Mihai Chiper şi Liviu Antonesei îşi lansează cărţile la „Arca lui Gutenberg”

joi, 15 octombrie 2015, 16:01
3 MIN

Volumul semnat de colaboratorul Ziarului de Iaşi, Mihai Chiper, „1848: Memorie şi uitare în România celei de-a doua jumătăţi a secolului XIX”, va fi lansat vineri de la ora 14 în Sala Paşilor Pierduţi.

Două dintre cele mai noi apariţii sub egida Editura Universităţii „Alexandru Ioan Cuza” din Iaşi vor fi lansate în cursul zilei de mâine. Este vorba de „1848: Memorie şi uitare în România celei de-a doua jumătăţi a secolului XIX”, de Mihai Chiper, şi „Paideia revisited. O introducere la ştiinţele educaţiei”, de Liviu Antonesei. Acestea vor fi lansate în cadrul Târgului de Carte şi Arte Frumoase „Arca lui Gutenberg”, ce are loc până duminică, în Sala Paşilor Pierduţi a Universităţii „Alexandru Ioan Cuza”.

Lansarea volumului „1848: Memorie şi uitare în România celei de-a doua jumătăţi a secolului XIX” are loc de la ora 14 şi va fi prezentat de Alexandru Florin Platon. Volumul reprezintă un studiu monografic care se încadrează în domeniul noii istorii culturale şi propune o perspectivă sistematizatoare a posterităţii revoluţiei paşoptiste din Moldova şi Ţara Românească. „Anului 1848 i-a fost recunoscută contribuţia la crearea unei culturi politice moderne, evidenţiată nu doar la nivel discursiv, ci şi printr-un spectru larg de ceremonii. Aniversările, funeraliile, pelerinajele şi negocierea panteonului naţional ne avertizează că această memorie socială nu s-a modelat de la sine, fiind, în mare parte, rezultatul unei tradiţii inventate, direcţionate şi exploatate. Înţelegându-i resorturile, vom evita, pe viitor, capcanele instrumentării şi politizării istoriei”, a declarat autorul Mihai Chiper.

Colaborator al Ziarului de Iaşi, Mihai Chiper este doctor în istorie şi cercetător ştiinţific în cadrul departamentului de Istorie culturală a Institutului de Istorie "A.D. Xenopol" al Academiei Române Filiala Iaşi. Este autorul monografiei „O societate în căutarea onoare. Duel şi masculinitate în România (1859-1914)”, apărută în 2012 la Editura Universităţii „Alexandru Ioan Cuza” din Iaşi.

Tot mâine, de la ora 16.30, va avea loc şi lansarea volumului „Paideia revisited. O introducere la ştiinţele educaţiei”, de Liviu Antonesei. Volumul reprezintă un preambul la studiul ştiinţelor educaţiei, generale şi speciale, încercând să contureze, în primul rând, condiţiile de existenţă ale acestor discipline, de la pedagogia generală la disciplinele mai tehnice, care se ocupă de proiectarea proceselor educative, evaluarea acestora sau pilotajul sistemelor de educaţie. Lucrarea îşi propune să introducă pedagogia în dezbaterea modernă privind omul şi cultura.

Liviu Antonesei, licenţiat în psihologie-sociologie al Universităţii din Iaşi (1976), doctor în ştiinţele educaţiei al aceleiaşi universităţi (2000), este profesor la Facultatea de Psihologie şi Ştiinţele Educaţiei, specializat mai ales în disciplinele Introducere în ştiinţele educaţiei, Metodologia cercetării educaţiei, Management educaţional şi Antropologia educaţiei. A publicat volumele: „Paideia. Fundamentele culturale ale educaţiei”, (Polirom, Iaşi, 1996), „Nautilus. Structuri, momente şi modele în cultura interbelică”, (Cronica, Iaşi, 1999), „Managementul universitar. De la viziunea conducerii la misiunea de succes”, „O introducere în pedagogie. Dimensiunile axiologice şi transdisciplinare ale educaţiei”. Liviu Antonesei este de asemenea un scriitor consacrat, publicând peste zece volume de eseuri literare şi filosofice, poezie şi proză, şi un activ publicist civic şi cultural, realizator de emisiuni radio şi TV, titular de rubrici la cotidiene locale şi naţionale.

Comentarii