Mihai Răzvan Ungureanu şi-a anunţat la Iaşi candidatura la preşedinţie

vineri, 06 iunie 2014, 01:50
4 MIN
 Mihai Răzvan Ungureanu şi-a anunţat la Iaşi candidatura la preşedinţie

Totuşi, nimic nu e bătut în cuie. „Dacă preţul unităţii dreptei este retragerea unui om din cursa de prezidenţiale, îl plătesc cu mare drag“, a declarat Mihai Răzvan Ungureanu

Mihai Răzvan Ungureanu a anunţat ieri la Iaşi că a intrat oficial în campania electorală pentru alegerile prezidenţiale. Preşedintele partidului Forţa Civică a declarat că rămâne în picioare candidatura sa pentru alegerile din toamnă, chiar dacă în paralel sunt negocieri pentru unificarea dreptei şi o candidatură unică.

Acesta a subliniat că fuziunea dintre PNL şi PDL nu are nicio şansă fără celelalte partide de dreapta, şi a criticat în acelaşi timp anumite declaraţii „stranii“ venite din tabăra liberală în ultima perioadă. „Candidatura mea este perfect valabilă, rămâne în picioare şi foarte fermă. Dacă preţul unităţii dreptei este retragerea unui om din cursa de prezidenţiale, îl plătesc cu mare drag“, a declarat Mihai Răzvan Ungureanu, adaugând că „PDL şi PNL este prea puţin.

Viitorul preşedinte nu poate fi dat doar de asocierea a două partide mari. PNL plus PDL înseamnă 27 de procente, dacă ne uităm în rezultatul alegerilor europarlamentare. Ca să ajungi la 37 de procente, câte are PSD cu sateliţii, îţi mai trebuie cel puţin 10. Acestea se iau din ceea ce poate FC, PMP, independenţii şi alte partide mai mici. Inevitabil, succesul din toamnă nu poate fi dat doar din asocierea celor două partide mari“.

Cu un procent de 15,3% obţinut pe municipiul Iaşi la alegerile europarlamentare, Mihai Răzvan Ungureanu a mai declarat ieri că partidul Forţa Civică a demarat „dezrobirea“ Moldovei de sub PSD.

„În Iaşi, şansa de a întoarce situaţia politică este reală. Cred că zilele de mandat ale actualului primar sunt numărate şi că ne vom putea prezenta în proximele alegeri locale cu un candidat care să întrunească încrederea şi să adune voturile tuturor celor care doresc ca marea capitală a Moldovei să fie din nou onorată de o administraţie corectă. Cred că victoria Forţei Civice în judeţ şi municipiu demonstrează şi scepticilor că Moldova nu este definitiv alocată roşului. De aici pornim cucerirea României, de fapt, dezrobirea ei de sub PSD“, a declarat Ungureanu.

În acelaşi timp, preşedintele de la Forţa Civică a exclus candidatura sa la primăria municipiului Iaşi, destul de vehiculată în ultima perioadă. „Nu m-am gândit la acest lucru până acum, ştiu că există un zvon, mă onorează, dar nu am luat în calcul şi nici nu a făcut obiectul unui interes până în acest moment. Iaşii au suficient de mulţi oameni buni, capabili să îi tranforme în primari ai municipiului. Forţa Civică are primari care sunt pregătiţi pentru aşa ceva şi care vor fi şi mai pregătiţi până la sfârşitul anului. Nu-mi pun problema că primăria de Iaşi trebuie neapărat alocată unui nume acum. Dar ar fi simpatic. Cine ştie? Peste 20 de ani, poate am să candidez la Primăria municipiului Iaşi, de ce nu?“, a declarat Ungureanu.

Dragnea: Lucrăm cu PPDD, judeţ cu judeţ

Cealaltă extremă a spectrului politic îşi va anunţa candidatul la prezidenţiale cât de curând, a spus Liviu Dragnea, preşedintele executiv al PSD. Prezent ieri la Iaşi, numărul 2 din PSD a precizat că partidul se va lansa în cursa pentru preşedintele României după calendarul stabilit prin lege.

„Noi o să începem campania prezidenţială atunci când va fi stabilită de lege, pentru că aşa mi se pare normal. Domnul Răzvan Ungureanu a început campania. Cred că de la un scor de 2% are şanse foarte mari să câştige preşedinţia României. Probabil de aceea are nevoie de mai mult timp. Noi la PSD vom începe campania atunci când va fi stabilit de lege şi vom anunţa candidatul foarte curând. Şi la noi încep să se autopropună candidaţi care sunt pe liste mai scurte sau mai lungi şi partidul trebuie să aibă cât de curând o opţiune clară şi destul de bine definită pentru că vorbim de cea mai înaltă funcţie în stat“, a declarat Liviu Dragnea.

Până la alegerile prezidenţiale însă, social-democraţii sunt în pline negocieri cu PPDD. „Deocamdată, avem 8 sau 10 judeţe unde deja lucrurile sunt finalizate. În jumătate din ele deja s-au constituit majorităţile. Lucrăm judeţ cu judeţ să finalizăm aceste majorităţi, să încercăm să reparăm ceea ce vor să strice foştii noştri parteneri de la PNL. Discutăm pe o colaborare în plan local, dar bazată pe susţinerea proiectelor de dezvoltare, o colaborare parlamentară pentru proiecte de lege importante pe care le convenim împreună şi pe care le acceptăm şi dacă va fi cazul vom discuta şi de o eventuală colaborare guvernamentală“, a mai spus preşedintele executiv al PSD.
 

Comentarii