Mărturii stupefiante despre gravida care a născut pe hol, chiar în Maternitate

marți, 15 septembrie 2015, 01:59
4 MIN
 Mărturii stupefiante despre gravida care a născut pe hol, chiar în Maternitate

„Mama nici nu mai avea aer. Îi făceam aer cu şapca“, spune tatăl bebeluşului despre momentul luării gravidei în salvare, la Bosia. În Iaşi, la Maternitatea „Elena Doamna“, niciun medic nu a fost disponibil când s-a declanşat naşterea, femeia născând pe hol, ajutată de două asistente şi de portar.

Prietenul (şi tată al be­belu­şu­lui) femeii care a născut în ho­lul Maternitaţii „Elena Doamna“, ajutată de două asistente şi de un portar, susţine că nu a pri­mit până în acest moment nicio explicaţie pentru cele întâm­pla­te în dimineaţa zilei de 10 septembrie. „Nu ne-a spus nimeni nimic, nu m-am întâlnit cu ni­ciun medic de gardă de atunci. Nimeni nu este. Nu ne-au dat nicio explicaţie. Singurul de la spital care a vorbit cu mine a fost gardianul, care mi-a spus «Lasă, dom’le, că sunt femei care nasc şi acasă!». Mi-a zis că şi el a ajutat, că a dus-o cu targa pe mamă“, a spus Geor­ge Rotaru, prietenul femeii.

Acesta susţine că de când a fost lăsată de ambulanţă la maternitate, niciun medic nu a venit să o vadă, decât după ce a născut. Pe lângă acestea, Geor­ge Rotaru susţine că a vrut să o însoţească pe mamă la spital, doar că asistenta de pe echipajul de ambulanţă i-a spus că nu poate veni. „Am insistat să merg cu mama, pentru că dânsa are deficienţe de auz, şi am zis să merg să ajut, ca să înţeleagă ce îi spune doamna asistentă. Am fost refuzat de către şoferul ambulanţei şi de către asistentă, care mi-au zis că aşa ceva nu se poate“, a completat tatăl copilului.

Mai mult, acesta susţine că s-a pierdut mult timp până ce echipajul a pornit cu gravida din Bosia. „A stat la mine la poartă apro­ximativ 20 de minute, cu întrebări. Ce a mâncat azi, un­de sunt fişele de la control şi astfel de lucruri. Eu nu cred că avea vreun rost să întrebe toate acestea. Cred că putea să o facă şi în salvare, în drum spre Iaşi. Ca să nu mai pierdem timpul. Mama nici nu mai avea aer. Îi făceam aer cu şapca“, a spus George Rotaru.

Conducerea Serviciului de Am­bulanţă Judeţean (SAJ) Iaşi nu a putut fi contactă, însă surse din cadrul serviciului spun că întreaga intervenţie la Bosia a durat mai puţin de 15 minute, iar conform procedurilor nu se pot lua înso­ţitori în ambulanţă. „Nu poţi pleca cu pacientul spre spital fără să ştii ceva despre el. De asemenea, nu se iau însoţitori. Nu este o reglementare internă, este o reglementare generală. Aici să spunem că este un caz special, şi se putea lua însoţitor dacă se putea demonstra că aşa este. Echipajul trebuia să ia legătu­ra cu dispeceratul şi de acolo să se dispună că poţi lua însoţitor, dacă este necesar“, au precizat surse interne.

După toate cele întâmplate, familia din Bosia este hotărâtă să mear­gă mai departe şi să depună plângere la Poliţie şi eventual la Colegiul Medicilor din Iaşi.

În cadrul Maternităţii „Elena Doamna“ a fost declanşată o an­chetă internă pentru a vedea exact ce s-a întâmplat în ziua de 10 septembrie. Ieri s-a întrunit Comisia de Etică, care va oferi un rezultat în cel mult 15 zile. „Ei (comisia – n.r.) astăzi (ieri – n.r.) s-au în­tru­nit, iar în termen de 15 zile trebuie să îmi dea mie un raport fi­nal. Nu o să dureze atât, pentru că dorim să închidem mai re­pe­de acest caz, iar apoi voi trans­mi­te concluziile“, a precizat Cris­tina Dobre, managerul uni­tăţii sa­nita­re.

În data de 10 septembrie, o gravidă în vârstă de 36 de ani din localitatea Bosia a a­juns la „Elena Doamna“ cu sem­ne clare de naş­tere. Femeia a fost lăsată să aştepte în triajul unităţii, pentru că niciunul din medicii de gardă nu era disponibil. Gravida, deşi era o ur­genţă, nu a mai ajuns în sala ope­raţii şi a născut în hol, asistată de două cadre medicale. Atât mama cât şi copilul sunt a­cum bine.
 

Comentarii