Modernizarea CET, blocată. Sunt în pericol investiţii de peste 30 milioane euro

marți, 06 august 2013, 01:50
2 MIN
 Modernizarea CET, blocată. Sunt în pericol investiţii de peste 30 milioane euro

Investiţia Primăriei în cazanele de la CET riscă să fie blocată. Toate contractele scoase la licitaţie de municipalitate au fost contestate pe bandă rulantă sau nu au prezentat niciun interes din partea firmelor. Războiul s-a mutat în instanţă, unde două societăţi din Bucureşti au atacat contractele Primăriei.

Municipalitatea ar trebui să modernizeze trei cazane de la CET cu fonduri europene. Lucrările la unul din cazanele de apă fierbinte de la CET I puteau începe până acum, dacă licitaţia nu era suspendată. În cele din urmă, procedura a fost reluată la sfârşitul lunii iunie şi a atras patru ofertanţi. Investiţia în valoare de 15 milioane de lei a fost licitată de asocierea dintre Alstom Infrastructure România şi Alstom Power Italia, de către Energoutil Contract Bucureşti, Romelectro şi consorţiul dintre Elsaco Electronic şi Ekol Spol din Cehia. O altă investiţie care pare abandonată este refacerea cazanului de apă fierbinte 3 de la centrala din Tudor Vladimirescu. Investiţia de 17 milioane de lei nu a atras nicio firmă, iar proiectul a rămas în stand-by de mai bine de jumătate de an. Fără interes a fost considerat şi proiectul pentru retehnologizarea cazanului de abur de la CET Holboca. În cazul acestuia, prima licitaţie a fost anulată pentru că nu a fost depusă nicio ofertă sau au fost depuse oferte neconforme cu cerinţele tehnice.

Următoarea procedură urmează să fie organizată pe 2 septembrie, iar contractul pus la bătaie este în valoare de 10,2 milioane de lei. Cea mai tergiversată investiţie este pe departe cea pentru instalaţia de desulfurare de la CET II. După doi ani şi jumătate de contestaţii, evaluări şi procese, contractul este tot la fază de licitaţie. Războiul dintre firme a fost atât de crâncen, încât a dus la întârzierea unui proiect european de peste 96,3 milioane de lei.

Comentarii