De Business

Punem punctul pe știi

O firmă din Iaşi cu 19 invenţii a fost pusă la pământ de scăderea preţului petrolului

sâmbătă, 28 noiembrie 2015, 02:50
3 MIN
 O firmă din Iaşi cu 19 invenţii a fost pusă la pământ de scăderea preţului petrolului

 Lipsa investiţiilor pe fondul scăderii preţului petrolului constituie una din principalele cauze ale stării de insolvenţă în care se află firma Hydramold.

 Profesorul universitar Constantin Chiriţă, patron al firmei Hydramold, vrea să continue activtiatea societăţii după intrarea în insolvenţă şi intenţionează să propună un plan de reorganizare. Ultimul raport publicat de administratorul judiciar al societăţii, referitor la cauzele ajungerii în insolvenţă, arată că firma avea datorii de circa 5,5 milioane lei la sfârşitul lunii septembrie şi, chiar dacă rezultatul financiar a fost tot unul negativ, există premisele relansării pe piaţă. „În ceea ce priveşte rezultatul net al exerciţiului observăm că în anul 2012 acesta s-a concretizat în profit, iar în perioada 2013-30.09.2015 s-au înregistrat valori în sfera negativului. În concluzie, se poate spune că la finele perioadei rezultatele curente indică valoric o scădere a performanţelor financiare ale societăţii, datorată în principal diminuării înregistrate din activitatea de exploatare, dar şi pierderii din activitatea financiară, accentuată de valoarea ridicată a cheltuielilor cu dobânzile bancare. Concretizarea rezultatului activităţii în pierdere denotă faptul că societatea se confruntă cu o degradare economică şi o lipsă de rentabilitate la sfârşitul perioadei analizate”, potrivit raportului administratorului judiciar.

Acelaşi document arată că principala cauză pentru situaţia insolvabilă şi cu risc de faliment ö reprezintă „căderea pieţei interne pentru societatea debitoare şi în industria petrolieră, feroviară, chimică, navală, a construcţiilor în anii (2013-2014) în special şi datorită lipsei investiţiilor şi a scăderii preţului petrolului”. În finalul raportului, administratorul judiciar a prezentat principalele modalităţi prin care conducerea firmei va încerca să continue activitatea printr-un plan de reorganizare. Printre acestea se numără recâştigarea încrederii în beneficiarii principali – OMV, Petrom, Carpat Ciment, Uztel, CFR Marfă, CFR Călători, atragerea de comenzi pe baza produselor bine realizate în trecut cu valoare adăugată mare sau atragerea de capital românesc pentru realizarea celor mai vândute produse Hydramold din cele peste 100 de produse din portofoliu.

Totodată, prin plan se va urmări reorganizarea managementului în zona de marketing – vânzări, o minimalizare a costurilor de producţie prin aplicarea unei strategii de outsoursing şi realizarea unor vânzări directe on-line prin constituirea unui site profesional şi a unor cataloage de produse profesionale, promovarea directă prin prezentări la beneficiari a produselor din showroom. Firma Hydramold a intrat în insolvenţă pe data de 14 octombrie, cel mai important dintre creditori fiind Garanti Bank, cu o creanţă de peste trei milioane lei. Societatea a fost înfiinţată imediat după Revoluţie, în anul 1991, de către un colectiv de specialişti în tehnica acţionărilor hidraulice, iar în aceşti ani a brevetat 19 invenţii şi a primit numeroase premii la expoziţii ştiinţifice naţionale şi internaţionale. Coordonatorul proiectului, profesorul Constantin Chiriţă (Universitatea „Gheorghe Asachi” din Iaşi), este şi administratorul societăţii. Anul trecut, firma ieşeană a avut o cifră de afaceri de 4,26 milioane lei şi pierderi de 2,1 milioane lei, nereuşind să treacă peste greutăţile întâmpinate în 2013, când a înregistrat pentru prima oară pierderi, într-un cuantum aproximativ similar. 

 

Comentarii