De Business

Punem punctul pe știi

Numărul angajaţilor din IT s-ar putea tripla

miercuri, 25 noiembrie 2015, 02:50
5 MIN
 Numărul angajaţilor din IT s-ar putea tripla

Un studiu publicat recent arată că în zona de nord est a ţării ar putea activa peste 15 ani aproximativ de 33.000 de angajaţi în domeniul IT&C. Cei mai mulţi vor fi atraşi în judeţul Iaşi.

În următorii 15 ani numărul persoanelor care vor lucra în industria IT&C în regiunea de Nord-Est va fi triplu faţă de cel înregistrat în prezent. Astfel, 33.000 de specialişti IT vor activa până în anul 2030 în acest sector comparativ cu cei 8.000-10.000 de salariaţi de acum. Pe lângă propria „pepinieră”, Iaşul va prelua în viitorul nu foarte îndepărtat şi numeroşi absolvenţi de la facultăţile de profil din Bălţi, Cernăuţi, Chişinău dar şi Odessa. Aceste este scenariul optimist indicat în cel mai recent studiu întocmit pentru identificarea nevoii de resurse umane înalt calificate în domeniul IT&C. Materialul, ce numără 107 pagini, a fost realizat de societatea Acces Project Investments SRL (API) în perioada august-octombrie 2015 la cererea cluster-ului EURONEST. Valoarea contactului semnat între API şi EURONEST pentru realizarea, tipărirea şi furnizarea în variantă electronică a studiului este de 48.300 lei, la care se adaugă TVA în valoare de 11.592 lei.

 
 
Scenariu pozitiv/scenariu negativ
 
 
Pentru a atinge în 2030 acest target, una dintre premisele studiului este necesitatea creşterii cifrei şi a capacitatăţii de şcolarizare a universităţilor. Circa 7.000 de specialişti IT lucrează în prezent în Iaşi, iar anual pe piaţă sunt „livraţi” alţi 1.100 de absolvenţi de IT de la Informatică, Informatică de gestiune, Automatizări şi Calculatoare, respecitv Electronică, potrivit datelor publicate anterior de „Ziarul de Iaşi”. Atragerea de studenţi străini din ţările vecine şi dezvoltarea mai multor companii antreprenoriale româneşti sunt alte condiţii pentru triplarea numărului de IT-işti în următorii 15 ani, potrivit datelor din raport. În schimb, scenariul pesimist prevede că numărul de angajaţi din domeniul IT&C nu va depăşi 12.000-15.000 la nivelul anului 2030. Imposibilitatea universităţilor de a creşte cifra de şcolarizare, migrarea companiilor către alte locaţii de outsourcing (Guatemala, Filipine, Vietnam, Brazilia), respectiv migrarea forţei de muncă spre Bucureşti şi alte oraşe importante din Europa Centrală sunt doar câteva din premisele scenariului pesimist prezentat de API. 
 
 
Şansă pentru multe centre urbane
 
 
În prezent sunt peste 95.000 de specialişti IT angajaţi în întreaga ţară. La nivel global, România se află în clasamentul primelor 10 ţări care au specialişti IT certificaţi, conform studiului API, care citează raportul Brainspoting România din 2014. Dintre aceştia, un procent de 45% sunt programatori iar 16% sunt testeri. Pe de altă parte, Business Monitor International (2014) prevede că, până în 2018, România va fi una dintre pieţele IT care vor creşte într-un ritm accelerat şi este o destinaţie foarte cautată de cei care oferă servicii de tip outsourcing. România reprezintă una dintre cele mai importante destinaţii pentru investitorii în serviciile profesionale de externalizare precum BPO, ITO sau SSC – scrie în raportul API – un segment estimat la aproape 1,2 miliarde de euro şi mai mult de 60.000 de profesionişti activi pe piaţa locală. „ITC-ul se conturează ca şansa renaşterii economice a unui număr important de centre urbane ale regiunii, ca şi parte importantă a unei soluţii la problema migraţiei creierilor şi, poate, ca şi model pentru alte viitoare industrii high tech de succes în regiune. În acelaşi timp, fără gândire pe termen lung şi investiţii în viitor, industria riscă să-şi rateze potenţialul şi să dispară la fel cum a apărut”, notează autorii studiului.
 
 
Servicii cu valoare adăugată mare
 
 
Ca atare, se recomandă trecerea de la modelul fabricii de soft la cel al centrelor de cercetare-dezvoltare şi al serviciilor cu valoare adaugată mare. Extinderea sistemului de învăţământ superior de specialitate şi înlesnirea parteneriatelor dintre învăţământ şi mediul privat, încurajarea antreprenoriatului în mod activ şi sistemic, la nivel de universitate, industrie şi autorităţi locale şi centrale sunt alte măsuri trecute la capitolul recomandări. Nu în ultimul rând, în studiul realizat pentru EURONEST se precizează că este necesară schimbarea modelului de business actual, care presupune dependenţa directă între creşterea afacerilor societăţilor ce activează în acest domeniu şi numărul de angajaţi, prin creşterea valorii serviciilor vândute. „Cea mai mare problemă de care se loveşte România în ziua de astăzi, în special în industria de software, este modelul de business care presupune o dependenţă directă între creşterea companiei ca cifră de afaceri şi numărul de resurse umane. Industria de software din România ar putea să înregistreze creşteri de peste 20-30%, dar principalul inhibator al creşterii îl reprezintă forţa de muncă pe care o avem la dispoziţie. Dacă nu avem cum să creştem business-ul crescând resursele, în mod evident putem creşte cifra de afaceri crescând valoarea serviciilor pe care le vindem”, au notat reprezentanţii API.
 
 
Motor pentru dezvoltarea de birouri
 
 

Triplarea numărului de angajaţi în IT va duce la creşteri însemnate în domeniul imobilar, unde piaţa birourilor este departe de a fi ajuns la maturitate, se arată studiul realizat la cererea EURONEST. În prezent, din punctul de vedere al stocului de birouri, cu 150.000  metri pătraţi la „activ”, Iaşul se poziţionează pe locul doi în ţară, în spatele Capitalei, şi pe locul 21 între oraşele est-europene, având un stoc superior faţă de Cluj, Timişoara, Szeczin sau Lubin (109-120.000 metri pătraţi). În acest an, în Iaşi au fost livrate 3 mari proiecte de acest tip Moldova Center (11.500 metri pătraţi), Tester 2 (8.000 metri pătraţi) şi ARIA Office (4.000 metri pătraţi), totalizând 23.500 de metri pătraţi. În 2016 vor fi inaugurate alte două clădiri de birouri în ansamblul Palas ce vor aduce alţi 23.000 metri pătraţi la „zestrea” Iaşului. „Această perspectivă de peste 30.000 de specialişti în industria IT&C până în 2030 are un impact de amploare asupra oraşului Iaşi în poziţionarea sa ca magnet pentru această industrie în România de Nord-Est: o triplare a stocului de birouri moderne până la 400.000 de metri pătraţi prin dezvoltarea de parcuri de clădiri de birouri cu 5-10.000 de metri pătraţi în zone bine conectate la transportul public, adoptarea unei legislaţii locale favorabile clădirilor verzi, lărgirea fluxului de absolventi IT&C la peste 2.500 anual, dezvoltarea unor centre de conferinţe şi evenimente cu capacităţi de peste 5.000 de participanţi”, a subliniat pentru „Ziarul de Iaşi” Dan Zaharia, Senior Consultant la Extind.

 

Comentarii