Notarul Şuleap făcea alba-neagra cu legea sub privirile procurorilor DNA

marți, 04 noiembrie 2014, 02:58
2 MIN
 Notarul Şuleap făcea alba-neagra cu legea sub privirile procurorilor DNA

„Ziarul de Iaşi“ vă prezintă detalii din dosarul în care notarul public Mihai Şuleap este acuzat de DNA de abuz în serviciu.

Notarul public Mihai Şuleap ar fi continuat să încalce legea şi după ce procurorii au deschis pe numele său un dosar penal pentru abuz în serviciu. Astfel, potrivit rechizitoriului întocmit pe numele lui Şuleap de procurorii Direcţiei Naţionale Anticorupţie (DNA) Iaşi, acesta ar fi comis mai multe fapte similare şi în 2014, ulterior punerii sub sechestru de către procurori a unor bunuri de-ale sale.

Procurorii DNA susţin că ultimul act material imputat lui Şuleap este din luna aprilie a acestui an. Modul de operare a tuturor infracţiunilor comise de către notarul public este similar, arată DNA în documentul citat, acesta nevirând în bugetul statului impozitul aferent actelor translative de proprietate pe care le întocmea. Anchetatorii ieşeni au detaliat şi ce ar fi trebuit să facă notarul ieşean, însă ar fi omis cu bună ştiinţă.

„Obligaţia sa de a calcula, încasa şi vira la bugetul statului impozitul din transferul proprietăţilor imobiliare din patrimoniul personal reprezintă o îndatorire de serviciu a notarului public, şi nu o obligaţie fiscală a acestuia. Notarul public are obligaţia de serviciu de a calcula şi de a încasa, înainte de autentificarea actului translativ de proprietate, acest impozit şi de a-l vira la bugetul statului cel târziu până în ziua de 25 a lunii următoare celei în care a fost încasat“, au precizat procurorii.

Aceştia au mai arătat că, iniţial, faptele lui Şuleap au fost cercetate de Parchetul de pe lângă Curtea de Apel Iaşi, care a dispus însă scoaterea de sub urmărire penală, soluţie confirmată ulterior de instanţă. În ceea ce priveşte prejudiciul efectiv calculat de autorităţi, acesta se ridică la peste 2,1 mi­lioane de lei.

Fiscul ieşean, calculând şi sumele accesorii, s-a constituit parte civilă în proces cu suma de peste 3,7 milioane de lei. Procurorii au pus sechestru pe bunuri în valoare de peste 1,5 milioane de lei aparţinând notarului ieşean. În octombrie 2014, au extins seches­trul până la concurenţa sumei de 523.000 de lei, însă nu au mai identificat alte bunuri care să fie indisponibilizate, conform anchetatorilor.

Exemplificând, ultima ilegalitate imputată lui Şuleap este din aprilie, când acesta a omis să vireze impozit de peste 40.000 de lei, aferente autentificării unor contracte de vânzare-cumpărare a unor imobile. Şuleap nu a putut fi contactat ieri pentru un punct de vedere.

Comentarii