De Business

Punem punctul pe știi

O inginerie de un milion de euro

luni, 25 ianuarie 2016, 02:50
4 MIN
 O inginerie de un milion de euro

Din falimentul ITELS SA statul pierde 600.000 de euro, iar creditorii privaţi 400.000 de euro. Doi acţionari ai societăţii au primit despăgubiri de la statul român.

 

Doi afacerişti ieşeni au lăsat în urma lor o gaură la stat de 600.000 de euro şi 400.000 de euro la creditori privaţi. Restanţele provin din falimentul firmei ITELS SA. În urmă cu cinci ani societatea a ajuns în insolvenţă la cererea administratorilor săi şi a unui furnizor de vată din Bucureşti.

 
Cine a rămas cu buza umflată
 
Procedura de insolvenţă a fost începută cu datorii de circa şase milioane lei şi, la cinci ani distanţă, lichidatorul Management Reorganizare Lichidare a transmis judecătorului sindic raportul final cu propunerea de închidere a procedurii, deoarece toate bunurile au fost vândute. Intrarea în faliment s-a făcut în 2013 tot la propunerea administratorului judiciar, după ce programul de plăţi prevăzut în planul de reorganizare nu  putut fi respectat. În procedura de faliment s-au vândut toate activele societăţii, dar la o valoare redusă, astfel că au fost achitate sume infime din cele înscrise la masa credală. Valoarea totală a creanţelor care nu vor fi achitate  după închiderea procedurii de faliment şi radierea firmei este de circa un milion de euro, din care peste 60% sunt sume datorate la bugetul de stat. Conform ultimei situaţii financiare a firmei, actualizată la 20 ianuarie, mai au de recuperat sume de la ITELS şi salariaţii – 216.000 lei, 20 de creditori chirografari – 345.000 lei, un cesionar al creanţei BCR – 667.000 lei şi doi acţionari care susţin că au împumutat societatea: Mihai Ciobanu – 231.000 lei şi Constantin Ionescu – 46.000 lei. Cel mai probabil, după aprobarea închiderii procedurii, lichidatorul judiciar, la cererea Fiscului, va formula cerere de atragere a răspunderii personale pentru administratorii firmei. Cel mai important activ al firmei era sediul de pe strada Armeană nr. 12, însă acesta era ipotecat de BRD care şi-a recuperat creanţa în întregime. Clădirea de 235 mp şi terenul de 512 mp au fost cumpărate de italianul Luciano Tiezzi cu trei milioane lei, potrivit ultimului raport al lichidatorului judiciar. „Solicităm închiderea procedurii împotriva debitorului SC I.T.E.L.S. SA în conformitate cu prevederile art. 132 alin. 2 din Legea nr. 85/2006, având în vedere că activul societăţii debitoare a fost lichidat complet şi toate fondurile au fost distribuite, precum şi radierea debitorului din registrul comerţului; descărcarea lichidatorului judiciar de orice îndatoriri privind procedura, debitorul sau averea lui, creditori, titulari de garanţii şi acţionari, potrivit prevederilor art. 136 din Legea nr. 85/2006, modificata”, se arată în raportul trimis judecătorului sindic de Management Reorganizare Lichidare.
 
Despăgubiri record
 

În 2003, Curtea Supremă de Justiţie decidea să le acorde despăgubiri  de 1,6 miliarde lei vechi, respectiv 1,12 miliarde lei vechi, lui Ermil Gafencu şi Constantin Ionescu pentru că au stat în arest preventiv 325 de zile şi, după şapte ani de procese, au fost achitaţi. Cei doi afacerişti erau acuzaţi încă din 1993 de fals, uz de fals şi bancrută frauduloasă, toate realizate în momentul privatizării firmei de construcţii şi izolaţii ITELS SA prin metoda MEBO. Concret, procurorii îi acuzau pe Ionescu şi Gafencu de faptul că au vândut societatea salariaţilor care au plătit acţiunile tot cu banii statului. În final, s-a dovedit că reţinerea celor doi oameni de afaceri a fost făcută pe nedrept, iar ieşenii s-au îndreptat împotriva statului cerând daune morale de trei miliarde pentru „intensitatea suferinţelor fizice şi psihice” din arest. "Ministerul de Finanţe, prin Direcţia Judeţeana a Finanţelor Publice Iaşi, a efectuat plata sumelor specificate de instanţă în conturile reclamanţilor. Conform legislaţei, hotarârea de apel este executorie. Statul roman, prin Ministerul de Finanţe, s-a supus deciziei judecătorilor. În cazul lui Ermil Gafencu, a fost virată suma de peste 1,6 miliarde de lei, iar in contul lui Constantin Ionescu, suma de peste 1,12 miliarde lei", a declarat în martie 2004, pentru Ziarul de Iaşi, şefa serviciului "Juridic" din cadrul DJFP Iaşi. În 2004, anul acordării despăgubirilor, societatea pe acţiuni ITELS a devenit unic acţionar al unui SRL, ITELS GRUP, care avea acelaşi domeniu de activitate. Doi ani mai târziu, a deschis şi Gafencu societate cu acelaşi domeniu de activitate ca ITELS şi a numit-o ITELS-GE (n.r. – iniţialele numelui său). Cu un număr mediu de 30 de salariaţi, Gafencu a avut mereu cifre de afaceri de 2-4 milioane lei şi a terminat fiecare exerciţiu financiar cu profit, cel mai bun an fiind 2008, cu un rezultat net de 480.000 lei. În 2014, firma a avut afaceri de 2,8 milioane lei şi un profit de 83.000 lei, cuantumul datoriilor fiind de 737.000 lei.

 

 

Comentarii