Mănăstirile Frumoasa şi Bârnova, reabilitate cu bani europeni

vineri, 21 august 2015, 01:54
3 MIN
 Mănăstirile Frumoasa şi Bârnova, reabilitate cu bani europeni

Proiectele au fost trimise la forurile centrale pentru avizare. „Nu ne facem griji. Proiectele sunt bine făcute“, spune şeful Direcţiei Judeţene de Cultură. Un al treilea obiectiv propus spre consolidare este biserica Duminica Tuturor Sfinţilor din satul Pocreaca. 

Fondurile europene au rămas ultima şansă pentru reabilitarea monumentelor istorice. Comisia Zonală a Monumentelor a avizat favorabil proiectele de restaurare a mănăstirilor Bârnova şi Frumoasa, acestea urmând să fie avansate Comisiei Naţionale (CNMI), spre avizare. „Nu ne facem griji în privinţa avizării favorabile. Situaţia celor două mănăstiri este cunoscută, iar proiectele de restaurare sunt bine făcute. După primirea avizului de la CNMI, proiectele vor putea fi depuse spre finanţare de îndată ce va exista o axă disponibilă“, a declarat şeful Direcţiei Judeţene de Cultură, Culte şi Patrimoniu Cultural Naţional, Virgil Băbîi.

Construirea mănăstirii Bârnova a început în 1626, în timpul domniei lui Miron Barnovschi, biserica fiind terminată în 1666. De-a lungul timpului, au fost amenajate chilii, a fost construit un turn de poartă şi un zid de incintă. Monumentul a fost supus mai multor restaurări, în 1913, 1925, 1943, 1991-2007 şi 2011. Proiectul care va fi propus spre finanţare europeană vizează reabilitarea bisericii, a chiliilor, a turnului de poartă şi a zidului incintei, ca şi punerea în valoare a ruinelor din curte. De asemenea, se vizează amenajarea unei parcări cu şase locuri, plus alte două pentru microbuze, refacerea aleilor şi pavajelor, ca şi instalarea unor stâlpi pentru iluminatul decorativ. Cea mai importantă sumă este necesară pentru reabilitarea chiliilor, obiectiv pentru care se prevede cheltuirea a 9,28 milioane lei, în timp ce pentru biserică sunt necesare doar 5,47 milioane lei. În total, proiectul are o valoare de aproximativ 6 milioane euro, respectiv 27 milioane lei.

Aproximativ aceeaşi sumă, respectiv 27,3 milioane lei, va fi necesară pentru lucrări de consolidare la mănăstirea Frumoasa. Din total, 8,4 milioane lei vor reprezenta costurile lucrărilor de consolidare a bisericii Sf. Arhangheli Mihail şi Gavril, construită în perioada 1836-1839. Palatul de pe ziduri se află în pericol de prăbuşire, planşeele fiind putrezite, iar acoperişul, puternic deteriorat. De asemenea, ruinele palatului pentru femei, construit în sec. XVIII se află practic în stare de colaps, în lipsa unui acoperiş structura de rezistenţă fiind puternic afectată de intemperii. Pentru fiecare din aceste două obiective sunt necesare aproximativ 4 milioane de lei.

Un al treilea obiectiv care va fi propus spre consolidare cu ajutorul fondurilor europene este biserica Duminica Tuturor Sfinţilor din satul Pocreaca, comuna Schitu Duca. Biserica este construită pe un deal supus unor puternice alunecări de teren. „Acolo sunt necesare lucrări de consolidare a versantului, urmate de consolidarea şi reabilitarea bisericii. La solicitarea parohiei şi primăriei comunei, am alocat 15.000 de lei din fondurile noastre, pentru acoperirea unei părţi din cei aproximativ 40.000 lei cât va costa realizarea proiectului de intervenţie. Mai avem şi alte astfel de solicitări pe care le analizăm. Din păcate, fondurile de care dispunem sunt foarte limitate“, a spus Băbîi.

Comentarii