O mare bucurie pentru copiii năpăstuiţi din gara CUG

luni, 13 iulie 2015, 01:52
4 MIN
 O mare bucurie pentru copiii năpăstuiţi din gara CUG

Numeroase ajutoare s-au adunat în urma campaniei "Ziarului de Iaşi" pentru familiile care locuiesc aici fără nici o utilitate, din mila autorităţilor

În urma articolului publicat în 6 iulie în "Ziarul de Iaşi, cu titlul „Reportaj în ghetoul din haltă: Ajutaţi 15 micuţi să se bucure de viaţa de copil”, cinci ieşeni au luat legătura cu noi şi cu familiile în cauză şi i-au ajutat cu donaţii: alimente, jucării, rechizite, haine, unele chiar cumpărate special din magazin, cu etichetele pe ele. Doi dintre donatori au mers personal acasă la ei, pe peronul fostei gări, alţii au venit la redacţie. În cursul zilei de vineri, am dus copiilor donaţiile care s-au strâns, iar aceştia s-au bucurat nespus, mai ales de jucării şi dulciuri, un adevărat lux pentru ei.
 
 
Ieşenii care i-au ajutat până în prezent pe micuţi sunt Bogdana Buraga, Toma Iulia, familia Bologa, Monica Ungureanu, bibliotecare la Liceul „Al.I. Cuza” din Iaşi, dar şi o ieşeancă care a dorit să rămână anonimă şi a mers direct acasă la ei. „Am trei copii, două fetiţe şi un băiat. Am strâns hainele cu gândul să le dau la cineva, şi uite că a venit momentul. Sunt în mare parte haine purtate foarte puţin, aproape noi”, a spus Iulia Toma, una dintre persoanele care a donat. „Noi îi ajutăm cu alimente, dulciuri, jucării şi hăinuţe. Vrem să mergem şi pesonal la ei, mai avem să le dăm unele lucruri”, au spus soţii Bologa.
 
Visează la un pătuţ
 
Alte persoane au venit cu donaţii în cursul zilei de sâmbătă, cum a fost un cuplu de tineri care nu a dorit să rămână anonim. Impresionant este şi exemplul unei educatoare din Iaşi, doamna Moşneagu, care împreună cu o colegă şi cu câţiva copii, a adus la redacţie nu mai puţin de 10 pungi cu jucării şi hăinuţe donate de micuţii de la clasă. Cu aceste pachete vom merge astăzi la copiii din haltă. În ghetoul din fosta gară CUG, acum dezafectată, îşi duc traiul în jur de 30 de suflete, 15 dintre acestea fiind copii. Cel mai mic dintre ei este o fetiţă, abia născută de două săptămâni.
Mădălina nu a ştiut până în momentul naşterii dacă va avea fetiţă ori băiat, pentru că nu şi-a făcut niciun ecograf. Ea mai are încă doi copii. Dacă cei mai mari au primit jucării, hăinuţe şi cărţi, sora lor abia născută ar avea nevoie de altfel de ajutor. Cu această ocazie facem apel la părinţii care mai au acasă un pătuţ de bebeluş ori un căruţ pe care nu-l mai folosesc. „Noi le mulţumim celor care ne-au ajutat cu donaţii, şi dacă este cineva care poate să ne ajute cu un pătuţ ar fi minunat, pentru că nu încăpem în paturile noastre”, spune Mădălina. Ema ar mai avea nevoie şi de lapte praf, deoarece nu se satură cu laptele matern, iar medicul de familie i-a spus că abia din luna septembrie îi va da gratuit lapte praf de la cabinet.
 
 
Restul familiilor au între doi şi cinci copii. Aceştia nu ştiu ce este un televizor, pentru că nu au curent electric, iar cărţile de poveşti sunt un univers la care au rareori acces. Jucăriile sunt de asemenea un lux pentru ei, la fel şi dulciurile. Ieşenii care doresc să le facă micuţilor o bucurie pot merge personal la fosta gară CUG, care se află dincolo de Târgul de cherestea, sau pot veni direct la redacţie (Strada Smîrdan nr. 5, în Bucşinescu, telefon 0232/271271) să facă o donaţie: cărţi de poveşti, rechizite, alimente, dulciuri, hăinuţe etc.
După apariţia reportajului în ziar, una dintre familii a primit şi o veste bună. Primăria a oferit un apartament social în care să stea părinţii cu cei cinci copii ai lor. „Aveam de mult timp depus dosarul, dar abia acuma s-a rezolvat. Mai venim şi la gară, deoarece avem animalele aici, porcii şi păsările”, a declarat Ana Maria.

GALERIE FOTO: Trăiesc ca vai de ei în fosta haltă CUG. Sunt 15 copii. Ajutaţi-i!

În fosta haltă CUG, acum dezafectată, îşi duc traiul în condiţii precare peste 30 de suflete. Unii stau aici de peste 15 ani. Nu sunt oameni ai străzii, nu sunt beţivi, ci familii curăţele care şi-au încropit acolo o gospodărie cum au putut, din puţinul pe care şi-l permit. Toţi copiii merg chiar şi la şcoală, unde se ţin de carte cât pot ca să scape de sărăcia în care au ajuns fără voia lor.

 

 

Comentarii