Mai repede se face o autostradă decât lucrările de pe Toma Cozma

joi, 05 iunie 2014, 19:48
4 MIN
 Mai repede se face o autostradă decât lucrările de pe Toma Cozma

Locuitorii de pe strada Toma Cozma nu scapă prea curând de şanţuri, trafic aglomerat şi zgomot. Lucrările de asfaltare erau programate să înceapă în această săptămână, însă au fost încă o dată amânate. Deocamdată, încă se lucrează la reţeaua de canalizare, lucrări care tergiversează din primăvara anului trecut. Reprezentanţii de la ApaVital au transmis că abia săptămâna viitoare va fi predat amplasamentul către Primărie, lucrările în subteran fiind întârziate zilele acestea din cauza ploilor.

„În ceea ce priveşte lucrările din Toma Cozma, acestea au început pe 15 aprilie 2013, de la Piaţa Păcurari către bulevardul Carol I, urmând să cuprindă 1.427 ml. Lucrările s-au efectuat pe tronsoane. Tronsonul Petru Poni – Negruzzi a fost început la data de 30 aprilie 2014 şi avea ca dată de finalizare 31 mai 2014. Din cauza precipitaţiilor din ultimele săptămâni, precum şi a drenurilor existente în această zonă de versant, şanţurile au fost afectate necesitând epuismente şi lucrări suplimentare de refacere a consolidării malurilor. Toate aceste au dus la o decalare a lucrărilor şi a termenului de finalizare, până maxim la sfârşitul lunii iunie 2014“, a precizat Răzvan Manolache, purtătorul de cuvânt al ApaVital. Conform acestuia, amplasamentul va fi predat către Primărie săptămâna viitoare şi tot atunci ar trebui să înceapă lucrările de asfaltare de la Piaţa Păcurari spre Copou.

Conducerea Primăriei are însă o altă versiune, deloc îmbucurătoare pentru locuitorii din zonă. Municipalitatea va începe lucrările de refacere a străzii abia pe 23 iunie, după ce intră elevii în vacanţă şi traficul este mai puţin aglomerat, şi vor dura în jur de două luni jumătate. În schimb, începerea lucrărilor este condiţionată tot de ApaVital, deoarece Primăria a somat societatea de apă să compacteze corect strada, după ce schimbă reţelele. Conform edililor, o expertiză realizată recent pe Toma Cozma a arătat că toate umpluturile de până acum nu au fost bine executate, astfel că există riscul ca strada să se surpe, după ce va fi asfaltată de Primărie. Un caz identic este pe aleea Sadoveanu care s-a surpat pe axul drumului din cauza unor lucrări la reţelele de apă.

Conform Primăriei, constructorii de la ApaVital ar trebui să desfacă tronsoanele pe care au lucrat până acum şi că refacă umpluturile. Acest lucru ar trebui să se întâmple pe tronsoane scurte, etapizat, iar din urmă să intervină municipalitatea la asfaltarea finală. „Am făcut o expertiză împreună cu constructorul de unde a reieşit foarte clar că umpluturile executate pe sectoarele de lucru ale ApaVital nu corespund normativelor în vigoare în ce priveşte executarea umpluturilor. Motiv pentru care le-am spus că nu putem executa o ramforsare pe stradă pe o umplutură care nu corespunde. Le-am făcut notificare şi aşteptăm reacţia lor. Am spus că predarea tronsoanelor trebuie făcută pe segmente scurte, de maximum 200-300 de metri ca să pot să fac o verificare înainte de a începe umpluturile cu piatră şi mai departe straturile de asfalt“, a explicat viceprimarul Mihai Chirica. Edilul a estimat că echipele de la Primărie vor începe asfaltările începând cu 23 iunie.

Lucrările de pe strada Toma Cozma sunt incluse în două proiecte europene gestionate de instituţii diferite care au intrat de multe ori în conflict din cauza şantierelor care s-au suprapus. Astfel, ApaVital are în desfăşurare contractul „modernizarea sistemului de canalizare din oraşul Iaşi“, în valoare de 14,6 milioane lei. Lucrările au fost contractate consorţiului format din Bilfinger Baugesellschauft m.b.H şi DAS SRL şi ar trebui finalizate pe 12 septembrie 2014. Pe lângă lucrările pe Toma Cozma, contractul include intervenţii pe Aleea Sadoveanu, Vasile Alecsandri, Săulescu, Horia, Manolescu, Istrati, George Coşbuc, Dumbrava Roşie, Varlaam, Luca Arbore, Decebal, aleea Decebal, Romană, Costăchescu, Petre Andrei, Ţuţora, Grădinari, Ion Neculce, aleea Rozelor şi Aurel Vlaicu. 85% din aceste lucrări au fost deja executate, iar până în septembrie constructorii urmează să finalizeze şi restul. În paralel, Primăria are contractate lucrările de asfaltare de pe strada Toma Cozma care fac parte din proiectul european al axei Nord-Sud, prin care se construieşte pasajul Octav Băncilă.
Cu excepţia pasajului, doar strada Toma Cozma mai trebuie modernizată din cele nouă artere incluse în proiect. Proiectul Primăriei are o valoare de 87,7 milioane lei.
 

Comentarii