De Business

Punem punctul pe știi

Moldova, de zeci ori mai puțini bani pentru infrastructură decât în Ardeal

joi, 28 aprilie 2016, 16:03
1 MIN
 Moldova, de zeci ori mai puțini bani pentru infrastructură decât în Ardeal

Transilvania, unul dintre polii de creştere economică, a primit anul trecut 2 miliarde de lei pentru in­fra­struc­tură rutieră, conform datelor de la Compania Naţională de Auto­străzi şi Drumuri Naţionale din Ro­mâ­nia (CNADNR), respectiv 46% din bugetul total alocat pe acest segment. La polul opus, Moldova – care nu a atras în ultimii ani investiţii majore în fabrici tocmai din cauza infra­struc­turii precare – a luat doar 220 mil. lei.

Cumulat zona de nord-vest a ţării – Transilvania, Mara­mureş, Crişana şi Banatul- au avut un buget de 3,7 miliarde de lei pentru investiţii.

Pe de altă parte, zona de est a ţării  – Moldova şi Bucovina – au avut împreu­nă un buget de investiţii de aproape 370 milioane de lei, adică de 10 ori mai puţin.

Zona de Vest a ţării a atras inves­tiţii ale unor giganţi precum Con­ti­nental, Schaeffler, Daimler sau Hella, însă creşterea infrastructurii din regiunea Moldovei ar aduce un avan­taj competitiv României având în ve­dere că în această zonă forţa de muncă este mai ieftină.

zf.ro

Comentarii