Mitingul aeronaval de luna viitoare a băgat zâzanie în USL Iaşi

sâmbătă, 27 iulie 2013, 01:50
3 MIN
 Mitingul aeronaval de luna viitoare a băgat zâzanie în USL Iaşi

Liberalii, care deţin şi şefia CJ, aşteptau 100.000 de lei de la Primăria Iaşi. Consilierii PSD spun acum, însă, că mitingul e pe teritoriul altei localităţi, la Aroneanu, deci nu pot da atâţia bani.

Unitatea de monolit a USL în Consiliul Judeţean a fost zdruncinată ieri de spectacolul aeronaval care urmează să se desfăşoare la Aroneanu pe 17 august. Conform planului iniţial, bugetul de 200.000 lei al manifestării urma să fie acoperit, în egală măsură, de CJ şi Primărie. Însă municipalitatea a refuzat să contribuie financiar, motivând prin faptul că spectactolul nu va avea loc pe teritoriul municipiului, ci pe raza comunei Aroneanu.

„Este un eveniment frumos. Vom încerca să intervenim la celelalte evenimente care au loc pe raza municipiului Iaşi. Legat de miting, nu am găsit o justificare legală de a putea finanţa pe raza administrativ-teritorială a altei localităţi“, a explicat viceprimarul Mihai Chirica.

„Înţelegem punctul de vedere al Primăriei. De altfel, ea s-a oferit să contribuie la organizarea Festivalului Internaţional de Literatură şi Traduceri. Am cam rămas însă noi de căruţă“, a spus vicepreşedintele CJ, Victor Chirilă (PNL).

Prin consilierul Vasile Şalaru, PC a propus ca CJ să acopere şi cei 100.000 lei aşteptaţi de la Primărie. Varianta a fost îmbrăţişată de liberali, dar s-a lovit de opoziţia PSD. „Iniţial, liberalii au vrut să mai dăm 50.000 lei, iar pentru diferenţă, să caute sponsori domnul Bodea (directorul Aeroportului – n.r.). Acum, vor 100.000. Fac o propunere şi apoi o retrag?“, a spus liderul consilierilor PSD, Cristian Stanciu.

Propunerea PC a fost susţinută şi de PDL, discuţiile continuând mult timp, fără a se putea cădea la un acord. „Dincolo de disfuncţionalitatea pe care o vedem în USL, că unii propun ceva, alţii altceva, cred că nu putem să ne apucăm acum să facem alt program, în pripă, ca să ne încadrăm într-o sumă mai mică. Eu zic să dăm 100.000 acum şi să fim mai atenţi data viitoare“, a propus consilierul PDL Radu Ursanu.

În final, a fost cerută întreruperea dezbaterilor pentru o pauză de consultare, ceea ce a provocat râsetele consilierilor din opoziţie. La finalul pauzei, consilierii PNL au acceptat varianta propusă de PSD, directorul Aeroportului urmând să caute încă 50.000 lei pentru desfăşurarea în bune condiţii a spectacolului.

Acesta ar urma să aibă loc pe 17 sau 18 august, dacă vremea nu va fi favorabilă. Mitingul va începe în jurul orei 15.30, cu decolarea şi amerizarea unui hidroavion, urmate de un zbor în formaţie. În paralel, pe lacul Aroneanu este programată o prezentare de ambarcaţiuni cu vele, dragon boats şi şalupe. De la ora 16 vor evolua motoparapante, respectiv ski jet-uri, urmate de prezentarea unor elicoptere IAR 330 şi salturi cu paraşuta. În jurul orei 17 va avea loc o simulare a intervenţiei elicopterului SMURD, ca şi una a intervenţiei scafandrilor. Până la ora 18.30 sunt prevăzute acrobaţii aeriene şi salturi cu paraşuta, în paralel cu prezentarea de ambarcaţiuni cu vele. Mitingul ar urma să se încheie în jurul orei 20.30.

Comentarii