O sută de ieşeni au donat sânge pentru răniţii din Bucureşti

luni, 02 noiembrie 2015, 02:55
3 MIN
 O sută de ieşeni au donat sânge pentru răniţii din Bucureşti

Peste 100 de ieşeni au venit să doneze sânge pentru victimele incendiului din Bucureşti. Fie că au văzut pe reţelele de socializare sau în presă, oamenii s-au simţit solidari şi au decis să vină la Centrul de Transfuzii din Iaşi pentru a da o mână de ajutor.  

Viviana Popa este studentă în anul III la Facultatea de Medicină “Gr.T. Popa” şi a aflat despre cele întâmplate în Capitală de la televizor. A văzut apoi că mai mulţi colegi distribuie mesaje că este mare nevoie de sânge pentru victimele incendiului şi a decis să acţioneze. “Un coleg pe Facebook a postat un mesaj că este nevoie de donatori de sânge. Atunci am spus că este posibil ca unii să nu vadă mesajul şi am zis că este foarte bine dacă aş crea un eveniment unde toată lumea să poată invita pe toată lumea. Iar informaţia să ajungă la cât mai mulţi oameni, care să vină să doneze”, ne-a povestit studenta.

Astfel, Viviana a luat legătura cu Centrul de Transfuzii, iar în scurt timp s-a decis ca în ziua de duminică, 1 noiembrie, să fie program de lucru. Oamenii au început să apară încă de la primele ore ale dimineţii, iar numărul lor a crescut constant.

Reprezentanţii Centrului spun chiar că au fost sunaţi de oameni din judeţele vecine ale Iaşului care doreau să vină să doneze sânge. “Este importantă această mobilizare, această solidaritate a tinerilor noştri care au vrut să doneze sânge. Este foarte impresionant şi faptul că salariaţii Centrului de Transfuzii au răspuns 100% da, cu declararea zilei de 1 noiembrie ca şi zi lucrătoare. Am primit nenumărate telefoane de la oameni care ne-au întrebat până la ce oră lucrăm deoarece vor să vină şi din afara judeţului să doneze. În total am avut 120 de oameni care au vrut să doneze, dar doar de la 87 au fost recoltate probe, restul fiind respinşi din motive medicale”, a explicat dr. Lavinia Scripcaru, directorul Centrului Regional de Transfuzii Sanguine (CRTS) Iaşi.  

Viviana Popa spune că, prin iniţiativa luată, ieşenii au putut cu adevărat să ajute, dar cel mai mult s-a gândit că în locul tinerilor din Capitală s-ar fi putut afla prietenii sau colegii ei. “Având în vedere că nu sunt la Bucureşti, pentru că, dacă eram acolo, aş fi mers la spital şi să văd, să ajut în ce fel pot. Dar din Iaşi nu pot să fac mai mult. Decât să fiu aici, să particip efectiv la donare. Este o tragedie ce s-a întâmplat la Bucureşti şi oricând am fi putut fi noi sau oricare din colegii noştri, pentru că şi noi ieşim la concerte, şi noi ieşim în oraş, iar dacă putem să ajutăm, eu zic ca e bine să o facem sub forma aceasta”, a completat studenta la Facultatea de Medicină.

Cu acelaşi gând a venit să doneze şi un coleg de-al ei. “Am venit să donez pentru că am rămas impresionat de ce s-a întâmplat la Bucuresti şi am vrut să dau o mână de ajutor, mai ales că majoritatea sunt tineri. Şi dacă am ocazia să ajut, vreau să fac o faptă bună. Este prima dată când donez, dar dacă o să rămân sănătos şi totul va fi în regulă, o să mai vin să donez cât mai des posibil”, a spus băiatul.

Alături de victimele incendiului din Bucureşti au fost şi donatorii cu experienţă. Florin Chira este agent de vânzări, iar în ultimii ani a donat de câte ori a simţit că este nevoie. “Am văzut acţiunea pentru donare, faţă de ceea ce s-a întâmplat la Bucureşti, şi am decis să vin astăzi la centru. Am mai donat până acum pentru multe cazuri, dar nu aş putea estima exact de câte ori am venit. Poate de 20 şi ceva de ori, aproape 30”, a concluzionat Florin Chira. Reprezentanţii CRTS spun că astfel de mobilizări ar trebui să existe constant, pentru a veni mereu în sprijinul oamenilor care au nevoie de terapie transfuzională.

 

Comentarii