Palas şi amenajarea unei treceri de pietoni în Păcurari, motiv de scandal între aleşii Iaşului

sâmbătă, 01 martie 2014, 02:50
5 MIN
 Palas şi amenajarea unei treceri de pietoni în Păcurari, motiv de scandal între aleşii Iaşului

Consilierii PDL sau PPDD nu au avut nicio şansă în a schimba ceva.

Opoziţia din Consiliul Local s-a trezit la viaţă. După mai bine de un an şi jumătate de când s-au instalat în plenul consiliului, aleşii locali de la PDL Iaşi şi PPDD au fost mai critici ca niciodată. Aceştia au avut interpelări, au criticat mai bine de un sfert din proiectele aflate pe ordinea de azi, s-au abţinut de la vot sau au votat împotrivă şi au provocat reacţii neaşteptate.

Un proiect aparent minor s-a lăsat cu reacţii virulente la adresa consilierului local Constantin Axinia. Alesul PDL a semnalat faptul că amenajarea trecerii de pietoni din zona Popas Păcurari costă foarte mult. Proiectul care aştepta votul consilierilor viza ca intersecţia dintre drumul european şi strada Profesor Ion Cu­lianu să fie marcată printr-o trecere de pietoni, investiţia fiind estimată de Primărie la suma de 148.000 de lei, cu tot cu TVA. „Acest proiect ar trebui amânat în sensul că o trecere de pietoni la această valoare este cam mare şi nu avem nici măcar nişte indicatori foarte clari. Câteva fraze aici sau nici fraze nu sunt şi un referat de specialitate care este la fel cu indicatorii tehnico-economici ar trebui să fie foarte clari. Pentru că mâine-poimâne ne trezim iar că ne cheamă undeva şi noi a­probăm nişte sume estimative, iar pe noi ne întreabă de sume exacte“, a reclamat consilierul Axi­nia. Aluzia la eventualele anchete ale procurorilor de la DNA pare că a aprins spiritele în rândul oficialilor.

Viceprimarul Mihai Chirica a explicat că trecerea de pietoni traversează drumul european şi a făcut în acelaşi timp referire la lipsa de competenţă a consilierului PDL. „Aveţi indicatori tehnico-economici şi îi aveţi în anexă. Îi puteţi găsi foarte uşor acolo şi vă puteţi folosi de ei. Proiectul îl puteţi studia în amănunt în măsura în care şi competenţa vă permite acest lucru, dar cred că nu este primul proiect de aprobare a unor indicatori tehnico-economici. Ştiţi foarte bine că traversăm un drum european, nu poate fi traversat oricum, este o problemă care vine de foarte mulţi ani în zona străzii Culianu, nu cred că este nevoie să condamnăm nişte oameni la pericolul de moarte în fiecare zi pentru faptul că dumneavoastră nu citiţi nişte indicatori economici care sunt scrişi în anexă“, a răspuns pe un ton iritat viceprimarul Chirica. În replică, Axinia a încercat să explice că nu se opune iniţiativei de amenajare a trecerii de pietoni, ci doar sumelor impuse de municipalitate, dar a intervenit primarul. „Nu suntem la comisie. Aveţi un pic de decenţă şi în­ţelegeţi că suntem la şedinţa de consiliu local. Dacă nu ştiţi carte şi nu ştiţi meserie, staţi acasă. Nu încercaţi să demonstraţi în CL că nu ştiţi nimic. Aici sunt indicatori clari rezultaţi dintr-un proiect, dacă nu ştii meserie, stai acasă, tată, lasă-ne în pace. Ne pierdem timpul. La fiecare proiect, găsiţi altceva“, a fost reacţia primarului Gheorghe Nichita. În cele din urmă, proiectul a fost aprobat în forma propusă de Primărie, chiar dacă au fost cinci abţineri din partea opoziţiei.

Discuţii amânate despre finanţarea dubioasă a Politehnicii

Un alt schimb de replici care a consternat participanţii la şedinţă a avut loc între primar şi consilierul Anca Preda. Disen­siunile au pornit de la proiectul care viza constituirea unui drept de superficie în favoarea Palas. Consiliera de la PPDD Iaşi a anunţat că va vota împotriva proiectului din cauza litigiului dintre Primărie şi investitorul de la Palas pentru plata redevenţei în schimbul terenului de 12 hectare pe care s-a construit complexul. „Voi vota împotrivă pentru că sunt fundamental împotriva oricărui proiect la ora actuală ce vizează vreo fa­cilitate pe care o mai acordăm Palas Holding. Într-adevăr, sunt două chestiuni distincte, dar atâta vreme cât există pericolul ca Primăria să fie pusă să plătească nu doar cheltuieli de judecată, dar mai ales taxa de timbru de 800 de milioane lei (n.r. – lei vechi) ca urmare a faptului că nu datorează Palas Holding redevenţa de 8 miliarde. Până la lămurirea acestei situaţii, sunt împotriva acestor proiecte“, a declarat avocata Anca Preda. Primarul a întrebat-o dacă reprezintă interesele cuiva, iar consiliera PPDD a răs­puns că este avocatul cetăţenilor Iaşului. „Nu se vede. Pentru că de aici vin nişte bani pentru cetăţenii Iaşului şi nu opreşte acţiunea noastră cu asociatul nostru legat de banii pe care trebuie să-i primim. Ba din contră, noi astăzi nu facem altceva decât să ne batem pentru fiecare leu care vine la Primărie. Asociatul renunţă la o parte din teren care de fapt nu aduce decât un spor de bani municipiului. Am înţeles în clipa de faţă că sunteţi avocata diavolului, şi nu a cetăţenilor“, a replicat primarul Nichita.

Toate cele 41 de proiecte din şedinţa de ieri au fost votate de majoritatea consilierilor locali, chiar dacă au fost discuţii legate de mai bine de un sfert dintre acestea. Aleşii au aprobat bu­getele societăţilor Citadin, Sa­lubris şi EcoPiaţa, investiţii în cartiere, precum şi mai multe proiecte de patrimoniu. Spre final, s-a pus în vedere adresa trimisă de Parchetul de pe lângă Tribunalul Iaşi care a cerut cont de toate demersurile făcute de Consiliul Local pentru recuperarea sumei de 3 milioane de lei cu care a finanţat echipa de fotbal Politehnica Iaşi. Aceasta face obiectul unui proces care se judecă la Înalta Curte de Casaţie şi Justiţiţie. Aleşii locali au decis să amâne discuţia pe viitoarea şedinţă, deoarece doar trei consilieri din actualul plen au votat în 2006 finanţarea echipei de fotbal.

Comentarii