De Sănătate

Punem punctul pe știi

Medicii de familie s-au răzgândit, vor semna contractul-cadru până la urmă

marți, 12 iulie 2016, 01:52
1 MIN
 Medicii de familie s-au răzgândit, vor semna contractul-cadru până la urmă

Deşi reprezentanţii Societăţii Naţionale de Medicină a Familiei (SNMF) susţineau în urmă cu o lună că nu vor să semneze Contractul-cadru pentru anul 2016-2017 şi normele sale de aplicare în condiţiile în care acestea nu au mai suferit modificări, în urma unei şedinţe de Senat a SNMF care a avut loc zilele trecute, aceştia au stabilit să îl semneze, cu precizarea că aşteaptă ca Ministerul Sănătăţii (MS) să respecte promisiunile făcute.

 „Senatul SNMF va recomanda semnarea contractului pentru 2016 valabil până la 31 decembrie 2016, cu precizarea că vom semna aceste contracte, cu bună-credinţă, considerând că şi ministrul Sănătăţii va demonstra aceeaşi bună credinţă în viitorul apropiat. În caz contrar, ne rezervăm dreptul, de a uza de toate căile legale pentru a ne apăra profesia, cabinetele şi demnitatea”, au precizat reprezentanţii SNMF într-un comunicat. Promisiunile făcute de reprezentanţii MS ţin de creşterea accesului pacienţilor la servicii medicale şi medicamente, fără riscul imputărilor abuzive, clarificarea bazei legale şi profesionale pentru conceptele de protocol terapeutic, protocol de prescriere, scrisoare medicală.

De asemenea, medicii de familie aşteaptă şi armonizarea finanţării între segmentele sistemului medical, îmbunătăţirea cadrului legislativ pentru eliminarea disfuncţionalităţilor care au dus la imputări pentru activităţi nemedicale, care conform acestora, dăunează pacienţilor, îngrădindu-le accesul la servicii şi medicamente. Aspectele pe care Casa Naţională de Asigurări de Sănătate (CNAS) şi MS ar fi trebuit să le analizeze, conform medicilor de familie, ţin de modificările legate de funcţionarea sistemelor informatice, care să depăşească blocajele de sistem imputate prin amenzi medicilor de familie, reducerea încărcăturii birocratice şi creşterea accentului pe calitatea actului medical sau creşterea finanţării. 

Comentarii