Până la Paşte să ne mulţumim cu peşte!

marți, 24 martie 2015, 05:00
3 MIN
 Până la Paşte să ne mulţumim cu peşte!

* Înainte de Crăciun toţi se zbat să pună mâna pe preparate specifice, pe bază de porc, brad şi ler. Mâine este Buna Vestire, aşadar toţi se zbat să pună mâna pe preparate specifice, pe bază de peşte. Cine va consuma peşte de Buna Vestire va fi, tot anul, sprinten şi vioi ca peştele în apă; nu ştim să existe vreo vorbă din bătrâni cum că cine va consuma porc de Crăciun va fi tot anul gras şi frumos ca purcelul. Există peştele numit porcuşor, dar e doar o coincidenţă de nume…

* Astăzi e ajunul Bunei Vestiri; asta nu înseamnă că vor veni colindători cu steaua de mare, să cânte "Linu-i lin şi cleanu-i clean", ci că, dacă vreţi să fiţi vioi în 2015, ar fi cazul să consumaţi produse de pescărie, vorbele din bătrâni despre peşte fiind întărite şi de nutriţionişti. Totul sau aproape totul despre peştii din această primăvară, în cele ce urmează:

* În supermagazine există, la raioanele mai de lux, preparate din peşte fierăstrău sau peşte ciocan, dar la preţuri exagerate pentru multe buzunare, motiv pentru care patronii unui magazin de cartier au decis să comercializeze sortimente la îndemâna oricui: peşte drujbă, pentru friptură, peşte flex, pentru plachie, peşte bormaşină şi peşte rotopercutor, peşte cheie universală (pentru orice mâncare), peşte şurubelniţă şi peşte cleşte.

* Vânzarea crustaceelor este atent monitorizată, clienţii fiind puşi să dea declaraţii pe propria răspundere că nu au rude în vârstă / bolnave de inimă, care i-au trecut în testament. În anii precedenţi, aceste crustacee, unele groaznic de hidoase, au fost utilizate nu în scopuri culinare, ci de glume proaste, soldate cu moştenire: se aminteşte cazul unui domn invitat la masă la mătuşa (89 de ani), care i-a adus în dar un platou cu asemenea delicatese şi, la plecare, a ascuns cleşti, mustăţi lungi şi alte bucăţi de carapace în diverse locuri: sub perne, în paharul pentru proteză, în dulapul cu pastile pentru inimă şi lângă telefonul cu care mătuşa a sunat (prea târziu), la 112…

* Buna Vestire trebuie să fie o ocazie de bucurie pentru toţi, pe plan spiritual, dar şi cu prilejul meselor pe bază de peşte, care mai alungă monotonia postului. Unii comercianţi s-au gândit şi la păturile defavorizate, care nu-şi permit o hamsie, un clean, un mormoloc cât de mititel; prin grija lor, se pot cumpăra la preţuri speciale produse pescăreşti: solzi de peşte pentru curăţat dantura (sau pentru interpretat doine de jale, extrem de actuale), băşici plutitoare, de umplut pentru tobă, mustăţi şi pleoape de somn, de gătit cu mujdei şi mămăligă, cozi de crap, de folosit drept evantaie, şi schelete de caras, cu care cumpărătorul se poate pieptăna.

* Avem şi o ştire din zona diametral opusă a societăţii, cea cu bani mulţi, câştigaţi, de obicei, pe căi necinstite: angajaţii unor magazine cu animale de casă s-au plâns că, din cauza unor meniuri de fiţe foarte în vogă, înainte de Buna Vestire au crescut dramatic vânzările de peştişori exotici de acvariu, frumos coloraţi!

 

Comentarii