Nichita vrea ca Iaşul să fie capitală şi pentru Bucovina

joi, 22 august 2013, 10:05
2 MIN
 Nichita vrea ca Iaşul să fie capitală şi pentru Bucovina
“Premierul Ponta nu a spus că Iaşul nu e capitală regională”, susţine primarul.

Iaşi versus Bucovina naşte tot mai multe controverse pe tema regionalizării. După ce premierul Victor Ponta a declarat zilele trecute că susţine Bucovina, primarul Gheorghe Nichita a ieşit ieri cu primele reacţii. Preşedintele PSD Iaşi a declarat că susţine şi el Bucovina, însă pentru alt obiectiv. „Am văzut conferinţa de presă şi cred că avem opinii diferite. El a spus că respectă Bucovina, microregiunea, şi că o susţine cu alte proiecte pe care le are cu Ucraina. Sunt total de acord. Şi eu susţin Bucovina. În proiectul nostru Iaşi-Capitală Culturală Europeană trebuie să ţinem seama de Bucovina, de specificul ei, să facem parteneriate. Trebuie să o punem în evidenţă dacă vrem să devenim Capitală Europeană şi să avem şanse să câştigăm. Nu a spus nimic că Iaşul nu e capitală regională“, a declarat Nichita.

Edilul a fost în schimb destul de categoric în privinţa formării viitoarelor regiuni. Primarul Iaşului susţine ideea unei regiuni compacte, de dimensiuni mai mari, care să înglobeze şi zona Sucevei. În plus, Nichita mai spune că puterea economică a Iaşului şi capacitatea administrativă trebuie să primeze în cadrul acestui proces. „Regionalizarea nu trebuie făcută pentru a satisface orgolii de partid, de grup sau locale, ci pentru dezvoltarea sistemică şi eficientă a tuturor zonelor României. Am simţit că, dacă ai capacitate administrativă puternică, un număr de populaţie suficient de mare, un grad în care să garantezi la bănci să faci împrumuturi, poţi să abordezi proiecte mari. Sunt de acord că specificul local face parte din viaţa noastră. Noi trebuie să fim atenţi să păstrăm acest specific şi să-l punem în evidenţă. Ceea ce nu s-a înţeles este că nu vrem o nivelare prin regionalizare, ci o diversitate“, este de părere Nichita.

Conform acestuia, viitoarea unitate administrativ-teritorială va avea mai mulţi poli de dezvoltare, conturaţi şi prin sediile de instituţii sau prin economiile locale. „Pot exista microregiuni în cadrul regiunii, dar regiunea trebuie să aibă o dimensiune care să creeze cât mai rapid creşterea coezinii econmice. Scopul este că creăm bunăstare la nivel regional, şi nu să alimentăm orgoliul şi simţul apartenenţei. Respectăm diversitatea, dar sprijinim unitatea. Aceasta este ideea mea de regiuni, nu am niciun conflict cu nimeni“, a declarat primarul Iaşului.

Comentarii