De Business

Punem punctul pe știi

Locuri noi de muncă, drumuri asfaltate, apă şi canalizare, toate prin proiecte rurale

miercuri, 03 mai 2017, 16:46
2 MIN
 Locuri noi de muncă, drumuri asfaltate, apă şi canalizare, toate prin proiecte rurale

La nivelul judeţului Iaşi, prin intermediul Centrului Regional pentru Finanţarea Investiţiilor Rurale (CRFIR) s-au semnat 66 de contracte. Datorită lor, în judeţul nostru, cumulat, s-au creat deja 27 de locuri noi de muncă, se vor asfalta 53 de kilometri de drum comunal şi se vor prelungi conductele de canalizare şi apă cu 11 kilometri.

Concret, pe măsura „Sprijin pentru înfiinţarea de activităţi neagricole“, au fost alese în urma evaluării, un număr de 15 proiecte, din care au fost contractate până în prezent 14. Prin implementarea acestor proiecte, beneficiarii şi-au asumat crearea unui număr de 24 de locuri de muncă, din care 13 pentru bărbaţi şi 11 pentru femei. Referitor la oportunităţile de finanţare prin submăsura „Sprijin pentru crearea şi dezvoltarea de activităţi neagricole“, în judeţul Iaşi au fost propuse pentru  finanţare un număr de 18 proiecte, patru contracte de finanţare fiind deja semnate.

„Prin această măsură s-au creat  trei locuri de muncă, toate pentru femei, iar în urma implementării tuturor proi­ectelor selectate în anul 2017, vor mai fi create minim 32 de locuri de muncă, din care 16 pentru femei şi 16 pentru bărbaţi“, au precizat reprezentanţii CRFIR.

Alte 23 de cereri de finanţare au fost depuse prin submăsura „Investiţii pentru dezvoltarea, modernizarea sau adaptarea infrastructurii agricole şi silvice – infrastructura de acces agricolă“, cu o valoare de 22,6 milioane euro. Dintre acestea, 14 proiecte au fost selectate pentru finanţare, iar pentru şapte au fost încheiate deja contracte de finanţare, valoarea proiectelor contractate la momentul actual fiind de 7,2 milioane euro. Pentru submăsura „Investiţii în crearea şi modernizarea infrastructurii de bază la scară mică“, s-au depus proiecte în valoare totală de 62,6 milioane euro.

„Beneficiarii au solicitat sprijin pentru înfiinţarea şi modernizarea a peste 210 de km de drumuri comunale, din care, prin proiectele depuse în 2017, se pro­pune modernizarea a aproximativ 90 de km de drumuri. Reţelele de apă şi canalizare propuse pentru extindere şi modernizare însumează un număr de aproximativ 45 de km, din care peste 30 de km sunt pentru investiţii propuse în 2017. Până în prezent, au fost semnate 11 contracte de finanţare în valoare totală de 10,8 milioane euro pentru înfiinţarea şi modernizarea a 52,95 km de drum şi 10,68 km de conducte pentru canalizare“, a precizat Sorin Nicu Minciună, director general în cadrul CRFIR.

Din totalul contractelor de finanţare încheiate, opt proiecte privesc investiţiile în infrastructura socială şi educaţională şi au o valoare eligibilă totală de 2,5 milioane euro.

Comentarii