De Sănătate

Punem punctul pe știi

Înlocuirea unei piese durează două săptămâni

Pacienţii cu anumite afecțiuni urologice vor fi trimişi la Cluj sau Bucureşti

marți, 30 mai 2017, 01:50
2 MIN
 Pacienţii cu anumite afecțiuni urologice vor fi trimişi la Cluj sau Bucureşti

Pacienţii care au nevoie de proceduri urologice în urgenţă nu vor putea fi trataţi timp de două săptămâni la Iaşi deoarece, la Spitalul Clinic „Dr. C. I. Parhon“, una dintre piesele care permitea intervenţiile de cateterizare în urgenţă s-a defectat şi trebuie să fie înlocuită. 

Astfel, pacienţii care vor necesita zilele acestea intervenţii de cateterizare sau nefrostomie (n. red. – intervenţie chirurgicală pentru devierea spre exterior a urinii din cavităţile renale), vor fi redirecţionaţi către alte centre universitare, cum ar fi Târgu Mureş, Cluj sau Bucureşti. Medicii susţin că se fac zilnic astfel de intervenţii şi că această perioadă va fi una dificilă pentru pacienţii din toată zona Moldovei. „Din păcate, o piesă legată de masa chirurgicală, care permite aceste intervenţii necesită o revizie de două săptămâni şi din această cauză nu se pot face nici în urgenţă şi nici cele programate deja. Sunt intervenţii dese, se făceau câteva pe zi, sunt extrem de importante în urgenţă, şi se fac în cazul celor care au nevoie de cateterism ure­terar, de nefrostomie percutanată“, a precizat dr. Ionuţ Nistor, medic specialist nefrolog şi purtător de cuvânt al unităţii medicale.

Chiar în cursul zilei de du­minică, a fost adus de la Dorohoi, judeţul Botoşani, cu un elicopter, un bărbat în vârstă de 33 de ani care prezenta obstrucţie la nivelul ambilor rinichi, insuficienţă renală acută, anemie severă şi infecţie urinară şi care a fost tratat înainte ca această piesă să necesite să fie înlocuită. „Pacientul adus prezenta insuficienţă renală acută, cu dezechilibre electrolitice importante. Este un purtător cronic de sondă, la care a fost nevoie să se facă o intervenţie chirurgicală urologică de urgenţă, şi anume cataterism bilaterial, o sondă care se pune la microscop în ambii rinichi, intervenţie care s-a rea­lizat cu succes. Este urmărit în cont­inuare în secţia ATI, este cu o stare ge­nerală influenţată, necesită supraveghere de specialitate, dar sperăm că evoluţia va fi favorabilă“, a completat dr. Ionuţ Nistor. Medicii au mai completat că bărbatul este cunoscut cu probleme urologice din naştere, boala sa fiind cronică.

Comentarii