Nominalizări pentru Premiile DNA

marți, 24 februarie 2015, 16:24
3 MIN
 Nominalizări pentru Premiile DNA

* Întâi de toate, urăm un călduros şi tradiţional "La mulţi ani!" tuturor celor numiţi Dragobete, care îşi sărbătoresc, astăzi, ziua onomastică. N-am întâlnit varianta Dragobeta, nici Dragobetty, aşadar bănuim că e un prenume exclusiv bărbătesc. Ni se pare că există şi un fel de legătură între sărbătorile dedicate iubirii în ultima lună de iarnă şi cele de la începutul primăverii: Valentine’s Day sugerează 1-8 martie, cu alaiul său de floricele şi daruri roz, în vreme ce Dragobetele este mai degrabă legat de 9 martie, cu alaiul său de păhărele cu vin rose. Să aveţi, deci, un Dragobete cât mai fericit şi mai sătul!

* Că veni vorba despre sărbătoarea de azi: până seara încă mai e timp să căutaţi (şi chiar să găsiţi!) daruri pentru femeile iubite; altminteri se lasă cu reproşuri, cum s-a mai întâmplat şi pe 14 februarie. De exemplu, Melamina, o tânără gingaşă, a aşteptat încă de la începutul anului ziua de Valentine’s Day; mai bine zis, ea a aşteptat cadourile de la logodnicul Petronel. Şi mai bine zis, a aşteptat de la el un set de cercei / brăţară / broşă / colier de perle, un taior pentru primăvara care bate la uşă şi o cină romantică într-un local de lux. Petronel i-a adus, în schimb, doar o felicitare cu textul "Ochii tăi, mai frumoşi decât toate perlele!", un ghiocel, vestind primăvara care bate la uşă, şi o cină romantică la televizor: şaorme, zece beri şi o pungă cu seminţe. Dezamăgită, fata şi-a amintit că de Valentine’s Day sunt Moşii de Iarnă, zi de pomenirea morţilor, deci i-a pomenit lui Petronel toţi morţii familiei, pe linie maternă, până când vecinii din bloc au bătut în ţeavă, că nu puteau folosi bormaşina de atâta gălăgie…

* Ieri am intrat în Postul Mare; trece timpul, ca nebunul: parcă ieri scriam despre ieşirea din Postul Crăciunului. Vin vremuri grele pentru români, care vor fi nevoiţi să renunţe, temporar, la raţă cu portocale, potârnichi, fazan umplut şi alte bucate alese, consumate de obicei; doar în zilele de dezlegare la peşte vor mai ciuguli o cegă, un păstrăv proaspăt, un somon sau un kilogram de icre negre. Revenind la realitate, ne-am dat seama că, până când primăvara îşi va reintra în drepturi (cum spun prezentatorii de ştiri), aducând în oalele românilor ştevie, urzici şi alte plante de sezon, e mai ieftin să ţii postul cu unele mezeluri decât cu produse speciale; ni s-a părut că am văzut mai multă carne în ceapă, sfeclă sau fasole decât în parizer şi alte chestii similare, făcute din ceva care semăna cu spuma poliuretanică.

* Postul nu înseamnă doar scoaterea cărnii din oale; mai importante sunt iubirea de semeni şi smerenia. Pesemne că şi procurorii DNA, foarte ocupaţi în ultimele săptămâni, au grijă de semenii lor şi încearcă să-i aşeze pe calea cea bună. La fel şi cei care, luaţi la anchetă, îşi toarnă partenerii şi cunoscuţii, încât s-a ajuns să se propage epidemia de arestuită mai ceva ca râia în grădiniţele de copii. Interesant ar fi să se poată pune pariuri, gen "cine pe cine toarnă astăzi", "primii cinci săltaţi cu duba în următoarea săptămână", "în arestul Poliţiei sau la domiciliu?", eventual "câţi ani primeşte?", cam ca la pariurile sportive, că la fotbal şi la politică se pricep toţi, din câte se spune. Să fie şi site-uri speciale, de unde amatorii să poată afla cotele tuturor politicienilor la casele de pariuri…

* Ar merge rămăşagurile astea şi pentru că s-a terminat cu Oscarurile, deci mulţi pariori au rămas fără obiectul muncii. Între noi fie vorba, era mai uşor să ghiceşti că Birdman şi Alejandro González Iñárritu (noi am sperat să ia premiul pentru cel mai bun actor în rol secundar J.K. Simmons, din „Whiplash“, şi chiar a luat, fiind un rol superb, pozitiv şi negativ în egală măsură) decât cine va fi plimbat cu duba săptămâna asta. În context, ne gândeam că ar ieşi mai ieftin şi ar polua mai puţin dacă s-ar băga o linie de maxi-taxi pe traseul Parlament – DNA – Poliţia Capitalei. Chiar de autobuz, dacă se înmulţesc denunţurile!

 

Comentarii