Mari universităţi străine au venit ieri după cei mai buni elevi din Iaşi

miercuri, 07 octombrie 2015, 16:55
4 MIN
Sute de liceeni s-au perindat în cursul zilei de ieri prin sala Congress Hall de la Palas Mall, unde a avut loc Târgul de Universităţi, RIUF. Aici au fost prezentate în jur de 3.000 de programe de licenţă, master, MBA şi doctorat, toate reprezentând o cale spre o carieră de succes în afara ţării ori în România.
 
La târg s-au prezentat ofertele universităţilor din peste zece ţări, iar tinerii veniţi în număr mare au putut să-şi facă o idee despre cum va arăta studenţia lor. La acest eveniment am găsit-o şi pe Andreea, o tânără plină de entuziasm şi speranţe ce aştepta la rând în faţa standului Universităţii Greenwich. „Mă interesează o universitate din Marea Britanie, nici nu am consultat ofertele celor din alte ţări. Vreau să studiez un domeniu lingvistic şi am de gând să rămân acolo şi la master, apoi să-mi caut un loc de muncă. Nu are nici un rost să fac acolo facultatea şi să mă întorc în ţară să muncesc!“, spune aceasta.
Este elevă în clasa a XII-a la Liceul „Asachi“ din Târgu Neamţ şi a venit la Iaşi cu câteva colege de clasă. Nu s-au învoit de la ore, dar spun că au vorbit cu directoarea şi le-a dat voie să vină. Pentru motivarea absenţelor vor duce cerere de la părinţi.
 
Mai ieftin în Germania
 
Unele universităţi fac parte din cele mai bune 200 din lume, dacă sunt consultate doar topurile QS World University Rankings 2015 şi Academic Ranking of World Universities 2015. Acestea provin din ţări precum Marea Britanie, Olanda, Germania, Danemarca, Norvegia, Elveţia şi Franţa. Printre cele din Marea Britanie sunt enumerate şi University of Sheffield şi University of Southampton, dar şi două dintre cele mai bune instituţii de învăţământ superior din Olanda – University of Groningen şi Radboud University Nijmegen.
 
„Standul nostru reprezintă toate universităţile din Germania, adică vreo 390. Cei care vin şi pun întrebări sunt interesaţi mai ales de Medicina, Drept, IT şi chiar Arte. Există însă o problemă: cursurile la medicină şi drept se fac doar în limba germană. Prin urmare, nu sunt accesibile tuturor, ci doar celor care ştiu limba. Domeniul IT este însă cel mai căutat, iar în ultimii ani, şi Artele. Costurile pentru un tânăr student care alege să studieze în Germania ajung la 900 de euro, cam aşa. Mulţi aleg această ţară deoarece e şi mai aproape de casă, şi costurile sunt mai reduse faţă de alte ţări“, spune Alex, reprezentantul German Academic Exchange Service. 
 
Sistemul elveţian
 
Dintre toate universităţile din Iaşi, la târg a participat doar „Gh. Asachi,“ iar din ţară, Universitatea Bucureşti, „Spiru Haret“ şi Universitatea „Româno Americană“. Printre cele din afară mai amintim Vatel Bordeaux (Franţa), Vrije Universiteit Brussel (Belgia), Rotterdam Bussines School (Olanda), University of Liechtenstein (Liechtenstein), Danish Academy of Higher Education (Danemarca), Zeeland Institute of Bussines and Tehnology (Danemarca), Birmingham City University (Marea Britanie), University of Hull (UK), University of Winchester (UK), Anglia Ruskin University (Anglia), Brunel University (UK), Cambridge University (UK), Greenwich etc.
De la unul din standurile cu universităţile din Elveţia aflăm şi cât costă studiile în această ţară. „Reprezint Universitatea Bussines & Hotel Management School în mai multe ţări, dar sunt român. Este o universitate căutată deoarece este singura care pregăteşte într-o astfel de manieră studenţii, la noi primele şase luni din an sunt cu teorie, apoi ultimele şase luni sunt cu practică, un training de instruire într-un hotel, training plătit de universitate. Astfel, când studentul termină facultatea, are deja experienţă şi se poate angaja imediat. Preţul unui an de studiu aici este cuprins între 20.500 şi 24.000 de euro“, a explicat Dragoş Vasilescu. 
 
Înghesuială mare
 
Pe rândul cu universităţile din Marea Britanie, înghesuiala aproape că te lasă fără aer. Aici, rândurile nu se mai termină, fiind mereu alimentate de cei nou-veniţi. La standul Universităţii Essex, o liceană tocmai se interesează de specializarea Criminologie. Aflăm apoi că aici sunt adunate mai toate domeniile la care se poate gândi un tânăr care vrea să plece în afară la studii. Însă cei care nu prind o bursă se împotmolesc mai toţi într-o singură problemă: banii.
 
Un an la o universitate din Marea Britanie ajunge să coste în jur de 12.000 de euro, iar, pentru unii, aceşti bani reprezintă o avere. „În Marea Britanie, costurile sunt cam aceleaşi la toate universităţile, în jur de 9.000 de lire pe an. La University of Essex sunt 54 de specializări: IT, Management, Jurnalism, Dreptul, Biologie Marină, Genetica, Istoria Artei, Actoria etc. Avem în fiecare an studenţi din România, chiar şi din Iaşi“, explică reprezentanta Universităţii Essex. 
 

 

Comentarii