Nichita începe noul mandat în fruntea PDS cu Dan Cârlan de-a dreapta sa

luni, 01 aprilie 2013, 01:50
5 MIN
 Nichita începe noul mandat în fruntea PDS cu Dan Cârlan de-a dreapta sa

Primarul a fost reales alaltăieri fără emoţii la conducerea filialei judeţene. A fost desemnat şi eşalonul doi al partidului. Aici, desemnările nu au fost lipsite de surprize.

Conferinţa judeţeană a PSD desfăşurată sâmbătă nu a lăsat loc niciunei surprize. Unanimitatea a fost cuvântul de ordine, iar huiduielile foştilor angajaţi ai CET nu s-au auzit prin zidurile Teatrului Naţional. Mem­brii PSD au votat fără comentarii rea­legerea primarului Gheorghe Nichita în funcţia de preşedinte al filialei judeţene, înfiinţarea funcţiei de prim-vicepreşedinte al filialei pentru vicepreşedintele Consiliu­lui Judeţean, Victorel Lupu, desemnarea vicepreşedinţilor filialei, ca şi numirea celor aproximativ 150 de membri ai Con­siliului Judeţean al PSD. Conferinţa a prilejuit şi reintrarea în politică a fostului senator Dan Cârlan, ca membru al CJ al PSD, acesta aflându-se la al treilea partid din carieră, după PNL şi PDL. „După ce PNŢ-deleul m-a aruncat la gunoi, cu munca mea idiot de onestă cu tot, am vrut să dispar din clubul politicii şi să-mi văd de Tarcăul meu. M-a sunat însă un om pe care l-am lovit de multe ori în necruţă­toarea competiţie politică. Mi-a propus să nu ies la pensie anticipată, ci să-mi va­lorific experienţa alături de el, într-un proiect la care am visat amândoi – Iaşi, capitală regională“, a explicat Cârlan pe blogul personal.

VEZI GALERIA FOTO

PSD Iaşi a ieşit pe profit în 2012

Primarul Gheorghe Nichita şi delegaţii guvernamentali au fost întâmpinaţi cu fluierături şi huiduieli de aproximativ 70 de foşti angajaţi ai CET. Aceştia au cerut plata salariilor compensatorii restante şi demisia primarului. „Acum o lună, cei de la CET au primit o mare parte din bani. S-a plecat de la 180 de milioane lei vechi de om în sus. Sunt doar oameni manipulaţi de un fost contracandidat al meu care a luat 0,02% din voturi la alegeri, cu numeroase procese cu Primăria şi de un fost candidat la preşedinţia CJ. Aceştia doi au interes să şantajeze Primăria şi profită de orice ocazie pentru a manipula lumea“, a comentat primarul. Primele discursuri au aparţinut ministrului transporturilor, Relu Fenechiu, liderului PC Iaşi, Vasile Şalaru şi liderului filialei ieşene a CNSLR Frăţia, Ioan Pascal. Intervenţia colonelului Dănuţ Moraru, preşedintele Sindicatului Cadrelor Militare Disponibilizate Iaşi, care a salutat asistenţa cu un zgomotos „bună ziua“, a provocat râsetele delegaţilor PSD. Discur­sul său, cu numeroase referiri dure la pre­şedintele Traian Băsescu, a fost întrerupt în multe rânduri de aplauze. De altfel, pu­blicul a aplaudat constant orice atac îm­potriva PDL sau a preşedintelui.
Cei 673 de delegaţi prezenţi au aprobat bugetul filialei ieşene a PSD, conform căruia anul trecut s-au încasat 1,35 milioane lei şi s-au cheltuit 1,1 milioane lei, două treimi din sumă fiind destinată campaniilor electorale. Discursul primarului Nichita a fost centrat pe asemănările dintre activitatea acestuia şi cea a marilor primari ai Iaşului, Vasile Pogor sau Nicolae Gane. „O să se spună că mă laud. Dar dacă eu nu o fac, cine să o facă? În sondajele de opinie, PSD are 44% pe Iaşi. Eu am 60%. Ştiţi cum stau alţii care au fost aleşi? 18%. De ce? Pentru că faptele contează, nu vorbele“, a spus primarul.

Ministrul Dragnea: Mult mai vorbesc moldovenii ăştia

Discursul de peste o jumătate de oră a fost comentat ulterior de vicepremierul Liviu Dragnea. „Mult mai vorbesc mol­dovenii ăştia. Aşa le mai place să vorbească… Culmea însă, voi reuşiţi să faceţi chiar mai mult decât vorbiţi“, a spus Dragnea către asistenţă. Nici discursul acestuia nu a fost de altfel mai scurt decât cel al primarului. Delegaţii au aprobat în unanimitate, cu aplauze şi urale entuziaste, confirmarea lui Nichita ca preşedinte al filialei. Lista vicepreşedinţilor a fost aprobată în bloc. Pentru mediul rural a fost desemnat câte un vicepreşedinte responsabil de fiecare colegiu. La Hârlău, deputatul Anghel Stanciu a transmis ştafeta funcţiei către fiul său, Cristian Stanciu. Pentru municipiu a fost desemnat un singur vicepreşedinte, în persoana deputatului Sorin Iacoban. Tot în bloc au fost aleşi şi membrii diverselor comisii organizatorice ale filialei, ca şi membrii Consiliului Judeţean al PSD. În final, conferinţa a adoptat o rezoluţie de susţinere a regionalizării în acest an şi de constituire a regiunilor pe structura actualelor agenţii de dezvoltare.

––

Vicepremierul a expus la Iaşi calendarul regionalizării

Vicepremierul Liviu Dragnea a descris ieri pe larg motivele pentru care trebuie făcută regionalizarea şi calendarul acesteia. Dragnea a precizat că apariţia regiunilor este necesară întrucât judeţele sunt prea mici pentru realizarea unor proiecte importante, iar Bucureştiul este prea departe pentru a urmări iniţiativele locale. Conform ministrului, în cursul acestui an va avea loc referendumul pentru modificarea Constituţiei prin introducerea regiunilor ca structură administrativă şi adoptarea pachetului de legi privind regionalizarea. Înfiinţarea efectivă a regiunilor şi stabilirea concretă a atribuţiilor acestora ar urma să aibă loc în perioada 2014-2016. Dragnea s-a abţinut însă de la orice angajament ferm de susţinere a Iaşului în competiţia pentru desemnarea capitalei regionale. „Regiunile vor avea nume proprii, pentru a ajuta la identificarea locuitorilor cu zona. Eu, din Teleorman, sunt din Regiunea 3 Sud, ceea ce e absurd. Ce să zic că sunt? «Trei sud-muntean»? Aici va fi regiunea Moldova, probabil. Iaşul nu poate fi exclus ca variantă de reşedinţă a regiunii. Vom vedea dacă vor fi preşedinţi de regiune sau guvernatori, dacă vor fi aleşi indirect, sau provizoriu conducerea va fi realizată prin rotaţie. Sigur, eu îl susţin pe Nichita“, a spus Dragnea.

Comentarii