Anunturi de Mica Publicitate
Abonament la editia electronica
Iasi Tv Life
TeleM
TVR Iasi Telejurnal
Abonament la editia tiparita

vineri, 29.03.2024

Minorii fug pe capete din centrele de plasament: Zeci de copii ieşeni, daţi dispăruţi

Unii sunt dispăruţi de mai multe luni u uneori, se întâmplă să fie găsiţi de poliţişti la sute de kilometri de Iaşi.

GALERIE
minori disparuti
  • minori disparuti
- +

În grija DGASPC Iaşi se află, în prezent, peste 3.000 de minori. Potrivit datelor înregistrate în anii trecuţi, pe o perioadă de 12 luni, în jur de 30 de copii sunt daţi dispăruţi din măsura de protecţie în care au fost încredinţaţi. Ultima adolescentă care a fugit dintr-un centru de plasament şi a fost declarată dispărută a pus la cale un plan nebunesc să scape în oraş: sâmbătă noaptea, minora de 16 ani a spart un borcan, s-a tăiat la mâini, a declarat că a înghiţit nişte cioburi şi apoi, când s-a văzut internată, a fugit cine ştie unde. 

Duminică, 18 iunie, copila în cauză era înregistrată la Poliţia Iaşi în calitate de minor dispărut. Luni, reprezentanţii Poliţiei Braşov îşi anunţau colegii ieşeni că o altă adolescentă dintr-un centru de plasament al DGASPC Iaşi a fost găsită în localitatea Mândra, după şase luni de la data la care a fost declarată dispărută. În total, în primele şase luni ale anului, 17 minori ocrotiţi în diferite forme de protecţie socială au fost daţi dispăruţi. „Dispariţia unei persoane poate fi făcută indiferent de momentul în care aceasta a dispărut, fără a lăsa să treacă o perioadă de timp până în momentul sesizării“, a subliniat Adina Lupu, purtător de cuvânt al IPJ Iaşi.

A plecat să-şi cumpere ceva de mâncare şi nu s-a mai întors
 
Cazurile cele mai recente de minori declaraţi dispăruţi din centrele de plasament ale Direcţiei Generale de Asistenţă Socială şi Protecţia Copilului din Iaşi (DGASPC) s-au înregistrat în ultimele două luni. Pe 14 mai, o adolescentă de 14 ani din Centrul de Servicii Comunitare Bucium şi-a cerut voie să iasă la un magazin în apropiere să-şi cumpere ceva de mâncare. Tânăra a plecat cu bilet de voie şi nu s-a mai întors până astăzi în centrul de plasament. Fata a fost declarată dispărută după ce reprezentanţii DGASPC au anunţat Poliţia Iaşi. „Nu ştim dacă a fugit sau dacă a fost răpită“, au scris atunci prietenii minorei pe Facebook.
 
S-a automutilat ca să ajungă în spital şi să fugă
 
Duminică, 18 iunie, o adolescentă în vârstă de 16 ani, aflată sub supraveghere în „Centrul specializat de zi pentru resocia­lizarea copilului cu comportament delincvent şi predelincvent“ din Tătăraşi, a fost dată dispărută după ce a îndeplinit un plan bine stabilit. Adolescenta s-a automutilat să poată ieşi din centru, iar când s-a văzut internată într-un spital, a plecat fără să anunţe medical curant.Fata este dată dispărută pentru a treia oară, după ultimele două tentative de dispariţiei revenind în centrul DGASPC. Potrivit reprezentanţilor DGASPC, expresia „dat dispărut“ în cazul minorilor din centrele de plasament nu este cea mai fericită, întrucât adolescenţii mai degrabă fug din sistem, decât să dispară pur şi simplu. „Minorii aceştia sunt copii care au bucuriile, frus­trările, emoţiile şi nemulţumirile lor. Ei aud de la prietenii lor mai mari că pe stradă pot face bani uşor şi atunci vor să ajungă şi ei acolo. În cazul nostru, minorii daţi dispăruţi fug din sistem prin diferite metode ingenioase. Unii pleacă la şcoală şi nu mai revin de la ore. Alţii ies cu bilet de voie să lucreze la un proiect şi la fel nu mai revin în centru. În alte cazuri, adolescentele sunt uşor de influenţat, ca orice alte tinere de vârsta lor, şi sunt manipulate de diferiţi indivizi. Centrele de plasament au un regim deschis, iar minorii nu sunt ţinuţi ca într-un penitenciar“, a explicat Tiberiu Bantaş, purtător de cuvânt al DGASPC. Potrivit acestuia, în cele mai multe cazuri, minorii din centrele de plasament care sunt daţi dispăruţi provin din centre pentru resocializarea copilului delinc­vent şi au tulburări de comportament. Anul acesta, 17 minori ocrotiţi în diferite forme de protecţie socială au fost daţi dispăruţi după ce au plecat şi nu au mai revenit în casa supraveghetoriilor lor. Astfel, 13 minori au plecat din centrele de plasament, trei de la domiciliul asistentului maternal în grija căruia se aflau şi unul din plasamentul de la rudele sale. Luni, 19 iunie, o fată dată dispă­rută dintr-un centru de plasament ieşean pe 25 ianuarie a fost găsită în judeţul Braşov, în localitatea Mândra. Adolescenta nu a fost de găsit vreme de jumătate de an, iar acum se află într-un centru de plasament din Braşov. „S-a luat legătura cu IPJ Iaşi pentru a se comunica depistarea minorei, după care aceasta a fost internată în Centrul de Primire în Regim de Urgenţă a Minorilor «Domino»“, a precizat Gabriela Dinu, purtător de cuvânt al Poliţiei Braşov.
 
Protecţia Copilului comunică în regim de urgenţă cu Poliţia
 

Potrivit DGASPC Iaşi, minorii care lipsesc din centrele de plasament ajung în atenţia poliţiei după o zi în care nu au revenit în măsura de protecţie. „Conform procedurilor după care lucrăm, DGASPC anunţă Poliţia Iaşi de lipsa minorului după 24 de ore. Pe de altă parte, conducerea centrului de care aparţine minorul anunţă telefonic DGASPC despre lipsa acestuia încă de când are suspiciunea de dispariţie. În orice caz, după sesizarea poliţiştilor punem la dispo­ziţia lor semnalmentele minorilor şi orice informaţii utile, cum ar fi persoanele resursă cu care copilul au o anumită relaţie“, a mai specificat purtătorul de cuvânt al DGASPC. Conform unui protocol încheiat de Autoritatea Naţională pentru Protecţia Copilului şi Inspectoratul General al Poliţiei Române în 2005, comunicare între cele două instituţii trebuie să fie în regim de urgenţă atunci când apare un posibil caz de minor dispărut. „Direcţiile generale de asistenţă socială şi protecţia copilului comunică, în regim de urgenţă, structurilor teritoriale de poliţie cazurile în care un copil a fugit sau a dispărut dintr-un serviciu de tip rezidenţial sau de la asistent maternal profesionist. Prin direcţiile de asistenţă socială şi protecţia copilului se acordă consiliere copiilor care au dispărut de la domiciliu de mai mult de două ori, în vederea conştientizării acestora asupra pericolelor“, se arată în „Protocolul de colaborare privind respectarea şi apărarea drepturilor copilului“.  

 

 

 

© Drepturi de Autor (Copyright) - Acest articol este proprietatea Ziarul de Iasi (www.ziaruldeiasi.ro) si este protejat de Legea dreptului de autor si drepturilor conexe (8/1996). Preluarea acestui articol se poate face, potrivit reglementarilor in vigoare, doar în limita a maximum 500 de caractere, urmate obligatoriu de un link directionat catre acest articol! Orice incalcare a acestor prevederi va fi supusa procedurilor pentru intrarea in legalitate si recuperarea daunelor.

Ultima ora

editorial

Moştenirea toxică ce o vor lăsa rectorii ajunşi la al treilea sau al patrulea mandat

Dan CONSTANTIN

Moştenirea toxică ce o vor lăsa rectorii ajunşi la al treilea sau al patrulea mandat

Dacă distinsul profesor „X” sau remarcabilul „Z” au putut să treacă peste lege, eu de ce nu aş putea?

opinii

Roboţi

Codrin Liviu CUȚITARU

Roboţi

Robotul a trecut, treptat, de la „plimbarea” convulsivă pe coridoarele Universităţii, la alergarea „profesionistă”. Se arăta capabil să sară şi peste obstacole, plăcerea sa supremă fiind „să evite” deliberat, în viteză, femeile de serviciu îngenuncheate pe ciment şi prinse în efortul răzuirii gumelor de mestecat aruncate iresponsabil. Îngrijitoarele se speriau îngrozitor şi ţipau injurios după Robogică (foarte des îl numeau „pocitania dracului”!).

Despre discursul regionalist din Moldova (II)

George ŢURCĂNAŞU

Despre discursul regionalist din Moldova (II)

Delestaţi de centru şi captivi între statalismul teritoriului post-sovietic de la est de Prut şi desconsiderarea de la nivelul Bucureştiului, moldovenii din România aleg soluţia cea mai simplă: ştergerea sau renunţarea la identitate. Exemplele sunt multiple şi deseori invocate în scrieri mai vechi, de la divergenţele teritoriale bucovineană (în plin nucleu statal al Moldovei), vrânceană şi gălăţeană, la tendinţele actuale ale tinerilor de a migra pentru studii spre centrele universitare externe Moldovei, deseori mai prost cotate decât Iaşul în sistemul universitar. În aceste condiţii, să nu înţelegi necesitatea unor mişcări care militează pentru scoaterea Moldovei din izolarea impusă de către centru e cam prea mult!

Spărgătoarea de coduri

Bogdan ILIESCU

Spărgătoarea de coduri

Viaţa unui copil de acum 40 de ani (şi aproape sigur şi înainte) era absolut fascinantă pentru că era înmuiată din plin în toată istoria omenirii şi în tot ce avea mai valoros, adunat până atunci, în cărţi. Da, lucrurile alea cu un aer prozaic, mărturia perpetuă a unei invenţii seculare, care, prin natura lor de a păstra scris orice gând pe care i-l încredinţai, obligau la multă atenţie, şi mare responsabilitate şi scriitorul, şi cititorul.

pulspulspuls

Calcule matematice: am putea avea o premieră la locale la Iaşi de ne va durea mintea

Calcule matematice: am putea avea o premieră la locale la Iaşi de ne va durea mintea

Dacă tot v-am servit ieri aicea niscai aritmetică electorală de Bahlui, haideţi să continuăm şi azi cu olecuţă de analiză matematică plus geometrie diferenţială tot pe tema asta incitantă! Nu de alta, dar acuşi încep iar simulările de alegeri, şi măcar să fim pregătiţi.

Caricatura zilei

La reciclat pet-uri și doze

Când Sistemul Garantie Colectare te pune pe gânduri

Cumpara editia digitala

Vremea in Iasi

Curs valutar

Parteneri

    Intrebarea zilei

    Vladimir Putin, presedintele Federatiei Ruse, a declarant intr-un interviu dat jurnalistului american Tucker Carlson ca nu va ataca niciun stat NATO. Credeti ca isi va respecta cuvantul dat?

    vezi raspunsuri