Mihail Neamtu despre Mihai Razvan Ungureanu: „Un ieşean s-a despărţit de moldoveni”

joi, 18 aprilie 2013, 11:25
4 MIN
 Mihail Neamtu despre Mihai Razvan Ungureanu: „Un ieşean s-a despărţit de moldoveni”

 

  Partidul Noua Republică încearcă să-şi consolideze locul propriu în dreapta eşicherului politic, chiar împotriva foştilor aliaţi. Aflat în vizită la Iaşi, preşedintele partidului, Mihail Neamţu a acordat un interviu “Ziarului de Iaşi”.

Mihail Neamţu a avut de răspuns unor întrebări referitoare la poziţionarea partidului pe care îl conduce atât în legătură cu evenimentele fierbinţi de pe scena politică, cât şi la relaţiile dintre partidele de dreapta din România, viitorul noilor partide şi mişcări apărute în această zonă a politicii sau şansele dreptei de a propulsa un candidat propriu la viitoarele alegeri prezidenţiale. “Mişcarea Populară nu este, acum, un partid. Dacă Mişcarea Populară va continua să lanseze în dezbaterea publică teme cruciale, socot că va juca un rol important în coagularea dreptei. Dacă Mişcarea populară va deveni un partid, în acea secundă va deveni un competitor pentru Noua Republică”, a spus Neamţu referitor la posibilitatea ca Mişcarea Populară lansată de preşedintele Traian Băsescu să strângă rândurile partidelor de dreapta.

 
Propunerea deputatului USL Remus Cernea de acordare pentru cuplurile homosexuale a unor drepturi specifice parteneriatelor civile a fost respinsă ferm de Neamţu. “Suntem sceptici când vine vorba de sexualităţi alternative. Lecţia Angliei, de pildă, este exact aceasta: la un moment dat fragmentarea morală a societăţii creează probleme. Ai nevoie de un consens minimal asupra unei definiţii cum ar fi parteneriatul civil. După parteneriatul civil urmează familia, iar după familie urmează adopţia de copii. Progresiştii au o mare problemă în a explica de ce ne oprim la monogamie, de ce nu mergem spre bigamie sau poligamie? Progresiştii nu spun unde trebuie să ne oprim”, a precizat Neamţu.
 
În viziunea lui Neamţu, relaţiile cu ieşeanul Mihai Răzvan Ungureanu şi cu Forţa Civică sunt departe de a fi cordiale. Ungureanu a fost ales senator la Arad, Mihail Neamţu nereuşind să intre în Parlament. “Aici, la Iaşi, a spus în faţa a mii de ieşeni că va candida. Un ieşean s-a despărţit de moldoveni. Ungureanu s-a întâlnit prima oară cu oraşul Arad în vara lui 2012, după declaraţiile domniei sale. Ar trebui să vedem care sunt legăturile istorice dintre Ungureanu şi comunitatea arădeană. Ele sunt fie inexistente, fie foarte puţine. Ungureanu poate va dori să fie preşedintele României în 2014. Ar trebui să ne explice cum poate să câştige dumnealui 51% din voturi în toată ţara, dacă nu a putut lua decât 36% la Arad”, a precizat Neamţu. Noua Alianţă DA, constituită din Forţa Civică şi PNŢ-CD a fost comparată de Neamţu cu mărci gen Abibas sau Panatronic. “Nu sunt un fan al confuziilor de brand. Nu cred că v-aţi bucura să vedeţi pe piaţă produse contrafăcute de tip Abibas, Adibas. Hai să discutăm despre scorul Forţei Civice, de 2,5% şi apoi de ambiţiile prezidenţiale ale lui Mihai Răzvan Ungureanu”, a declarat Neamţu.
 
Apropierea din ultimul timp dintre preşedintele Traian Băsescu şi premierul Victor Ponta a fost comentată de Neamţu în termeni de singurătate politică. “Ştim că Băsescu s-a despărţit de toţi cei care au fost alături de el anul trecut. Ştim că nu mai colaborează cu niciunul dintre cei care l-au sprijinit la referendumul din vară. Acum se apropie de cel care era adversarul nostru. Bineînţeles, din raţiuni de stat, spre binele întregului popor. Vorbim de o încercare de a forţa un echilibru politic care se va consolida după alegerile din 2014”, a apreciat liderul Noii Republici.
 
Deşi ardelean, Mihail Neamţu a apreciat că Iaşul are prima şansă de a deveni capitală culturală europeană, în faţa candidaturilor Clujului sau Aradului. “Cred sincer şi nu încerc să flatez, că din toate oraşele României, după Sibiu, Iaşul merita cel mai mult să fie în fruntea listei pentru 2021, atât din punct de vedere al patrimoniului arhitectonic, cât şi perspectiva contribuţiei istorice, a tot ce înseamnă viaţă universitară şi a frumuseţii acestui oraş. Dacă nu am avea nişte obsedaţi de salcâmi japonezi, cu siguranţă am avea un Iaşi fermecător. Dacă nu am avea nişte hoţi de statui, am putea să avem un Iaşi destinat îndrăgostiţilor”, a spus Neamţu.
 
Întrebarea finală, referitoare la un posibil candidat la preşedinţie din partea dreptei a rămas fără răspuns. Mihail Neamţu nu a putut oferi un nume cert al unui candidat în 2014, nici chiar din partea Noii Republici. În schimb, Neamţu l-a apreciat ca posibil prezidenţiabil pe guvernatorul Băncii Naţionale, Mugur Isărescu, considerat însă de centru. “Pe termen scurt cred că vor fi personalităţi importante care sunt mai degrabă de centru. Mugur Isărescu este un candidat cu şanse împotriva lui Victor Ponta. În orice caz, cred că în 2014 vom avea de ales între responsabilitate şi iresponsabilitate. Probabil că Noua Republică va lansa o voce care să exprime partidul şi să emită un mesaj de schimbare”, a încheiat Neamţu.

 

Comentarii