De Business

Punem punctul pe știi

N

Nemţii vor să „închidă” o fabrică din Paşcani

N

luni, 05 mai 2014, 01:50
3 MIN
 Nemţii vor să „închidă” o fabrică din Paşcani

\N

Probleme cu “lichidităţile” la o firmă ieşeană, abonată în trecut la contracte cu statul. Siemens SRL se luptă în instanţă cu o firmă din Paşcani pentru recuperarea unei datorii vechi de aproximativ doi ani. Astfel, la mijlocul lunii martie, la Tribunalul Sindic din Iaşi, Siemens a cerut intrarea în insolvenţă a firmei ACK Fluid SRL din Paşcani, la care senatorul PSD Florin Constantinescu deţine o treime din părţile sociale.

În urmă cu doi ani, între firma din Paşcani şi Siemens SRL a fost semnat un contract prin care ACK Fluid comanda mai multe componente. Factura totală ce urma a fi plătită până la data de 29 mai 2012 era de 925.000 lei. Potrivit dosarului deschis la Tribunalul Sindic pe numele firmei lui Constantinescu, Siemens a comandat produsele solicitate în Germania şi le-a livrat la timp firmei ieşene. Totuşi, deşi a avut la dispoziţie mai bine de 674 de zile să plătească datoria, conducerea ACK a reuşit să achite aproximativ două treimi din valoarea totală a facturii, în joc rămânând 352.000 lei.
Conform întâmpinării depuse de conducerea ACK la Tribunalul Sindic, firma se află într-o situaţie “mai delicată” din punct de vedere financiar. “Deşi traversăm o perioadă mai delicată din punctul de vedere al lichidităţilor necesare pentru achitarea creanţelor scadente, societatea are de încasat sume de la partenerii contractuali de 2.440.251 lei”, a indicat în document ing. Neculai Agavriloaiei, administratorul firmei. În consecinţă, conducerea ACK a cerut “clemenţă” din partea oficialilor Siemens şi o posibilă eşalonare a datoriilor. Răspunsul Siemens a fost fără echivoc: “674 zile au avut timp să plătească”, potrivit întâmpinării depuse de aceştia. De asemenea, Siemens a invocat faptul că ACK Fluid nu a furnizat dovezi ale sumelor ce urmează a intra în conturile firmei. Redresarea financiară a firmei din Paşcani stă în acest moment într-un contract semnat de ACK Fluid cu Deltacons SA Tulcea. În luna iulie a acestui an este termenul final de încasare a produselor şi serviciilor prestate de societatea ieşeană către Deltacons. “Firma Deltacons este forţată să facă aceste plăţi către noi deoarece la sfârşitul lunii noiembrie trebuie recepţionată lucrarea, lucru pe care nu îl poate face fără suportul nostru”, a mai arătat Agavriloaie. Siemens nu este singura societate care se luptă în instanţă cu ACK în această perioadă. Conform datelor de pe portalul Ministerului Justiţiei, recent, la Tribunalul Iaşi, SC Nivelco Tehnica Măsurarii SRL a cerut autorizarea intrării în încăperile ACK Fluid SRL în vederea executării unei hotărâri judecătoreşti.
 

O firmă abonată la contractele cu statul

 

Firma ACK Fluid a fost înfiinţată în urmă cu aproape douăzeci de ani, în ianuarie 1995, iar conform codului CAEN, firma desfăşoară activităţi de instalare a maşinilor şi echipamentelor industriale. Producătorul de echipamente necesare măsurării şi contorizării cantităţilor de fluide a raportat pentru anul 2012 că a avut un număr mediu de 48 de angajaţi. Tot în urmă cu doi ani, oficialii ACK au declarat o cifră de afaceri de aproximativ 6 milioane de lei şi un profit de doar 8 mii de lei, potrivit informaţiilor postate pe site-ul Ministerului Finanţelor Publice. Datoriile societăţii sunt de circa 6,5 milioane de lei, iar creanţele terţilor către ACK Fluid SRL ajungeau în 2012 la 1,9 milioane de lei. În declaraţia de interese, social-democratul Florin Constantinescu a precizat că firma ACK Fluid SRL a primit de-a lungul timpului mai multe contracte de la diferite instituţii ale statului: în martie 2012, firma a obţinut un contract pe o perioadă de un an de zile cu Electrocentrale Constanţa în valoare de 230.000 lei. În acelaşi an, ACK Fluid SRL a mai semnat contracte cu Complexul Energetic Oltenia, Ministerul Agriculturii şi ApaVital SA Iaşi. Contactat de “Ziarul de Iaşi”, senatorul Constantinescu a spus să luăm legătura cu administratorii firmei, el deţinând doar o parte a părţilor sociale ale firmei. Până la închiderea ediţiei, nu s-a putut lua legătura cu reprezentanţii ACK Fluid SRL.

Comentarii