De Sănătate

Punem punctul pe știi

Moment istoric pentru medicina ieşeană. Primul transplant de ficat a fost făcut ieri la Iaşi

sâmbătă, 11 iunie 2016, 01:54
2 MIN
 Moment istoric pentru medicina ieşeană. Primul transplant de ficat a fost făcut ieri la Iaşi

În cursul zilei de ieri s-a efectuat primul transplant de ficat din cadrul noului Centru de Transplant Hepatic de la Spitalul „Sf. Spiridon“. Donatorul a fost un bărbat de 41 de ani, din Galaţi, cu anevrism cerebral rupt, care nu mai avea şanse de supravieţuire. În noaptea de joi spre vineri, echipe de medici din Galaţi, Bucureşti şi Iaşi au prelevat ficatul şi rinichii, care urmează să salveze mai multe vieţi.

Un rinichi a plecat la Bucureşti, iar ficatul şi celălalt rinichi au fost aduse la Iaşi pentru a fi transplantate. „Am purtat discuţii cu colegii de la Galaţi toată săptămâna trecută, iar până la urmă se pare că a fost o familie foarte înţelegătoare şi foarte deschisă, care a fost de acord“, a precizat dr. Raluca Neagu-Movilă, coordonatorul Centrului de Transplant Regional. Primitorul ficatului a fost bărbat de 47 de ani, selectat de pe listă comună de aşteptare de la nivel naţional, aflat în evidenţe cu o ciroză hepatică virală C.

„Este un pacient din regiunea noastră, din Iaşi, era investigat deja la Bucureşti, iar cei de acolo au spus că ar fi cel mai potrivit. A fost internat la noi de joi seara“, a completat dr. Raluca Neagu-Movilă. Operaţia a fost efectuată de o echipă complexă formată din aproximativ şapte chirurgi aflaţi în diverse etape de pregătire, patru anestezişti, echipa fiind condusă de chirurgul ieşean prof.dr. Cristian Lupaşcu şi prof. dr. Irinel Popescu. „Operaţia s-a desfăşurat fără incidente, starea pacientului fiind una bună. Dacă vom continua să avem donatori aşa cum a fost şi până acum, sigur că ritmul va fi unul bun. Primele operaţii se vor face alături de echipa de la Fundeni“, a precizat prof. dr. Cristian Lupaşcu, medic primar chirurg.

De asemenea, prof. dr. Irinel Popescu a menţionat că va continua să susţină Centrul de Transplant Hepatic până va putea funcţiona independent, urmând ca o echipă de la Institutul Clinic Fundeni să fie prezentă la primele operaţii. „Iaşul are acest potenţial, o chirurgie dezvoltată, cu donatori în teritoriu. Vom continua să susţinem acest program sub toate formele, până va putea să evolueze independent“, a declarat prof. dr. Irinel Popescu, directorul Centrului de Chirurgie şi Transplant Hepatic Fundeni.

Centrul de Transplant Hepatic Iaşi a fost acreditat la începutul lunii mai, după o serie de demersuri care au durat cel puţin trei ani, făcute de Spitalul „Sf. Spiridon“ în vederea acreditării de către Agenţia Naţională de Transplant. Centrul funcţionează în cadrul Unităţii de Primire Urgenţe (UPU) de la Spitalul „Sf. Spiridon“, unde există un spaţiu special amenajat cu două săli de operaţie şi saloane dedicate bolnavului transplantat. 

 

Comentarii