Noi alegeri în toată ţara

vineri, 19 mai 2017, 16:30
3 MIN
 Noi alegeri în toată ţara

* Urăm în avans tradiţionalul "La Mulţi Ani!" celor botezaţi Elena sau Constantin ori variante, gen Lenuţa, Leni, Lenuş, Nuşa, Costică, Titi, Tică etc. Vine un week-end cu chef şi voie bună, că e greu să nu cunoşti, român fiind, o Elenă ori un Constantin, măcar un Costel cât de mic, un Costeluş, acolo. Luminile cad pe marea sărbătoare religioasă; în umbră rămâne componenta sa agricolă şi ciobănească, dar Internetul cel isteţ ne lămureşte:

* "În această zi nu se lucrează, ca păsările să nu aducă pagube recoltelor". Fiind un obicei care conţine "nu se lucrează", sigur e respectat, fiindcă – nu-i aşa? – cele mai mari pagube au fost aduse dintotdeauna agriculturii de vrăbiuţe şi guguştiuci, nu de molime, secetă, cooperativizare şi politicieni. Ar fi normal ca nici în alte zile să nu se muncească, pentru ca hamsterii sau peştişorii aurii, de exemplu, să nu atace cirezile sau să compromită prunele pentru ţuică. Păcat că nu există sărbătoare în care să nu se lucreze "ca Guvernul să nu distrugă agricultura". Oricum, în anul ăsta sărbătoarea pică duminică, zi oricum nelucrătoare, deci ţeapă!

* În aceeaşi zi "păstorii aleg cine le va fi baci şi unde vor face stânele". Chiar, cum aleg păstorii bacii? Votează prin ridicarea mâinilor sau introduc bile (de oaie) într-o găleată pentru lapte? Înainte de alegeri e campanie electorală, iar candidaţii oferă păstorilor salam, orez şi fluieraşe de soc? Pesemne că există şi sloganuri, gen "Un baci pentru voi, crescut printre oi!" sau "Să alegem baci / cinstiţi şi săraci!". Bănuim că şi promisiunile electorale sunt variate, de la tablete şi 4G la toţi păstorii, cum avea celebrul cioban Ghiţă, cimpoaie pline cu ţuică şi imunitate, la stâne suspendate sau aparate de stors caşul cu telecomandă. Am auzit că, mai demult, un candidat a fost ales baci după ce a lansat zvonul că, dintre cei doi contracandidaţi, unul e vrâncean şi celălalt ungurean, de-al lui Soros.

* Tot de Sfinţii Constantin şi Elena "proprietarii de oi din sate fac foc şi trec prin fum animalele şi ciobanii, să fie ocoliţi de rele". Fumul nu-i prea indicat (drept mărturie stau imaginile horror de pe pachetele de ţigări), deci ne întrebăm cum va feri de rele ciobanii şi oile; pe de altă parte, tot fumul conservă carnea şi preparatele din carne. Pesemne că obiceiul permite interpretări, în funcţie de imaginaţia fiecăruia: e posibil ca afumarea ciobanilor să sugereze petrecerea de rămas bun, iar afumarea oilor să fie o etapă din procesul fabricării pastramei de oaie afumată. Poftă bună!

 

Comentarii