De Sănătate

Punem punctul pe știi

Mamografia: ce trebuie să ştim despre această investigaţie!

marți, 22 iulie 2014, 20:49
4 MIN
 Mamografia: ce trebuie să ştim despre această investigaţie!

Mamografia este considerată un instrument de screening pentru depistarea precoce a cancerului de sân la femeile care nu prezintă simptomatologie. De asemenea, este utilizată pentru diagnosticul bolilor glandei mamare la femeile care au simptomatologie clinică: durere, noduli palpabili, deformarea mameloanelor. Prof. dr. Dragoş Negru, medic primar radiolog, şeful Laboratorului de Radiologie şi Imagistică Medicală din cadrul Spitalului „Sf. Spiridon“ Iaşi explică ce este această investigaţie, când se recomandă utilizarea ei şi cum trebuie să ne pregătim pentru aceasta.

Prof. dr. Dragoş Negru, medic primar radiolog, şeful Laboratorului de Radiologie şi Imagistică Medicală din cadrul Spitalului „Sf. Spiridon“ Iaşi: „Mamografia este metoda prin care se vizualizează glandele mamare (sânii), utilizând un sistem care emite o doză redusă de radiaţie X. Mamografia are o valoare deosebită în diagnosticul bolilor glandei mamare. Mamograful este un aparat care are un aspect rectangular şi conţine tubul de raze X. Ataşat aparatului este un dispozitiv pe care se pune şi se compresează sânul pentru a fi expus la un fascicul de radiaţie X, astfel încât să se obţină imaginea acestuia în diferite unghiuri. După ce trece prin sân, fasciculul de radiaţie X ajunge pe un film conţinut într-o casetă care se află sub dispozitivul pe care este aşezat sânul. Cantitatea de radiaţie X care ajunge pe film este variabilă, funcţie de densitatea ţesutului prin care a trecut. Prin developarea filmului se obţine imaginea definitivă.

Cum ne pregătim pentru un examen mamografic

* Înaintea programării la un examen mamografic trebuie să ne consultăm medicul de familie sau ginecologul care trebuie informat asupra modificărilor survenite la nivelul sânilor (consistenţă, noduli palpabili, durere, aspectul mameloanelor).

* De asemenea, trebuie să informăm medicul de familie sau ginecologul despre antecedentele personale sau familiale de cancer de sân, eventuale operaţii avute anterior sau despre terapia hormonală urmată.

* Nu vă programaţi mamografia cu o săptămână înaintea ciclului menstrual dacă în mod obişnuit aveţi dureri de sâni în această perioadă.

* Cel mai bine este să efectuaţi mamografia la o săptămână după ciclul menstrual.

* În ziua examinării nu utilizaţi deodorant sau talc în axilă sau pe sâni deoarece produc artefacte pe imaginea mamografică.

* Dacă aveţi alte mamografii efectuate anterior e extrem de util să le daţi radiologului în ziua examinării pentru comparaţie.

Cum se efectuează mamografia

Pentru un examen mamografic pacienta trebuie să nu poarte haine de la brâu în sus, ceea ce presupune scoaterea sutienului şi a oricărui tip de îmbrăcăminte.Tehnicianul radiolog va poziţiona sânul pe platforma specială a mamografului şi va compresa sânul gradual cu o placă de Plexiglas (sau alt material plastic incolor). Compresiunea sânului este extrem de importantă din următoarele motive:

* cantitatea de radiaţie X folosită e cu atât mai mică, cu cât stratrul pe care îl traversează emai subţire.

* ţine nemişcat sânul şi astfel calitatea imaginii este bună, fără deformări sau artefacte de mişcare.

După poziţionarea şi compresiunea sânului, tehnicianul merge în spatele unui parapet de plastic incolor şi vă roagă să nu respiraţi câteva secunde, timp în cfare se efectuează practic examinarea, în cel puţin două incidenţe (supero-inferioară şi oblică).

Compresiunea sânului poate produce o senzaţie de disconfort. Dacă apare durere mai intensă anunţaţi tehnicianul.

După terminarea procedurii se developează filmele. Nu trebuie să plecaţi înainte de terminarea developării filmelor pentru a avea certitudinea că imaginile sunt de bună calitate. În caz contrar (de exemplu dacă imaginile sunt mişcate), procedura trebuie repetată“.

Care sunt beneficiile şi riscurile mamografiei

Beneficii:

* detectarea cancerului mamar de mici dimensiuni când acesta nu determină simptomatologie;

* detectarea oricărui tip de tumoră mamară (benignă sau malignă).

Riscuri:

* deşi doza de iradiere este extrem de mică (0,7 mSv – ceea ce este echivalent cu fondul natural de radiaţii primit din atmosferă în 3 luni), se pot produce mici modificări celulare sau tisulare;

* mamografii fals pozitive – 5-15% din mamografii necesită reluarea procedurii sau ecografii adiţionale;

* trebuie întotdeauna să informaţi doctorul sau tehnicianul radiolog dacă sunteţi însărcinată.

Care sunt limitele mamografiei

Mamografia nu poate determina întotdeauna existenţa unei tumori mamare benigne sau maligne şi de aceea radiologul, în cazuri dubitative, poate recomanda şi alte explorări ale sânilor (ecografie, rezonanţă magnetică). Implanturile mamare, atât cele cu silicon, cât şi cele cu soluţie salină, pot ascunde pe mamografie o tumoră dezvoltată în ţesutul aflat posterior de implant.
 

Comentarii