Numărul bolnavilor, marea necunoscută a Casei Judeţene de Sănătate

miercuri, 31 iulie 2013, 12:33
5 MIN
 Numărul bolnavilor, marea necunoscută a Casei Judeţene de Sănătate

În timp ce toată ţara vorbeşte de hepatită şi de înmulţirea numărului de cazuri, autorităţile medicale ieşene tratează cu lejeritate această afecţiune. Considerată peste tot în lume o problemă de sănătate publică, la Iaşi este privită în continuare cu superficialitate. Numai anul acesta, la nivelul Spitalului de Boli Infecţioase s-au depistat 40 de cazuri noi de hepatită C. Cu toate acestea, nicio unitate medicală şi nicio instituţie competentă nu poate spune cum a evoluat această boală printre ieşeni în ultimii ani. Nimeni nu are o evidenţă exactă, nimeni nu are o bază de date concretă. Până şi numărul bolnavilor diagnosticaţi cu hepatită la nivelul judeţului rămâne un mister, la această dată. Singura instituţie care ar avea informaţii în acest sens ar fi CJAS, însă conducerea a întârziat să ofere un răspuns, motivând că „trebuie făcută o centralizare“. Nu a fost făcută nici măcar luna aceasta, când, pe 28 iulie, a fost Ziua Mondială a Hepatitei.

Pericolul hepatitei: e asimptomatică

Hepatita este o inflamaţie a ficatului, de cele mai multe ori cauzată de o infecţie virală. Virusurile hepatitice B şi C sunt cele mai periculoase, în unele cazuri fiind letale. Potrivit specialiştilor infecţionişti, ceea ce e cu adevărat îngrijorător este faptul că un număr mare de pacienţi rămân nediagnosticaţi, boala fiind asimptomatică pentru o perioadă lungă de timp. „Dintre purtătorii virusului hepatitic C, mulţi nu ştiu că au această infecţie. Debutul acestei boli este atipic, pot apărea dureri de cap, articulare, senzaţie de somnolenţă sau, din contră, agitaţie, însă persoana în cauză apelează în primă fază fie la un medic neurolog, fie la balneolog, care ulterior trebuie să analizeze cazul pacientului şi să-l dirijeze spre medicul infecţionist sau spre gastroenterolog. Momentul în care boala devine simptomatică este de cele mai multe ori tardiv, ajungând în stadiul de hepatită cronică sau ciroză“, a precizat prof. dr. Carmen Dorobăţ, managerul Spitalului de Boli Infecţioase. Simţind nevoia unui control în privinţa infecţiei cu virusul hepatitic C la nivelul Iaşului, conducerea unităţii medicale, în colaborare cu Institutul Naţional de Boli Infecţioase „Matei Balş„ din Bucureşti, a demarat anul aceste un screening gratuit pentru depistarea acestei boli. Aproximativ 2.000 de persoane s-au prezentat la testare, iar în 40 de situaţii s-a confirmat prezenţa virusului hepatitic C. Alarmant este că majoritatea pesoanele infectate nu ştiau că sunt bolnave. Categoriile de pacienţi pentru care un control de depistare a virusului hepatitic C este de importanţă capitală sunt următoarele: persoanele care urmează numeroase tratamente stomatologice, care au tatuaje, piercing sau obişnuiesc să-şi administreze droguri intravenos, dar şi cele care au primit transfuzii de sânge în anii ’80, când nu era verificată prezenţa acestui virus în sângele transfuzat. În afară de transmiterea pe calea sangvină, virusul C se poate transmite şi pe cale sexuală, fapt pentru care persoanele care au parteneri cu această infecţie e recomandat să se testeze.

A, B, C şi D

Hepatita B este o infecţie care se transmite tot pe cale sangvină şi sexuală, însă, spre deosebire de hepatita C, poate fi prevenită prin vaccin, rata de apariţie în România scăzând mult de la vaccinarea în maternitate a nou-născuţilor. „Virusul B dă o infecţie mai greu de stăpânit din punct de vedere terapeutic decât virusul hepatitic C. Hepatita C se poate vindeca dacă răspunde la tratament, însă infecţia cu virusul B ajunge până în interiorul celulei hepatice, de unde declanşează un întreg lanţ patologic. O infecţie cu acest virus nu înseamnă numai tratament, ci şi un regim şi o monitorizare deosebit de stricte din partea medicului specialist“, a adăugat prof. dr. Carmen Dorobăţ.

Hepatita D este o infecţie acută sau cronică a ficatului care se transmite, de asemenea, prin contactul cu sânge sau alte fluide infectate. Aspectul caracteristic al acestui virus este acela că el nu poate exista fără prezenţa simultană a virusului hepatitic B.

Nu în ultimul rând, medicii infecţionişti atrag atenţia asupra hepatitei A, denumită „boala mâinilor murdare“. Aceasta afectează în special copiii, care nu acordă o foarte mare atenţie igienei. De asemenea, infectarea cu virusul hepatitic poate avea loc şi prin consumul de legume şi fructe nespălate sau de apă contaminată. La sfârşitul lunii mai, medicii infecţionişti ieşeni confirmau două cazuri de hepatită acută virală de tip A, însă, din fericire, evoluţia pacienţilor a fost una favorabilă, răspunzând bine la tratament.

Bolnavi izolaţi din ignoranţă

„Din păcate, lumea nu cunoaşte ce implică fiecare tip de hepatită şi care sunt căile de transmitere. Până acum un an de zile, principala problemă a pacienţilor cu acest diagnostic era tratamentul, pentru care aşteptau pe liste foarte mult timp. Acum, dosarele merg foarte repede, cam la două luni de la depunerea documentaţiei se primeşte tratamentul, însă există alte piedici, de ordin social, chiar familial. Cunosc situaţii în care bolnavul este izolat în propria familie şi i se interzice să folosească acelaşi tacâm sau aceeaşi farfurie cu restul membrilor. Totul, din cauza lipsei de informare. Atunci, pacienţii cad în depresie şi refuză să mai iasă în societate“, a precizat Galia Eremia, preşedintele filialei ieşene a Asociaţiei Pacienţilor cu Afecţiuni Hepatice din România. Din această organizaţie fac parte, în acest moment, în jur de 120 de ieşeni. Numărul total al persoanelor diagnosticate cu hepatită la nivelul judeţului Iaşi rămâne deocamdată o necunoscută. Reporterii „Ziarului de Iaşi“ au trimis o cerere conducerii CJAS în care solicitau aceste date, însă nu au primit niciun răspuns.

Comentarii