Lunga vară fierbinte

miercuri, 22 mai 2013, 01:50
3 MIN
 Lunga vară fierbinte

Unii şi-au asigurat răcoarea, alţii ar vrea să dureze încă şi mai mult.

Până la urmă, Becali a plecat din Ghencea. De-acum vom avea rubrică de sport cu ştiri sportive inclusiv la televiziunile cu pretenţii. Totuşi, fostul parlamentar liberal (până de curând) este încă prezent pe pagina de internet a Camerei Deputaţilor, alături de sigla PNL. Despre el zicea Antonescu astă-toamnă că l-a luat doar ca să-i aducă voturi; acum se vede că i-a adus în partid şi nişte oi negre. Asta-i mai lipsea lui Crin: nu e de-ajuns că e singurul care se bate cu Băsescu, cu PSD, cu unele instituţii europene şi cine mai ştie cu ce alţi oameni răi, acuma trebuie să se descurce şi problema alterată pe care i-a lăsat-o Becali în ogradă.
În timp ce managementul politic al liderului PNL a prins miros, Gigi Becali se poate apuca de scris. Are timp cam doi ani de acum înainte, dacă se poartă frumos şi dacă un alt dosar care trage de timp prin instanţe, cel al transferurilor din fotbal, o dă iarăşi în bară. Adrian Năstase i-a arătat de curând cum să iasă mai repede din puşcărie, aşa că patronului Stelei i-a mai rămas doar să-şi găsească o secretară.
Între timp, şeful fostului partid care îl adoptase temporar ar fi la cuţite cu şeful celuilalt partid cu care se aliase în aceleaşi alegeri. Culmea e că un fost securist a făcut ca paharul să se verse, iar USL apare în mass-media că abia aşteaptă să anunţe că nu mai iubeşte pe nimeni. Printre relatările de presă se poate citi însă că multaşteptatul eveniment nu se va produce acum şi că vara ce stă să înceapă ar putea fi un sfetnic bun pentru cei doi aliaţi atât de entuziaşti vara trecută. În afară de foamea de bani, un argument important pentru ca Ponta şi Antonescu să se suporte în continuare unul pe celălalt este că nu ar avea cine să înlocuiască actuala alianţă de guvernare: din nou PDL?, din nou UDMR? Alte Mării cu aceleaşi sau alte pălării? Nici preconizata dezintegrare a grupului parlamentar PPDD nu va aduce cine ştie ce întăriri celorlalte partide, dar balanţa poate fi înclinată dacă cei 67 de aleşi, câţi erau iniţial, vor rămâne uniţi. Şi-ar vinde mai scump pielea (votul).

Dar ce se mai întâmplă prin ţară în tot acest timp? Vara aceasta parcă şi mai mulţi români ca-n alte dăţi şi-au aranjat plecarea la lucru pe afară. E ultimul “antrenament” înainte să dispară restricţiile discriminatoare de pe piaţa europeană a muncii. Salariile în continuare foarte mici şi o clasă de mijloc atât de săracă încât de multe ori nu-şi permite nici ocuparea vreunui loc de parcare cu taxă sunt două dintre numeroasele semne de stagnare. Creşterea economică de două procente pe primul trimestru, anunţată cu emfază, este şi ea văzută ca un maxim: ca în fiecare an, prognozele sunt reduse pe parcurs. În plus, criza Ciprului, foarte apropiată de România, a mutat cel puţin două miliarde de euro din ţara noastră. Greu de spus dacă se vor mai muta şi altele. Pentru moment, Arcelor-Mittal ar vrea să se mute cu toată industria lui, din cauza preţului la energie, prilej pentru premier să constate că şi populaţia plăteşte cam mult pentru energie, din cauza celei regenerabile. Dar românii nu-s ca bulgarii, aşa că nu sunt motive de îngrijorare nici pentru Guvern, nici pentru noii băieţi deştepţi. Cel puţin nu în vara aceasta foarte lungă.

Comentarii