De Business

Punem punctul pe știi

O afacere trăznet: statul a pierdut şapte milioane de lei!

sâmbătă, 06 august 2016, 01:50
3 MIN
 O afacere trăznet: statul a pierdut şapte milioane de lei!

Gaura a fost creată de societatea ABC Construction au stabilit judecătorii. Suma va trebui achitată de către Francois Secula, acţionar în cadrul firmei.

 

O afacere româno – franceză s-a lăsat, la Iaşi, cu datorii de peste şapte milioane de lei la bugetul de stat. Suma ar trebui achitată de partenerul francez, Francois Secula, chiar dacă Direcţia Regională a Finanţelor Publice Iaşi a cerut să fie tras la răspundere şi fostul administrator al firmei ABC Construction, Liviu Ţigănaşu. Pe 27 aprilie, pe fondul cauzei, Tribunalul Iaşi a decis să îl oblige pe francezul stabilit în Luxemburg să achite către Fisc cele şapte milioane lei, însă omul de afaceri are dreptul să formuleze recurs la Curtea de Apel. Potrivit sentinţei, societatea ABC Construction a intrat în 2014 direct în faliment, valoarea obligaţiilor fiscale restante fiind calculată de Adminsitraţia Judeţeană a Finanţelor Publice Iaşi printr-un raport de inspecţie fiscală din urmă cu doi ani.

„Reclamanta arată că cea mai mare parte a creanţei sale este stabilită prin raportul de inspecţie fiscală F IS 724/11.08.2014, respectiv valoarea de 7.071.387 lei. Susţine că în urma controlului efectuat s-a constatat că această creanţă s-a născut în perioada 2006 – 2012, când societatea a realizat o operaţiune –  prestări servicii, respectiv un studiu de piaţă, conform facturii fiscale 2/22.12.2011 în valoare de 14.880.000 lei cu TVA, emisă de către Experience SCW SRL. Se arată că debitoarea nu a declarat decontul de TVA depus ulterior , suma de 2.907.346 lei, TVA aferentă facturii”, potrivit sentinţei Tribunalului Iaşi. Firma Experience SCW a aparţine unor afacerişti italieni din domeniul comerţului cu maşini din import şi a fost administrată în acea perioadă de o expertă contabilă din Iaşi, Corina Lateş, care a fost „săltată” la începutul acestui an pentru o evaziune de un milion de euro.

Legat de prejudiciul adus de ABC Construction, în primul rând, instanţa a apreciat faptul că, potrivit datelor de la Registrul Comerţului, Liviu Ţigănaşu a fost adminsitrator în perioada 2004- 2006, în timp ce francezul Francois Secula a deţinut această funcţie ulterior, din 2006 pânăî n 2012, astfel că faptele nu îi pot fi imputate decât cetăţeanului străin. Concret, Secula este acuzat că a folosit în interes propriu bunurile şi creditele firmei, a continuat activitatea economică deşi avea pierderi, a ţinut o contabilitate fictivă şi a făcut să dispară unele documente, conform sentinţei. Analizând documentele, instanţa a decis că Secula trebuie să răspundă pentru prejudiciul adus bugetului de stat, în timp ce Liviu Ţigănaşu a fost absolvit de vină. Societatea de cosntrucţii ABC Constuction a fost înfiinţată în 2004 de Eugenia Mirela Eţcu şi Liviu Ţigănaşu, acesta din urmă având să îi cesioneze acţiunile lui Francois Secula în noiembrie 2016, când printre acţionari a intrat şi Celine Couthier.

După raportul Fiscului şi intrarea în insolvenţă, lichidatorul firmei a descoperit că, în 2012, ABC Construction a înstrăinat nişte terenuri din Dumeşti către firma Secula Immobiliare, firma aceluiaşi Francois Secula. Conform legii, practicianul în insolvenţă a cerut să fie anulate aceste tranzacţii deoarece ar fi fost păguboase pentru ABC Construction. În lipsa documentelor, lichidatorul a depus numai nişte extrase de carte funciară care arătau schimbul, dar nu a dispus de contractele de vânzare – cumpărare pentru a analiza dacă acestea s-au realizat mult sub preţul pieţei, motiv pentru care Tribunalul a respins cererea 

 

 

Comentarii