Lupi, oi, vaci, boi

joi, 17 noiembrie 2016, 02:50
3 MIN
 Lupi, oi, vaci, boi

Dacă vreţi ca votul vostru să conteze cu adevărat, urmăriţi-i parcursul. Nu e greu, nu pierdeţi timp. Un mail la sfârşit de an adresat unui parlamentar … Un comentariu pe pagina lui de Facebook…

Un parlamentar ieşean îmi mărturisea recent, cu palide remuşcări, că n-a mişcat un deget pentru alegători în cei patru ani de mandat. Activitatea politică, jocurile de culise din partid şi planurile pentru un viitor business i-au mâncat tot timpul. Mai recunoştea un lucru: “Nici nu m-a bătut nimeni la cap”.

Potrivit unui sondaj IRES publicat la începutul săptămânii, peste 70% dintre români nu ştiu cine sunt aleşii care-i reprezintă în Parlament. Atenţie! Aşa cum a fost formulată, întrebarea nu se referă la numele parlamentarului din colegiul respondentului, ci la numele oricărui parlamentar. La încheierea unui ciclu legislativ de patru ani, procentul mi se pare năucitor. Încep să-l înţeleg pe parlamentarul nostru. Dacă alegătorii n-au avut minima curiozitate să afle cum îl cheamă, nu mai spun, ce mentă freacă prin Parlament, el de ce s-ar sinchisi cu problemele lor. Până la urmă, parlamentarul nu e un angajat al statului, ci un simplu mandatar în relaţia dintre cetăţean şi stat. Nu primeşte salariu ca orice bugetar, ci o indemnizaţie de reprezentare pentru o perioadă determinată de patru ani. Primeşte din partea alegătorilor o fişă a postului cu câteva obiective pe care trebuie să le susţină în Parlament în timpul mandatului. Dacă nu primeşte nimic şi nu-i bate nimeni la uşă, îşi vede de afaceri şi de secretară.

Dacă v-aţi hotărât să mergeţi pe 11 decembrie la vot, dar nu vă interesează numele celor care vor obţine mandatul, mai bine staţi acasă. Pierdeţi vremea de pomană. Asta dacă nu cumva aşteptaţi like-uri pe Facebook, că, vezi doamne, vă pasă. Dar dacă vreţi ca votul vostru să conteze cu adevărat, urmăriţi-i parcursul. Nu e greu, nu pierdeţi timp. Un mail la sfârşit de an adresat unui parlamentar în care îi cereţi un raport de activitate. Un comentariu pe pagina lui de Facebook: “ai grijă ce votezi mâine”. Un comentariu a doua zi, dacă n-a avut grijă: “boule!”. Mă rog, dacă e o doamnă, politicos ar fi: “vaco!”. Să ştiţi că nu toţi parlamentarii sunt nesimţiţi. Chiar şi cei cu obrazul gros ţin prea mult la imaginea lor încât să rămână impasibili la criticile cetăţeanului “de rând”. O să vă şteargă mesajele? Iaca na. Măcar îi daţi ceva de muncă. Lui sau consilierilor, care şi ei sunt plătiţi din bani publici. Decât să joace “Angry Birds” în Parlament, nu mai bine să dea “delete” la mailuri sau postări pe Facebook?

“Ziarul de Iaşi” a dezvăluit recent interesele imobiliare ale consilierului PSD, Florin Boca, uns şef peste Comisia de Urbanism a CL Iaşi. La scurt timp, personajul a primit un ghiont şi a căzut de pe scaun. Victoria e doar în parte a presei. Dacă articolele n-ar fi fost urmărite cu interes de cititori şi însoţite de un val unanim de critici, individul s-ar fi şters…, ar fi aruncat ziarul la coş. Strigătele voastre, cu ecou până la Bucureşti, au alungat lupul pus paznic la oi. Iar ăsta chiar era lup. Imaginaţi-vă ce uşor e să puneţi la jug nişte “boi” şi câteva “vaci” dacă ţineţi biciul pe ei. Altfel, dacă le oferiţi răgaz patru ani să-şi vadă de-ale lor, alţii sunt dobitoacele. 

Comentarii