Nou-născuţii, în pericol de moarte: S-au terminat banii din maternităţi

sâmbătă, 26 iulie 2014, 01:50
2 MIN
 Nou-născuţii, în pericol de moarte: S-au terminat banii din maternităţi

Fondurile destinate Programului naţional de sănătate a mamei şi copilului au fost cheltuite integral. De mai multe luni, maternităţile au apelat la fondurile proprii, în speranţa unei rezolvări. Asta însă nu s-a întâmplat. S-a ajuns până acolo încât ONG-urile fac apeluri publice la premier şi la miniştrii de resort, pentru a-i trezi la realitate. Specialiştii estimează că, pentru prima dată din 1994, am putea avea o evoluţie ascendentă a mortalităţii infantile.

Maternităţile în impas financiar – risc de creştere a mortalităţii infantile. Organizaţia „Salvaţi Copiii“ a înaintat o scrisoare deschisă primului ministru al României, Victor Ponta, ministrului Finanţelor Publice, Ioana Petrescu, şi ministrului Sănătăţii, Nicolae Bănicioiu, prin care îşi exprimă îngrijorarea cu privire la amânarea repetată a clarificării alocărilor bugetare pentru îngrijirea nou-născuţilor prematuri.

Practic, în momentul de faţă, cele mai multe maternităţi şi secţii de neonatologie din ţară au cheltuit integral banii din Programul naţional de sănătate a mamei şi copilului. Astfel, pentru consumabile, urgenţe şi întreţinerea aparatelor medicale, unităţile sanitare depind de bugetele spitalelor, unde şi aici fondurile sunt insuficiente sau pe terminate.

Situaţia de la Iaşi

La Iaşi, cadrele medicale de la Maternitatea „Cuza Vodă“ spun că nu se mai pot baza pe banii veniţi prin programul naţional şi se descurcă cu fondurile venite de la CJAS. „Finanţarea principală este prin Casa de Asigurări pentru cazuri rezolvate, iar banii din programe au fost mai puţini. Anul trecut şi acum, în 2014, au scăzut fondurile cu 80%. Dar, dacă ai un contract cu Casa, corect şi îţi rezolvi cazurile, eu consider că poţi să supravieţuieşti şi să îngrijeşti copiii în condiţii normale. Sigur, o suplimentare prin programe era foarte importantă“, a precizat prof.dr. Maria Stamatin, directorul medical al Spitalului „Cuza Vodă“.

Previziuni sumbre

Iar această micşorare a fondurilor în cadrul programului naţional vine după ce, în luna aprilie a acestui an, Ministerul Sănătăţii a precizat că din luna august programul va fi finanţat integral din bugetul Casei Naţionale de Asigurări de Sănătate, iar planificarea bugetară a fost făcută pentru şase luni. Astfel, sumele alocate în 2014 au fost mai mici comparativ cu anul trecut.

Totodată, Guvernul are intenţia de a opri finanţarea corespunzătoare pentru terapia intensivă neonatală, mai ales că bugetul pe anul 2014 conţine măriri semnificative în alte sectoare. Un exemplu arată că renunţarea la 1%, adică 13 milioane lei, din mărirea de care se bucură Ministerul Dezvoltării Regionale şi Administraţiei Publice ar putea veni în ajutorul câtorva zeci de bebeluşi.

În opinia Salvaţi Copiii, alocarea bugetară pentru programul naţional trebuie să atingă cel puţin nivelul din 2013. În caz contrar, pentru lunile rămase până la sfârşitul anului este preconizată, pentru prima dată din 1994, o evoluţie ascendentă a mortalităţii infantile.
 

Comentarii