De Business

Punem punctul pe știi

O bancă a cumpărat un spaţiu de la un datornic la preţ de chilipir

sâmbătă, 12 martie 2016, 02:50
2 MIN
 O bancă a cumpărat un spaţiu de la un datornic la preţ de chilipir

Piraeus Bank a achiziţionat un spaţiu de 200 mp contra sumei de 325.000 lei fără TVA în blocul Ghica Vodă de pe strada Anastasie Panu.

 

Piraeus Bank Iaşi a cumpărat la preţ de chilipir un spaţiu comercial într-o zonă ultracentrală, în urma falimentului unui client. Firma CUB SRL, care deţine spaţiul de aproape 200 mp la subsolul blocului Ghica Vodă de pe strada Anastasie Panu, a intrat în insolvenţă în 2009, iar doi ani mai târziu avea să ajungă în faliment după respingerea planului de reorganizare. În ianuarie 2012, când a fost scos la vânzare pentru prima oară spaţiul comercial, preţul de pornire a licitaţiei era de 1,2 milioane lei fără TVA, însă acesta nu a prezentat interes pentru ofertanţi, mai ales că este situat la subsol şi poate fi folosit, în general, doar pentru depozitare. După scăderi succesive ale preţurilor, în urma unei decizii a creditorilor, preţul imobilului a fost stabilit la 325.000 lei fără TVA, iar la ultima licitaţie organizată de lichidatorul judiciar a fost achiziţionat de creditorul principal Piraeus Bank în contul creanţei pe care o are de recuperat.

„În urma parcurgerii procedurii de licitaţie, cum nu s-au înregistrat alte oferte la dosar, comisia de licitaţie aprobă vânzarea activului compus din spaţiu comercial cu suprafaţa utilă de 199, 27 mp, compus din: vestiar, grup sanitar, 2 holuri, birou, magazie, rezervă marfă, împreună cu dreptul de proprietate forţată şi perpetuă asupra porţiunilor din imobil care prin natura sau destinaţia lor este în folosinţă comună, către Piraeus Bank România SA, la preţul de 325.694, 50 lei”, conform procesului verbal de licitaţie.

Din preţul de adjudecare, 177.000 lei vor fi destinaţi onorariilor lichidatorului judiciar, iar 17.000 lei pentru cheltuieli de procedură, de aici rezultând că din creanţa pe care o are de recuperat Piraeus Bank de la societatea CUB se va stinge doar suma de 130.000 lei. În tabelul definitiv, Piraeus are o creanţă recunoscută de 584.000 lei, astfel că după această tranzacţie, instituţia bancară mai are de recuperat încă 450.000 lei. Totuşi, preţul plătit de Piraeus arată o achiziţie de 367 euro/mp, în condiţiile în care preţurile practicate în zonă sunt cel puţin duble acestei valori. Având în vedere poziţionarea spaţiului, dacă Piraeus va găsi un client care să închirieze la preţul zonei spaţiul, respectiv 600 euro/lună, în zece ani îşi va amortiza investiţia, o perioadă acceptabilă în condiţiile în care în patru ani nu a recuperat din creanţă.

 

 

Comentarii