PĂTRĂŢELUL ROŞU CU TRICOLOR

Mâine-i 1 Mai: române, ce mai stai?

marți, 30 aprilie 2013, 01:50
4 MIN
 Mâine-i 1 Mai: române, ce mai stai?

* Nu ştim cât se mai munceşte în România de azi, dar Ziua Muncii, 1 Mai, sigur se sărbătoreşte cu patimă, prin nemuncă; mai bine zis, singura muncă de 1 Mai e legată de jarul pentru grătar, de răsucitul micilor şi de rezolvat berile. În alţi ani, 1 Mai a căzut câş de tot, în week-end; acum e perfect. Mâine e 1 Mai, începe un fel de minivacanţă până după Paşti, dar unii români au început-o cu zilele libere încă de vineri şi s-au pus să profite de ele voiniceşte. Deja poieniţele sunt pline, iar în văzduh se ridică lungi coloane de fum, cam ca pe vremea năvălirilor barbare. Se distrează oamenii? Am fost să-i întrebăm:
– Bună dimineaţa! De-abia mâine e 1 Mai, dar petreceţi şi azi, nu?
– Cleaf-cleafff! Hmpfff! Da, acum am înghiţit, pot vorbi.
– Ce aţi înghiţit, mic sau fleică?
– Am înghiţit în sec, că n-am bani de mâncare, ca alţii, de la care vine miros şi ni se face poftă…
– Iar de băut, ce beţi?
– Tot de la miros ne lasă gura apă, aşa că am rezolvat şi cu băutura!
– Totuşi, există nişte ingrediente de nelipsit pentru ziua de 1 Mai. N-aveţi mici?
– Am mici. Salariul e mic, speranţele sunt mici, nu mai spun!
– Deci, practic, staţi aici, la iarbă verde, şi nu faceţi nimic, nu mâncaţi, nu beţi?
– Decât să nu fac nimic în oraş, să nu mănânc şi să nu beau în oraş, mai bine nu mănânc şi nu beau la iarbă verde, că e mai plăcut. Plus că mai apar ocazii…
– Ce fel de ocazii?
– Păi, dacă mergeţi să-i luaţi interviu şi domnului care stă cu pătura şi soţia acolo, lângă tufă, să-i distrageţi atenţia cinci minute cu reportofonul, apare ocazia să nu vadă când îi iau eu berile puse la răcit în pârâiaş. La fel şi cu familia cealaltă, de lângă maşina albastră, că am văzut unde au ascuns lada frigorifică!
 
* După cum am mai zis, de-abia mâine va începe năvala oficială a oamenilor (azi sunt doar deschizătorii de drum) pe iarba verde a statului. Ştiţi să vă comportaţi şi să vă descurcaţi la iarbă verde? Supravieţuiţi naturii?
a) Ce înseamnă 1 Mai muncitoresc?
a) Ziua Muncii, sărbătoare socialistă din 1889. / b) Ziua în care nu mai beţi bere la terasă, ci pe iarbă. / c) Ziua de naştere a socrului Gică.
2) Ce face lumea, de 1 Mai?
a) Se adună şi manifestează pentru condiţii de muncă omeneşti. / b) Se adună şi manifestează să schimbe mai repede butoiul, că e coadă. / c) Dacă-l cunoaşte pe socrul meu, îl sună să-l felicite de ziua lui.
3) Ieşiţi la iarbă verde: de ce?
a) Aşa se iese, nu? / b) Să beau bere la iarbă verde, nu? / c) Fiindcă iarbă de altă culoare am văzut doar în filmele SF.
4) Aveţi coşuleţ de picnic: ce conţine?
a) Tartine, biscuiţi, cornuleţe, roşii, sare etc. / b) Nu-i coşuleţ, ci bidonaş de picnic! / c) Nu-i coşuleţ, ci trusa de scule.
5) Plecaţi de la iarbă verde: ce lăsaţi în urmă?
a) Curăţenie şi oameni fericiţi, care mai întârzie pe pajişte. / b) Curăţenie pe rază de o sută de metri, profitând că e întuneric şi ceilalţi nu mai văd bine pe unde au lăsat navetele şi caserolele. / c) O zi de veselie şi relaxare în sânul naturii.
 
* Astea fiind spuse, nu mai contează ce aţi încercuit, fiindcă mai vine un test! Cu două zile în urmă, duminică, au fost Floriile. Care e relaţia dintre dumneavoastră şi sărbătoriţii zilei, dacă există? Un mic test uşor, aşa, de primăvară:
1) Daţi exemple de prenume inspirate din botanică:
a) Brânduşa, Fraga, Romaniţa. / b) Frâncuşa, Frăguţa, Rom. / c) Hortensia Papadat Bengescu etc.
2) Dacă ar fi să primiţi vegetale în dar, ce aţi prefera?
a) Trandafiri, garoafe, lalele. / b) Prune, caise, piersici, orice vegetală e bună, dacă e trasă de două ori la căzănel. / c Morcovi, ţelină, păstârnac, ceapă, ştevie, lobodă, pătrunjel şi leuştean, plus doi litri de borş crud.
3) Numiţi câţiva politicieni care şi-au sărbătorit de Florii onomastica:
a) Crin Antonescu, Sulfina Barbu, Mugur Isărescu, Mazăre Radu. / b) Cei care stau ca buruienile în fotolii. / c) Toată clasa politică de la noi, care este varză.
 
* Una peste alta, indiferent ce aţi încercuit, gândiţi-vă că mâine este 1 Mai şi, mai mult decât atât, că suntem în Săptămâna Mare, duminică e Paştele! Succesuri!
 

Comentarii