Noaptea, pe scena Teatrului se fac filmări cu lăutari! Nu este nici glumă şi nici vreun spectacol de artă

miercuri, 18 ianuarie 2017, 03:01
5 MIN

Teatrul Naţional „Vasile Alecsandri“ din Iaşi şi Opera Naţională Română din Iaşi sunt în centrul unui scandal desprins din filme. Surse din ambele instituţii conturează un scenariu aproape incredibil: există o reţea construită pe diferite relaţii, de instrumentişti, sunetişti, tehnicieni, pompieri şi portari atât din Operă, cât şi din Teatru, prin care se introduc pe timpul nopţii diferite formaţii sau artişti care vor să înregistreze videoclipuri, alte filmări sau chiar pentru sesiuni foto pe scena din Sala Mare a Teatrului. Acesta lucru se realizează fără ştiinţa conducerilor celor două instituţii culturale, care însă au recunoscut, întrebate de reporterii „Ziarului de Iaşi“, că sunt mai multe astfel de videoclipuri filmate pe cea mai veche scenă a ţării, despre care nu îşi explică nimeni cine a autorizat filmarea acestora. 

„Genuri muzicale de nuntă, cumetrii şi onomastice“

Cel mai nou caz a fost descoperit de „Zia­rul de Iaşi“ în urma imprudenţei beneficiarilor. O formaţie care se specializează în interpretarea melodiilor lăutăreşti şi de muzică populară, Divers Band, a înregistrat în de­cembrie un videoclip la melodia „Ţine Doam­ne luna nouă“ şi l-a publicat pe You­tube. În acesta se vedea evident faptul că era filmat pe scena Sălii Mari a Teatrului Naţio­nal, cu faţa spre scaunele goale din public, fiind momente în care solista a fost, indivi­dual, filmată la nivelul lojelor, la balcon. În clipul respectiv, formaţia avea tot ce ţi-ai închipui că este nevoie pentru un videoclip – luminile de serviciu, sunet de înaltă calitate (deşi nu este exclus adăugarea acestuia la montaj), instrumente, costumaţii adecvate şi acces peste tot în sală pentru cei aproape 20 de oameni de pe scenă. La scurt timp după identificarea filmuleţului, care circula deja în unele medii din Iaşi pe internet, lumea criticând apariţia unei formaţii care cântă la nunţi pe scena Naţionalului, chiar în anul în care a sărbătorit 200 de ani de la înfiinţare, acesta a fost şters. Criticul teatral Oltiţa Cîntec a reu­şit să vizioneze clipul chiar înainte de a fi şters şi a precizat că închirierea Sălii Mari pen­tru filmarea „videoclipului unei formaţii specializate în cântece de petrecere“ este, în opinia ei, „total nepotrivită“. „Am văzut cli­pul pe Youtube, şi nu mi-a venit să cred: me­lodia «Ţine Doamne luna nouă» (ortografia le aparţine) avea drept cadru minunata ar­hitectură interioară de inspiraţie barocă şi rococo, recent restaurată, cu lăutarii pe scenă şi o solistă ce apărea la un moment dat şi într-una dintre loje. Cine închiriază sala pentru asemenea «evenimente» greşeşte, asociind imaginea unei instituţii publice de cultură cu genuri muzicale de nuntă, cumetrii şi onomastice. Este subcultural să faci venituri proprii din asemenea surse, care nu au nimic în comun cu arta“, a precizat aceasta.

A fost demarată o anchetă internă

Contactaţi telefonic, reprezentanţii Teatru­lui Naţional „Vasile Alecsandri“ au precizat că nu au închiriat niciodată sala pentru un astfel de eveniment, ci că se feresc să facă acest lucru pentru evenimente care nu sunt concentrate în jurul artei. „De la noi este exclus aşa ceva. Nu facem închirieri de genul acesta pe Teatru şi ne ferim de tot felul de şuşanele. Oricum, situaţia este clar una complexă. Cineva trebuie să le fi dat lumină, sunet, trebuie microfoane speciale pentru muzică, şi noi nu avem aşa ceva în recuzită“, a declarat Daniel Busuioc, directorul artistic de la Teatru. Acesta a mai precizat că a demarat o anchetă internă pentru a discuta cu tot personalul administrativ, ca să determine dacă au observat organizarea unui astfel de eveniment. El a precizat că, dacă nu a primit acceptul cuiva din conducerea celor două instituţii culturale, „maşinăriile“ puse în mişcare sunt complexe, pentru că sonorizarea se face din­tr-o cameră mică, închisă, la care are acces doar personalul autorizat. Problema este, explică directorul artistic al TNI şi mai multe surse din Operă, că, în momentul în care scena e ocupată, nu se întreabă nimeni ce caută artiştii pe scenă, fiecare angajat presupune că cealaltă instituţie a închiriat spre o terţă parte sala mare. „Voi discuta şi cu pompierii, dar dacă ei au văzut ceva, probabil s-au gândit că cei de la Operă au avut scena şi au închiriat. Vom demara o anchetă internă“, a completat Daniel Busuioc. 

Un posibil personaj cheie, un trombonist al Operei

Formaţia care a interpretat pe Scena Mare la finalul anului trecut, intitulată Divers Band, se specializează, din informaţiile disponibile pe Internet, în nunţi, botezuri şi diferite petreceri particulare „pentru petreceri inedite, momente de voie bună, tandreţe şi emoţii“, după cum se recomandă, interpre­tând melodii de petrecere, lăutăreşti, uşoară, chiar şi manele. În prezent, formaţia are cinci membri asumaţi, prezentaţi şi pe pagina de Facebook, care cântă la voce, saxofon, trompetă şi clape, dar în mai multe filmuleţe apar mai mulţi colaboratori. Printre aceştia, într-o serie de filmuleţe din 2014, apar doi membri care au lucrat la un moment dat în orchestra Operei Naţionale Române din Iaşi, unul dintre ei fiind colaborator şi în prezent. Aurel Bîzgu cântă la trombon pentru Operă, iar în videoclipurile identificate de „Ziarul de Iaşi“, la tubă. Contactat telefonic şi întrebat dacă a fost şi el prezent pe scena Operei din Iaşi în videoclipul care a fost şters ieri-di­mineaţă de pe Youtube, după cum l-au re­cunoscut mai mulţi colaboratori din Operă, acesta a divagat, apoi a spus că nu a fost ni­ciodată în acea formaţie, ca apoi să recurgă la un limbaj agresiv şi să închidă telefonul. „Ziarul de Iaşi“ a realizat o serie de instantanee din clipuri din 2014 ale formaţiei pe care le-am înaintat, alături de fotografii de pe profilul personal, public al lui Aurel Bîzgu, către conducerea Operei din Iaşi, care a confirmat că e vorba despre aceeaşi persoană. Cosmin Marcovici, managerul interimar al Operei, a confirmat că şi instituţia condusă de el va demara o anchetă. „Noi nu avem nicio le­gătură cu persoanele respective şi nu avem niciun contract de închiriere cu ei“, a spus Cosmin Marcovici. 

Pagini şterse, telefoane blocate

De remarcat este şi faptul că pagina de Facebook a formaţiei Divers Band a fost închisă la scurt timp după primele telefoane de documentare ale reporterilor, însă am reuşit să salvăm câteva capturi care să demonstreze existenţa acesteia. Mai mult, în timpul zilei, am purtat mai multe conversaţii cu membrii acesteia, pe numerele de contact oferite pe pagina de Facebook, însă aceştia au fost lacunari, au confirmat că au interpretat pe scena Naţionalului, că nu există alt Divers Band în Iaşi în afară de ei, dar nu au vrut să spună când anume a fost filmat videoclipul. În plus, contul de Youtube de pe care a fost postat „videoclipul“ filmat în Sala Mare este diferit de pagina de Facebook a formaţiei, fiind deţinut de „victor ghinea video produ­ction“. Acesta a refuzat să explice cum a intrat în Teatrul Naţional şi ulterior a blocat numerele de telefon de pe care era sunat.

Comentarii