De Business

Punem punctul pe știi

Lichidatorul îi arată cartonaşul roşu unui fost arbitru ieşean

miercuri, 20 mai 2015, 01:50
4 MIN
 Lichidatorul îi arată cartonaşul roşu unui fost arbitru ieşean
Firma patronată de Petronel Enache a lăsat în urmă datorii de 6,7 milioane de lei. El este acuzat că a jucat banii firmei la pariuri sportive. Lichidatorul i-a cerut răspunderea personală.

Fostul arbitru ieşean Petronel Enache va trebui să plătească din propriul buzunar datoriile firmei sale falimentare, după ce a folosit banii companiei pentru a juca la pariuri sportive. Societatea ieşeană Petroliv a intrat în insolvenţă în toamna anului 2013, după ce mai mulţi creditori au demarat proceduri pentru a-şi recupera banii de la fostul arbitru. În luna septembrie a anului 2013, creditori ca Procredit Bank, Garanti Bank şi Romanian Paper Distribution au demarat proceduri proprii de recuperare a banilor, iar creditorul SC Antalis SRL a depus o cerere de intrare în insolvenţă la Tribunalul Sindic. Potrivit tabelului de creanţe, Petronel Enache are de restituit creditorilor peste 6,7 milioane lei, cele mai mari datorii fiind înregistrate la instituţii bancare, astfel: 4,56 milioane lei la Procredit Bank, 146.000 lei la Millenium Bank, circa 840.000 lei la Garanti Bank şi 640.000 lei la Fondul de Garantare pentru IMM-uri.

 
 Doar în interes personal
 
Pentru că nu a colaborat cu lichidatorul judiciar în vederea realizării un plan de reorganizare pentru salvarea firmei şi plata datoriilor, TZA Insolvenţă SPRL a solicitat judecătorului sindic atragerea răspunderii personale a adminsitratorului firmei, care s-ar fi făcut vinovat de mai multe abateri de la legislaţia în vigoare. În motivarea cererii, lichidatorul a menţionat că Enache s-a folosit de bunurile şi creditele firmei în interes personal, că nu a depus situaţiile financiar – contabile la instituţiile statului sau că a ascuns o parte din activul firmei şi a mărit în mod fictiv pasivul. De asemenea, se arată în cerere că deşi firma se afla în încetare de plăţi, fostul arbitru a continuat activitatea în interes personal şi, ca urmare a nedepunerii actelor contabile, s-a contatat că a avut intenţia de a-şi ascunde operaţiunile derulate. Pe lângă acestea, Petronel Enache nu s-a prezentat când a fost chemat la instanţă şi nici nu a dorit să colaboreze cu lichidatorul judiciar al firmei, care a fost nevoit să se folosească doar de ultimele documente depuse la Fisc. „Pârâtul, deşi a fost legal citat, nu s-a prezentat în instanţă, nu a depus întâmpinare şi nici nu şi-a formulat apărări, atitudinea acestuia urmând a fi interpretată ca un început de dovadă împotriva sa, potrivit dispoziţiilor art. 225 din Codul de procedură civilă”, potrivit sentinţei judecătorului sindic.
 
 
Ce bunuri mai are firma lui Enache
 
 
Referitor la folosirea lichidităţilor firmei în interes personal, judecătorul de caz a notat că banii ar fi fost folosiţi de fostul arbitru la pariuri sportive. „În condiţiile în care s-a dovedit că debitoarea figura la nivelul anului 2010 cu un activ patrimonial care ar fi putut acoperi creanţele înscrise în tabelul definitiv, se remarcă în mod preponderent faptul semnalat de către lichidatorul judiciar conform căruia pârâtul a utilizat lichidităţile debitorului pentru a plasa sume de bani în pariuri sportive, neexistând speranţa recuperării acestora în vreun fel. Astfel, pârâtul a urmărit un interes personal utilizând fondurile falitei şi decapitalizând societatea de mijloacele care ar fi putut servi la continuarea activităţii, respectiv la achitarea datoriilor către creditori”, potrivit sentinţei de admitere a atragerii răspunderii personale a fostului arbitru. Firma lui Enache a fost în insolvenţă până în luna martie a acestui an, când judecătorul sindic a dispus intrarea societăţii în faliment, ca urmare a necooperării cu lichidatorul judiciar. Potrivit unui raport al lichidatorului, firma ar avea în patrimoniu locuinţa lui Petronel Enache de pe strada Stejar, sediul tipografiei de pe Bulevardul Chişinăului nr. 6, un spaţiu de alimentaţie publică în apropierea Carrefour Felicia, stocuri şi utilaje specifice activităţii de tipărit neidentificate şi şase automobile neidentificate.
 
 A refuzat orice discuţie
 
 În luna decembrie a anului trecut, adminsitratorul judiciar s-a deplasat la imobilele fostului arbitru şi acestea funcţionau normal, deşi administratorul nu deţinea documente fiscale care să ateste acest lucru. „La locaţiile respective nu a găsit (n.r. – administratorul judiciar) pe cineva care să poată oferi cât mai multe informaţii despre activitatea desfăşurată. La tipografie erau doi salariaţi care au menţionat că domnul Enache Petronel nu se află în localitate. Până la acest moment, fostul administrator statutar – Enache Petronel – nu a contactat reprezentanţii TZA Insolvenţă şi nu a depus niciunul din documentele prevăzute de lege”, potrivit raportului lichidatorului. Contactat telefonic de reporterul „Ziarul de Iaşi”, Petronel Enache a refuzat să discute, deşi nici măcar nu i s-a adus la cunoştinţă subiectul. Fostul arbitru divizionar B Petronel Enache a devenit cunoscut în anii 2000 când a intrat în greva foamei în faţa sediului Federaţiei Române de Fotbal, acesta fiind nemulţumit de modul în care arbitrii divizionari B pot promova în primul eşalon. Enache declara, la acea vreme, că firma lui este pe plus şi face arbitraj doar de plăcere, dar nu poate să nu observe modul în care unii arbitri ajung, nemeritat, în prima divizie.
 

 

Comentarii