Majoritatea PSD decide noul şef al SRI

miercuri, 28 ianuarie 2015, 02:49
2 MIN
 Majoritatea PSD decide noul şef al SRI

Aşa cum anunţase înainte de campania electorală, George Maior a demisionat ieri de la şefia Serviciului Român de Informaţii. Noul director va fi propus de preşedintele Klaus Iohannis, dar va fi numit de Parlament, unde PSD deţine majoritatea.

Directorul Serviciului Român de Informaţii, George Maior, şi-a înaintat, ieri, demisia de la conducerea SRI, iar preşedintele Klaus Iohannis a acceptat-o. Şeful statului a declarat, în 7 ianuarie, întrebat dacă ia în calcul numirea unor noi şefi la SRI şi SIE, că săptămânile viitoare va analiza această chestiune dar a adăugat că este ”o discuţie puţin artificială”. "Postul este ocupat, SRI funcţionează în parametri buni, nu văd de ce ar trebui să forţăm o astfel de discuţie. Chiar nu simt nevoia de a face din asta o temă”.
În 5 noiembrie, directorul SRI, George Maior, a afirmat că la învestirea noului preşedinte îşi va prezenta mandatul, spre "evaluare". Pe de altă parte, demisia sa pare să vină oarecum intempestiv. O posibilă explicaţie ar fi recentul scandal provocat de Maior, după ce a criticat – ameninţat? – Curtea Constituţională după ce magistraţii au invalidat legile "Big Brother". De altfel, unii comentatori susţin că demisia lui George Maior ar fi fost, de fapt, cerută, discret, de preşedintele Klaus Iohannis.
George Maior a deţinut funcţia de director al SRI timp de peste opt ani, el devenind cel de-al patrulea director al Serviciului Român de Informaţii la data de 4 octombrie 2006. Anterior desemnării sale la conducerea SRI, Maior a fost senator PSD.

Florin Coldea, şef interimar

Numirea unui nou director al Serviciului Român de Informaţii depinde, procedural, de preşedintele Klaus Iohannis, dar şi de adversarii săi politici, PSD, care deţin majoritatea în Parlament în acest moment. Potrivit Legii privind organizarea şi funcţionarea SRI, preşedintele ţării este aşteptat să propună un nou director al Serviciului, dar acesta trebuie numit, mai departe, de Parlament, unde PSD are majoritatea, alături de UNPR, PC, PLR şi PPDD. De asemenea, între Cotroceni şi plenul reunit al Camerei Deputaţilor şi Senatului, viitorul director al SRI trebuie să treacă şi de audierea Comisiei comune a Parlamentului pentru controlul activităţii serviciului. În acestă comisie, preşedinte este deputatul PSD Georgian Pop. Alături de el, din comisie mai fac parte 3 liberali – Marius Octavian Popa (vicepreşedinte al comisiei), Teodor Atanasiu, Cezar Preda, încă 3 social-democraţi – Sebastian Ghiţă, Daniel Savu şi Liviu Codîrlă, precum şi un membru UDMR – Verestoy Attila. Comisia dă un raport consultativ, de care plenul reunit al Parlamentului poate ţine cont în decizia de numire sau respingere a propunerii plecate de la Cotroceni.
Înlocuitor legal al directorului SRI este prim-adjunctul său, funcţie ocupată în prezent de Florian Coldea, conform legislaţiei.

 

Comentarii