De Business

Punem punctul pe știi

Lista neagră a firmelor cu cei mai mulţi angajaţi la negru

joi, 14 ianuarie 2016, 02:50
4 MIN
 Lista neagră a firmelor cu cei mai mulţi angajaţi la negru

Cea mai mare captură de muncitori fără contract a fost înregistrată la o firmă de construcţii care ridica blocurile de lângă cimitirului evreiesc.

Şase administratori de firmă şi două persoane fizice s-au trezit anul trecut cu plângere penală la Parchetul de pe lângă Judecătoria Iaşi pentru practicarea muncii fără forme legale. Codul Muncii prevede în mod expres acest demers în cazul angajatorilor depistaţi cu peste cinci persoane fără contract de muncă, fapta fiind legiferată drept infracţiune.
 
Pe lista apare firma unui candidat la parlamentare
 
Cea mai consistentă captură a inspectorilor de muncă s-a petrecut ziua în amiaza mare, chiar în municipiul Iaşi. Mai precis, în apropierea cimitirului evreiesc din Păcurari, la o firmă care construia un bloc de locuinţe. Potrivit informaţiilor obţinute de „Ziarul de Iaşi“, în urma unei acţiuni de control derulate în aprilie 2015, Artego Construct SRL din Câmpulung Moldovenesc a fost prinsă cu 13 persoane care munceau în mod ilicit. Înfiinţată în anul 2008, în cadrul firmei unic-asociat şi administrator cu puteri depline figurează o ieşeancă în vârstă de 44 ani, Viorica Păduraru, originară din comuna Victoria. Domeniul principal de activitate al firmei, potrivit codului CAEN, este de cel de lucrări de construcţii a clădirilor rezidenţiale şi nerezidenţiale. Deşi activează de şapte ani pe piaţă, firma figurează doar cu un singur bilanţ depus, din 2014, potrivit datelor publicate pe pagina de internet a Ministerului Finanţelor Publice. Firma a avut în urmă cu doi ani cifră de afaceri zero, pierderi de 11.935 lei şi trei angajaţi. Pe locul doi în topul muncii ilicite scoase la lumină de ITM în 2015 este SC AD Media Group SRL din Iaşi. Firma a fost depistată cu opt persoane primite la muncă fără încheierea în formă scrisă a contractului individual de muncă. Societatea este deţinută în proporţie de 99,99% de Adrian Acostoaiei, fost candidat din partea PDL la alegerile locale din anul 2012 pentru Consiliul Judeţean Iaşi. Acostoaiei şi-a încercat norocul în acelaşi an, din partea Alianţei România Dreaptă, şi la scrutinul pentru desemnarea reprezentanţilor Iaşului în Parlament, fără succes însă. Firma AD Media Group a derulat în trecut mai multe contracte cu Consiliul Judeţean sau instituţii subordonate acestuia. Cu activitate în domeniul publicitar, societatea a realizat în 2014 o cifră de afaceri de circa 300.000 lei, terminând anul cu pierderi de o valoare apropiată de cea a afacerilor.  
 
Cine vine tare din urmă
 
PAM Moşna SRL, unde asociat-unic şi administrator figurează Maricela Ignat, este ocupanta locului trei la acest capitol. Şapte „negri” au depistat inspectorii de muncă când au controlat această firmă anul trecut. Firma cu pricina îşi desfăşoară activitatea principală în domeniul cultivării cerealelor (exclusiv orez), plantelor leguminoase şi a plantelor producătoare de seminţe oleaginoase, potrivit codului CAEN din „fişa” firmei. În 2014 PAM Moşna declara la Finanţe o cifră de afaceri de aproximativ 810.000 lei, iar la finele aceluiaşi an profitul net obţinut se apropia de 7.000 lei. Tot cu câte şapte persoane în neregulă fiecare au fost depistate în urma verificărilor ITM Iaşi societatea Ural Mineralia SRL din Bacău şi două persoane fizice: Fănică Bercaru din comuna Răducăneni, respectiv Damian Balteanu din Gropniţa. Nu în ultimul rând, pe parcusul anului trecut inspectorii de resort au sesizat Parchetul de pe lângă Judecătoria Iaşi pentru practicarea muncii fără forme legale în cazul Întreprinderii Individuale Costel Vârlan, înregistrată în Mogoşeşti-Siret şi a Întreprinderii Individuale Ionuţ Laurenţiu Gavril din Tansa, fiecare având în „palmares” câte şase muncitori fără forme legale.
 
Totuşi, recordul stabilit în urmă cu doi ani de o firmă înregistrată în judeţul Botoşani rămâne în continuare valabil: în luna iunie 2013, 26 de persoane au fost depistate de ITM Iaşi că lucrau fără contract de muncă în municipiul Iaşi pentru o societate din domeniul construcţiilor, SC Profi Izo.Bek SRL. Angajatorii ieşeni au plătit cu vârf şi îndesat pentru abaterile de la legislaţia muncii în 2015. Circa 2,2 milioane de lei este valoarea totală a amenzilor dispuse de ITM Iaşi pentru nereguli ce ţin de legislaţia din domeniul relaţiilor de muncă. Peste 1,5 milioane de lei din total reprezintă doar sancţiunile acordate pentru muncă fără forme legale. Circa 100 de angajatori au fost sancţionaţi de ITM Iaşi pentru muncă ilicită, responsabilii instituţiei depistând 203 persoane care munceau fără a li se fi încheiat contract de muncă. Între angajatorii care au încălcat legea anul trecut se numără şi societatea Morlux Florena SRL, deţinută de parlamentarul PSD Florin Constantinescu. 
 

    

Comentarii