea, uns ieri cu mare pompă în funcţia de şef de filială

luni, 22 februarie 2016, 02:49
4 MIN
 Liberalul Marius Bodea, uns ieri cu mare pompă în funcţia de şef de filială

Deşi mai sunt luni trei şi jumătate până la alegerile locale, PNL Iaşi pare să fi dat ieri startul acţiunilor electorale. Marius Bodea a devenit şef al filialei locale, în calitatea lui de candidat al partidului la primărie. Evenimentul, în care părea că s-a sărbătorit deja victoria, a fost marcat la Hotelul Internaţional, în prezenţa a circa 600 de persoane. A vorbit inclusiv una din profesoarele din liceu ale candidatului liberal. 

 Liberalii ieşeni au dat ieri startul acţiunilor electorale, cu trei luni înainte de alegerile locale. Aproximativ 600 de persoane au umplut până la refuz Sala Magnum a Hotelului Internaţio­nal, în cadrul unui eveniment care a marcat schimbarea conducerii la organizaţia municipală a PNL Iaşi. Cei doi co-preşedinţi, Ma­rius Dangă şi Dragomir Toma­şeschi, au predat mandatul candidatului la Primărie al liberalilor, Marius Bodea, actual director al Aero­portului Internaţional Iaşi. Manifestarea s-a desfăşurat pe parcursul a aproape 90 minute, dintre liderii centrali ai partidului fiind prezent doar vicepreşedintele pe Regiunea de Nord-Est, Ioan Bălan. Faţă de alte acţiuni de acest fel, evenimentul liberalilor s-a diferenţiat prin faptul că jumătate dintre cei 12 vorbitori au fost persoane neimplicate politic, dar care şi-au arătat susţinerea pentru candidatura lui Bodea. Modernizarea Aeroportului Inter­na­ţional din ultimii ani a fost nelipsită din discursurile vorbitorilor, iar, timp de câteva minute, a rulat pe două ecrane şi un clip video menit să arate audienţei transformarea prin care a trecut aerogara ieşeană în mandatul lui Bodea, în perioada 2012 – 2016. 

Puţine atacuri politice la adresa PSD

Evenimentul a început cu o mică întârziere, iar primii care au luat cuvântul au fost vicepreşe­dintele PNL Ioan Bălan, foştii co-preşedinţi Dangă şi Tomaşeschi şi co-preşedintele organizaţiei ju­deţene Dumitru Oprea. Dintre aceştia, doar ultimii doi au criticat actuala administraţie PSD a oraşului. Tomaşeschi a fost introdus la tribună de co-preşedintele organizaţiei judeţene a PNL Iaşi, Costel Alexe, care l-a catalogat pe acesta, printre altele, drept „cel mai bun prefect liberal“, în contextul în care şi Bodea a fost prefect în urmă cu opt ani. „Cel mai bun prefect după Marius Bo­dea“, a fost reacţia promptă a lui To­maşeschi. El a vorbit despre „de­pesedizarea oraşului“, alături de necesitatea dezvoltării econo­mice a oraşului, resuscitarea transportului public şi fluidizarea traficului. Oprea a subliniat că prezenţa masivă a liberalilor la eveniment arată că Bodea „a trecut testul de partid“. În acelaşi timp, Dangă a vorbit despre „şan­sa istorică“ ca Primăria să redevină liberală, făcând trimitere la faptul că, în trecut, Iaşul a fost condus de primari liberali care şi-au pus o amprentă puternică pe dezvoltarea oraşului.

Ulterior, au luat cuvântul susţinători ai lui Bodea din diverse domenii de activitate, dar care nu sunt implicate politic: conf. univ. dr. Nelu Cristian Ploscaru, violonistul Andrei Chirilă, medicul chirurg Corneliu Moroşanu, antrepre­norul Alexandru Coţofanu, scriitorul Cătălin Mihuleac şi profesoara Marietta Lesovici. Aceasta din urmă a fost profesoara de biologie a lui Bodea din perioada în care acesta a studiat la Colegiul „Costache Negruzzi“. La unison, toţi şi-au arătat susţinerea pentru candidatura lui Bodea la Primărie. 

Bodea: „Viitorul nu este un dar“

În discursul său, candidatul liberal la funcţia de primar a făcut o radiografie a situaţiei actuale din Iaşi, subliniind în special că oraşul stagnează în dezvoltare, societatea civilă este neglijată, resursa umană pregătită şi specia­lizată migrează spre alte zone ale ţării şi, nu în ultimul rând, a acuzat o lipsă de viziune a admi­nistraţiei PSD din ultimii 15 ani.

„Pentru a se putea angaja credibil şi eficient în demontarea practicilor administraţiei care ţin oraşul în stagnare, PNL Iaşi îşi asumă partea sa de respon­sabilitate. Nu ne-am opus mereu cu suficienţă forţă acestui sistem bolnav. Chiar dacă, de cele mai multe ori, conjuncturile nu ne-au fost favorabile, putem spune că a existat un deficit de voinţă, consecvenţă şi forţă politică în relaţia de opoziţie la actuala administraţie pe care trebuie să ni-l asumăm“, a spus Bodea. El a adăugat că „adevărata schimbare“ înseamnă ieşirea din „cercul vicios al construcţiei de tranziţie“.

„Accentul trebuie mutat de pe spectacol steril pe proiect şi viziuni constructive. Trebuie să începem să punem în dezbaterea publică întrebări importante: «Cum va arăta Iaşul peste 10 ani?», «Cum putem răspunde mai bine nevoilor ce­tăţeanului?», «Care sunt principalele direcţii pe care trebuie să se concentreze oraşul nostru?»“, a susţinut Bodea. El a mai spus că „viitorul nu este un dar“, ci viitorul este „rezultatul acţiu­nilor noastre“.

„Alegerile din iunie reprezintă un referendum cu privire la actuala adminis­traţie: alegem calea stagnării şi a subdezvoltării sau alegem calea rezultatelor şi a viziunii pe termen lung pentru Iaşi?“, a conchis Bodea. În alocuţiunea sa, liberalul nu a făcut nicio trimitere directă la principalul său contracandidat, social-democratul Mi­hai Chirica, actual primar interimar. 

Comentarii