Mergeţi la urne, să le daţi votul de blam?

marți, 24 mai 2016, 01:50
4 MIN

* Singurul vot pe care îl merită clasa noastră politică e cel de blam, dar de fiecare dată oamenii se adună la urne de parcă ar alege crema / moţul, de parcă li s-ar face masaj la şale cu pene de fazan, de parcă le-ar ieşi ceva, în fond, la toată faza asta. Mulţi alegători dovedesc o memorie scurtă ca a parameciului, uitând dezamăgirile şi pregătindu-se să le repete; rostul campaniei electorale este de a astupa cu vorbe frumoase amintirile neplăcute, la fel cum pisica astupă cu nisip propria producţie din litieră. În ce relaţie vă aflaţi cu politica? Testul, vă rugăm!

01) Ce e un partid politic?

a) Oameni adunaţi ca să facă bine oamenilor / b) Oameni adunaţi în vederea comiterii unor infracţiuni / c) Neoameni.

02) Ce vor puterea şi opoziţia?

a) Binele poporului. / b) Puterea, să nu se schimbe nimic; opoziţia, să ajungă la putere apoi să nu se schimbe nimic. / c) Funcţii de primari şi de consilieri.

03) Cine va câştiga alegerile?

a) Cei care vor face mai bine pentru popor / b) Cei care vor prosti mai bine şi vor deshuma mai mulţi alegători / c) Cred că se dă cu zarul, deci nu ştiu.

04) De ce mergeţi să votaţi?

a) Ne-a obligat de la serviciu / b) Merge soacră-mea şi vreau să votez altceva, să se oftice / c) Secţia e lângă alimentară şi vreau să iau telemea.

05) De ce nu mergeţi să votaţi?

a) Data trecută mi-au dat o şapcă, iar eu voiam căciulă / b) Soacra nu merge, că e răcită. / c) Alimentara e închisă duminică!

06) De ce votaţi acel candidat?

a) Dacă-l votez pe altul tot rău e / b) Îi votez pe toţi, cât mă ţine tuşul, să nu supăr pe nimeni / c) Că n-a promis nimic şi s-a ţinut de cuvânt.

07) Cineva vă oferă 50 de lei ca să votaţi un candidat: ce e asta?

a) Contravaloare / b) Fraudă electorală. / c) Zgârcenie: vreau 75!

08) Ce faceţi în cabină, singur, cu ştampila şi buletinul de vot?

a) Ştampilez căsuţa cu candidatul / b) Treaba mea, votul e secret! / c) Îmi aranjez izmenele şi mă scarpin în fund, că nu mă vede nimeni.

09) Cu ce impresii rămâneţi după o campanie electorală?

a) Cu impresia că toţi candidaţii ne vor binele / b) Nu rămân cu impresii, ci cu gardul murdărit de la afişe / c) Nu rămân cu impresii, ci cu pixuri şi brichete.

10) Ce vă sugerează cabina în care intră o persoană, cu hârtie în mână?

a) Un act electoral / b) Un act fiziologic / c) Mie îmi aduce aminte de cabinele de probă din magazinele de confecţii.

11) La alegerile locale veţi vota cu:

a) Cartea de identitate / b) Cu vecinii, că după aia mergem la bere / c) Cu tuş şi ştampilă.

12) Ştampila se pune:

a) În dreptunghiul cu numele candidatului ori partidului / b) În buzunar, s-o arăt după aia băieţilor, la terasă / c) Întîi pe tuşieră, să aibă cerneală pe ea!

13) Ce faceţi cu buletinul de vot?

a) Îl ştampilez, îl împăturesc şi îl bag în urnă / b) O bărcuţă sau îl iau şi pe el, să nu fie ştampila singură (în locul lui bag un şerveţel) / c) Ies cu el din secţie, îl dau la şefu’ şi îmi iau banii.

14) Care candidat ar avea mai multe şanse?

a) Cel mai bun şi mai omenos / b) Cel mai bine cotat în sondaje / c) Şansele şi le face candidatul cu mâna lui.

15) Cum se desfăşoară campania asta electorală?

a) Mai bine ca la prezidenţiale, că atunci era frig / b) Mai rău ca în 1990, că atunci eram tânăr / c) Care campanie? Încă n-am primit nimic!

* Am zis-o şi cu alte ocazii electorale: indiferent ce variantă aţi ales, votul vostru valorează cât votul unui drojdier analfabet dintr-un fund de sat, cu minţile luate de pufoaică, manele şi Antene, care bea alocaţiile copiilor, se spală pe dinţi anual şi pentru un rachiu şi-ar vinde nu doar votul, ci şi ficatul (de transplant). Aşadar, atenţie!

Comentarii