Listele cu şefii secţiilor de votare aţâţă focul ACL-PSD. Se cere demisia prefectului de Iaşi

luni, 27 octombrie 2014, 02:50
2 MIN
 Listele cu şefii secţiilor de votare aţâţă focul ACL-PSD. Se cere demisia prefectului de Iaşi

Campania electorală s-a încins, cu o săptămână înainte de final. Reprezentanţii Alianţei Creştin-Liberale PNL-PDL au cerut ieri demisia prefectului Dan Cârlan, pe care îl acuză de implicare în campania electorală, în favoarea PSD, şi de tentativă de fraudare a alegerilor.

„După ce primarii comunelor au făcut propuneri pentru persoane care să ocupe funcţia de preşedinte, respectiv locţiitor pe secţia de votare, Instituţia Prefectului a eliminat propunerile primarilor şi le-a înlocuit cu membri ai PSD. În urma tragerii la sorţi, membrii PSD au fost selectaţi pentru a fi preşedinţi de secţii de vot. ACL a identificat un număr de 50 de persoane care aveau acelaşi număr de telefon trecut pentru contact, iar persoana respectivă a recunoscut apartenenţa la PSD. Deosebit de important este şi faptul că modificările au fost operate numai în comune cu primari ai ACL. Pe lângă acest incident, în urma verificărilor efectuate în localităţile de domiciliu ale celor 50 de persoane, am aflat că acestea sunt cunoscute în comunităţile de unde provin ca fiind membri activi ai PSD“, a declarat co-preşedintele ACL Iaşi, Cristian Adomniţei.

Contactat telefonic, prefectul a respins acuzaţiile aduse, afirmând că totul se datorează unei erori. Astfel, un funcţionar care a centralizat cererile depuse de persoanele care voiau să fie preşedinţi de secţii ar fi trecut acelaşi număr de telefon în dreptul celor care nu precizaseră niciunul. „De dragul de a nu lăsa tabelul cu găuri, unul de la mine a trecut numărul acela de telefon. De ce l-a trecut şi de ce acel număr şi nu altul, nu ştiu, dar situaţia este în curs de clarificare. Preşedinţii de secţii oricum primesc un telefon de la Serviciul de Telecomunicaţii Speciale. E bine că această problemă a sărit cuiva în ochi. Până marţi, toate poziţiile vor fi reconfirmate“, a spus prefectul.

Conform legii, preşedinţii de secţii de votare şi locţiitorii acestora nu pot fi membri ai unui partid politic, ei depunând o declaraţie de neapartenenţă. „Se va verifica şi acest aspect. Oricum, la ţară fiecare se ştie cu fiecare, aşa că nu se poate ca un membru de partid să rămână preşedinte de secţie. Trebuie menţionat că unii primari au înţeles greşit ce aveau de făcut. Ei nu trebuiau decât să strângă cererile de la oameni şi să le trimită Prefecturii, nu să facă ei înşişi propuneri. De altfel, nici nu au acest drept“, a încheiat Cârlan.

 

Comentarii