De Business

Punem punctul pe știi

Lovitură dură pentru un cunoscut om de afaceri din Iaşi

sâmbătă, 09 ianuarie 2016, 02:50
4 MIN
 Lovitură dură pentru un cunoscut om de afaceri din Iaşi

Patronul RAB – Romanian Agricultural Business SRL a reuşit să oprească vânzarea bunurilor Moldomobila.

 

Unul din cei mai importanţi creditori ai companiei Moldomobila, proaspăt intrată în faliment, a reuşit să stopeze vânzarea fabricii demarată de lichidatorul judiciar Corneliu Mititelu. La mijlocul lunii decembrie, lichidatorul a publicat un anunţ de licitaţie pentru toate activele imobiliare ale firmei, preţul de pornire fiind de 97 milioane lei, în condiţiile în care cuantumul total al datoriilor este de 150 milioane lei. Vasile Mihălceanu, patronul firmei RAB – Romanian Agricultural Business SRL, admisă la masa credală cu o creanţă de 15 milioane lei, a solicitat Tribunalului Constanţa suspendarea efectelor hotărârii creditorilor prin care au fost aprobate regulamentul de vânzare, raportul de evaluare şi celelalte acte necesare vânzării, pe calea ordonanţei preşedinţiale.

 
Cum s-a ajuns aici
 
La şedinţa Adunării Creditorilor, SC RAB a votat împotriva hotărârii, însă votul nu a contat deoarece cel mai mare procent din masa credală este deţinut de Adrian Butucă, directorul companiei, şi firme ale sale. Mihălceanu, prin avocatul său, a notat în cererea sa că decizia de a scoate la vânzare activele este „grăbită” şi menită a-i aduce prejudicii, având în vedere că a depus contestaţii împotriva rapoartelor de evaluare şi regulamentului. Mihălceanu susţine că prin modul în care a fost conceput regulamentul se încearcă „ignorarea” ipotecii sale de rang superior ce îi permite îndestularea cu prioritate. „Susţine reclamanta că toate problemele în acest dosar au plecat de la pronunţarea Deciziei 1110/2012 de către Curtea de Apel Constanţa, prin care i s-a recunoscut creditoarei SC RAB Romanian Agricultural Business SRL un drept de creanţă garantat de ipotecă de rang privilegiat. Din acest moment, SC Arhiconstruct SA (n.r. – firmă a lui Adrian Butucă) şi alţi creditori, precum şi administratorul judiciar, care erau în conivenţă, au făcut tot posibilul ca să nu recunoască acest drept creditoarei SC RAB. Nu au reuşit acest lucru prin planul de reorganizare, motiv pentru care se încearcă acum atingerea aceluiaşi obiectiv prin această vânzare. Este de neînţeles şi graba cu care se promovează această vânzare, în condiţiile în care se cunoaşte faptul că sunt contestate şi de către Finanţe rapoartele de evaluare şi regulamentul de vânzare. Precizează că a purtat o corespondenţă cu cei de la Finanţe şi că a înţeles că o vor contesta şi ei sau vor susţine contestaţia creditoarei SC RAB”, potrivit sentinţei Tribunalului Constanţa, prin care a fost suspendată executarea hotărârii creditorilor de aprobare a regulamentului de vânzare şi rapoartele de evaluare.
 
Ce se ascunde?
 

Suspendarea este valabilă până ce va fi soluţionat dosarul în care SC RAB solicită constatatrea nulităţii acestei hotărâri. Din sentinţă reiese şi o „teamă” pe care Vasile Mihălceanu o are referitor la această procedură de vânzare şi anume că firma Arhiconstruct, preşedintele Comitetului Creditorilor datorită creanţei de 68 milioane lei, ar putea fi cumpărătorul imobilului. „Totodată, susţine reclamanta că, în cazul în care bunul va fi adjudecat de către C Arhiconstruct SA, nu se va vorbi despre o distribuire a sumelor obţinute, ci de o adjudecare în contul creanţei”, conform sentinţei. Instanţa a apreciat că „urgenţa” solicitării lui Mihălceanu este admisibilă deoarece licitaţia pentru valorificarea întregului activ este programată pentru data de 20 ianuarie, în timp ce termenul privind constatarea nulităţii hotărârii creditorilor este pe 1 februarie. „Iminenţa producerii unui prejudiciu se justifică prin dificultatea readucerii ipotetice în patrimoniul debitoarei a unor bunuri odată adjudecate la licitaţia publică anterior soluţionării acţiunii care va stabili legalitatea hotărârii Adunării creditorilor”, se arată în motivarea sentinţei. De asemenea, instanţa a constatat că în regulamentul de vânzare există menţiuni referitoare la posibilitatea ca activul să fie adjudecat în contul creanţei de un creditor garantat, „stipulându-se că acesta este obligat să achite creanţele tuturor creditorilor care au instituită o clauză de preferinţă cu rang superior asupra activului în discuţie”, în această situaţie aflându-se Adrian Butucă, prin Arhiconstruct, şi Vasile Mihălceanu, prin societatea RAB.  

 

 

Comentarii