De Business

Punem punctul pe știi

O iniţiativă interesantă poate arunca piaţa meditaţiilor în aer

O tânără doctorandă din Iaşi a deschis primul centru din judeţ în care se vor face meditaţii legal, părinţii primind chitanţe în momentul în care achită contravaloarea servicilor.

vineri, 12 septembrie 2014, 01:50
4 MIN
 O iniţiativă interesantă poate arunca piaţa meditaţiilor în aer

O tânără doctorandă din Iaşi s-a încumetat să deschidă pe cont propriu primul Centru de Meditaţii pentru examene şi concursuri la matematică din Iaşi. Silvia Palaşcă, absolventă a Facultăţii de Matematică din cadrul Universităţii „Cuza” şi a unui masterat, a iniţiat acest proiect cu gândul de a oferi o nouă abordare a problematicii meditaţiilor: „lucrul individual, ambianţa care stimulează gândirea sau dedicare 100% din partea profesorului”, potrivit unui anunţ postat pe pagina de facebook a Centrului.

De câteva zile a reuşit să îşi formeze şi o echipă, atrăgând alături o studentă de anul II care va ţine meditaţii copiilor din şcoala primară şi o doctorandă în matematică, ce o va ajuta la meditaţiile destinate elevilor de gimanziu şi liceu. „Mi-am menţinut pasiunea pentru matematică din liceu, motiv pentru care am şi urmat cursurile Facultăii de Matematică. Am predat şi la Universitatea «Alexandru Ioan Cuza» în cadrul Şcolii doctorale de economie, dar în această vară am terminat cu această activitate. Totuşi, dacă mi se va oferi oportunitatea să predau şi în mediul universitar, nu voi da înapoi. Dar până să vină acest moment, am decis să îmi ofer singură o şansă şi am deschis Centrul de Meditaţii la Matematică, primul de acest fel din Iaşi. În plus, vreau să ofer şanse şi altor tineri care vor să activeze în acest domeniu”, şi-a explicat iniţiativa Silvia Palaşcă. Deşi nu a început anul şcolar, părinţii a 15 copii şi-au arătat deja interesul de a beneficia de serviciile nou-înfiinţatului centru, gândit momentan pentru o capacitate de 30 de cursanţi.

 
Cum se vor desfăşura şedinţele
 
 
Ideea de a construi un cadru legal de a oferi meditaţii elevilor la preţul pieţei, în condiţiile în care în aproape toate cazurile se lucrează la negru, a venit tocmai dintr-o necesitate a pieţei de a oferi calitate şi siguranţă. Programul gândit de Silvia Palaşcă aduce multe noutăţi faţă de orele de meditaţii susţinute de obicei în oraş. „Planul principal este să îi convingem pe copii că matematica este utilă şi frumoasă prin transmiterea multor exemple din viaţa reală. Profesorii se opresc de obicei la programă şi uită să le capteze atenţia, dar la noi meditatorul va lucra cu fiecare elev în parte pentru că fiecare are propriile greşeli şi în grup pot fi preluate şi greşelile”, a explicat Silvia Palaşcă. În cadrul centrului nu sunt admise meditaţiile la domiciliul elevului, acestea urmând să se desfăşoare în clădirea Racemi de pe bulevradul Nicolae Iorga (n.r. – în apropierea sediului Direcţiei Vamale). „Nu suntem adepţii susţinerii orelor de meditaţie acasă la elevi, ei trebuie scoşi din mediul familial şi aduşi într-unul special creat pentru astfel de activităţi. Vedeţi, nu avem table, dar asta deoarece considerăm că cel mai eficient este ca profesorul să îi scrie copilului direct pe caiet ce nu înţelege pentru că explicaţia rămâne acolo. Copilul, când este nevoit să copieze de la tablă, pierde din concentrare”, a completat Silvia Palaşcă. 
 
 
„Probabil vom face angajări în februarie”
 
 

Orele de meditaţii vor avea loc după amiaza deoarece majoritatea elevilor au cursuri dimineaţa, dar în cazul în care vor exista solicitări se vor putea desfăşura şi în cursul dimineţii. În plus, părinţii vor avea acces la un cont on-line prin care pot verifica situaţia financiară şi prezenţa copiilor la orele de pregătire. Totodată, Silvia Palaşcă spune că, dacă există cerere, se gândeşte la extindere, atât ca spaţiu, cât şi ca echipă. „Eu nu vreau să ne axăm pe limbi străine, pentru că există multe oferte pe piaţă, dar poate vom încerca cu limba română, geografie sau economie. Deocamdată, pentru matematică mai avem în aşteptare două absolvente de liceu şi master. Cel mai probabil vom face angajări în februarie după ce vor avea loc primele simulări. Atunci apar rezultatele dezastruoase şi atât copiii, cât şi părinţii se sperie şi îşi dau seama că este nevoie de nişte ore de pregătire”, a explicat Silvia Palaşcă. Potrivit unui anunţ de angajare postat pe site-urile specializate, iniţiatoarea afacerii explică avantajele lucrului într-un astfel de mediu spre deosebire de meditaţiile ţinute în particular: „mediu de lucru atractiv, program flexibil, carte de muncă, salariu fix (ca la stat) ^ bonus lunar de performanţă (ca la privat), posibilitatea de a modela caractere şi a schimba vieţi, «şefă» (a se citi colegă) amabilă”. „Angajaţii vor avea salarii fixe pentru a le da carte de muncă. La început vor avea salariul minim, dar în timp putem negocia anumite bonusuri sau măriri în funcţie de numărul elevilor aduşi la centru. Din ce am discutat cu fetele sunt foarte mulţumite de oferta salarială pentru că vor câştiga aproape la fel ca atunci când lucrau în particular, dar în plus vor avea carte de muncă, ceea ce e foarte important pentru un tânăr”, a explicat Silvia Palaşcă. Deschiderea Centrului de Meditaţii va avea loc în perioada 17 – 19 septembrie, la sediul de pe Bulevradul Nicolae Iorga.

 

 

Comentarii