Iniţiatorul campaniei „Moldova vrea autostradă“ s-a întâlnit ieri cu Dan Costescu

Ministrul Transporturilor ar urma să discute la Iaşi despre autostradă

vineri, 11 decembrie 2015, 02:59
2 MIN
 Ministrul Transporturilor ar urma să discute la Iaşi despre autostradă

Omul de afaceri ieşean Marius Alexa (foto) spune că a primit asigurări de la ministrul Costescu că în buget sunt bani pentru studiul de fezabilitate, dar într-un capitol separat al proiectului. Ministrul ar urma să participe şi la Iaşi la o dezbatere pe această temă.

În ciuda cifrelor din bugetul pe 2016 al Guvernului, Ministerul Transporturilor (MT) susţine că există finanţare pentru actualizarea studiului de fezabilitate pentru primul tronson al autostrăzii Iaşi – Târgu Mureş, respectiv Iaşi – Târgu Neamţ. Omul de afaceri ieşean Marius Alexa, iniţiatorul campaniei „Moldova vrea autostradă“, a declarat ieri că a discutat personal cu ministrul Transporturilor, Dan Costescu, despre proiect, iar acesta din urmă l-a asigurat că fondurile sunt alocate.

Potrivit lui Alexa, chiar dacă în bugetul MT nu apare în mod expres nominalizată auto­strada, banii sunt alocaţi în cadrul unui capitol bugetar care cuprinde fonduri pentru întocmirea sau actualizarea de documentaţii tehnice pentru proiecte strategice.

„Am vorbit cu Domnia sa după o dezbatere care a avut loc la Guvern pe tema proiectului de buget pe 2016. De asemenea, l-am invitat la o dezbatere pe care o vom organiza la începutul anului viitor la Iaşi cu privire la importanţa realizării autostrăzii Iaşi – Târgu Mureş, şi unde va fi prezentat stadiul proiectului“, a declarat Marius Alexa.

„Ziarul de Iaşi“ a arătat la începutul acestei săptămâni că, în proiectul de buget al MT pe 2016, un document de aproape 900 de pagini, nu este nominalizată deloc autostrada Iaşi – Târgu Mureş, cu toate că, recent, premierul Dacian Cioloş declara că aceasta este „a doua prioritate“ în ceea ce priveşte autostrăzile. În schimb, în proiect sunt amintite autostrăzile la care se vor desfăşura lucrări în continuare, dar şi tronsonul Sibiu – Piteşti, unde lucrările ar trebui să înceapă în 2017.

Master Planul General de Transport prevede actualizarea studiului de fezabilitate la primul tronson (Iaşi – Târgu Neamţ) al autostrăzii Iaşi – Târgu Mureş în 2016, dar lucrările la această por­ţiune ar urma să fie demarate în 2017 doar în situaţia în care Guvernul poate face împrumuturi externe fără a afecta deficitul bugetar negociat cu Uniunea Euro­peană.

Pentru celelalte două tronsoane (Târgu Neamţ – Ditrău şi Ditrău – Târgu Mureş), actualizarea documentaţiilor tehnice este pre­văzută pentru 2022, iar demararea lu­crărilor pentru 2023. Anul trecut, licitaţiile lansate în 2014 pentru actualizarea studiilor au fost anulate sau suspendate, fiind pierduţi circa 30 milioane euro, bani alocaţi din fonduri europene pentru realizarea documentaţiilor.

Comentarii