Ministrul Apararii a discutat cu comandatul Fortelor Terestre americane stationate in Europa despre stadiul pregatirilor de la Deveselu

vineri, 19 aprilie 2013, 15:16
2 MIN
 Ministrul Apararii a discutat cu comandatul Fortelor Terestre americane stationate in Europa despre stadiul pregatirilor de la Deveselu

Ministrul apararii nationale, Mircea Dusa, a avut vineri, la sediul M.Ap.N., o intalnire cu generalul-locotenent Donald M. Campbell, comandantul fortelor terestre ale S.U.A. din Europa, potrivit unui comunicat al Biroului de presa al MApN.

       Referindu-se la scutul antiracheta care urmeaza sa fie amplasat pe teritoriul Romaniei, Mircea Dusa a precizat ca „acesta are o importanta strategica si reprezinta un element fundamental al asigurarii securitatii noastre si a tarilor din Sud-Estul Europei in fata amenintarilor”. Oficialul roman a informat partea americana despre stadiul lucrarilor si a asigurat delegatia oficiala ca proiectul se va incadra in graficul deja stabilit.

De altfel, ministrul apararii a fost joi, 18 aprilie, in vizita  la Deveselu, pentru a vedea stadiul lucrarilor pentru pregatirea bazei militare.

Drumul de acces a fost primul lucru pe care a dorit sa-l vada pentru a creiona exact evolutia lucrarilor si a estima perioada de finalizare. „Am dorit sa vad stadiul lucrarilor si acest lucru este posibil doar la fata locului. Am reusit, impreuna cu Ministerul Dezvoltarii Regionale si Administratiei Publice, sa alocam bani pentru statia de epurare si sa rezolvam problema drumului ce trece peste calea ferata, care faciliteaza accesul in viitoarea baza”, a declarat ministrul apararii nationale.

 

          Ministrul apararii nationale a apreciat faptul ca Armata Romaniei este un partener credibil si de nadejde si datorita sprijinului acordat de partea americana in dotarea cu echipamente si tehnica militara si in procesul de instruire al trupelor. Un exemplu este inlocuirea Transportoarelor Amfibii Blindate (TAB) cu care au plecat in Afganistan militarii romani cu 40 de masini de lupta blindate americane de tip MRAP, care rezista mult mai bine la explozia dispozitivelor artizanale detonate de insurgentii afgani. De asemenea, ministrul Dusa a precizat ca „Romania este preocupata de identificarea modalitatilor de continuare a cooperarii dupa incheierea misiunii ISAF in Afganistan, intr-o forma care sa corespunda cerintelor operationale viitoare”.

          In timpul vizitei, generalul-locotenent Campbell a avut si o intalnire cu seful Statului Major General, generalul-locotenent Stefan Danila, cu care a discutat despre continuarea cooperarii in Afganistan si dupa 2014, in scopul realizarii fortelor conectate, conform conceptiei Conected Forces Initiative.

 

Comentarii